Doro: Förvärv i Nederländerna

Seniorbolaget Doro expanderar genom förvärv av Innocom som tillhandahåller trygghetslarm och andra lösningar. Doro Care har nu cirka 400 000 slutanvändare. Om några månader knoppas Care-verksamheten av som eget börsbolag.
Doro: Förvärv i Nederländerna - Doro.
Doro förvärvar Nederländska välfärdsbolaget Innocom. Bolaget tillhandhåller exempelvis trygghetslarm och har 26 000 kunder.

I våras beslutade styrelsen i Doro (64 kr) att affärsområde Doro Care, med verksamhet inom trygghetslarm, skulle förberedas för särnotering som separat börsbolag.

Arbetet med att separera verksamheterna pågår. Logiken bakom beslutet är att verksamheterna får bättre förutsättningar att utvecklas som separata enheter och att det även kan skapa värde för aktieägarna. Telefondelen, Doro Phones, kommer fortsatt vara noterat som eget börsbolag på Small Cap.

Doro Cares ambition är att bli europeisk marknadsledare inom välfärdteknik. Doro meddelar på morgonen att bolaget genomför ett förvärv av Innocom med verksamhet i Nederländerna.

Innocom omsätter cirka 50 Mkr (4,9 miljoner Euro) och har 26 000 slutanvändare. Bolaget grundades 1998 och har idag cirka 40 anställda. Doro betalar 72 Mkr kontant på skuldfribasis motsvarande 1,4 gånger omsättningen (EV/S). Det är i linje med bolagets första större plattformsförvärv av Welbeing i Storbritannien år 2018. Mindre tilläggsförvärv har varit billigare. På sikt är det troligt att Doro kommer göra mindre tilläggsförvärv i just Nederländerna. Det verkar finns en del mindre aktörer. Innocom kommer konsolideras i räkenskaperna från och med 1 september 2021.

9% marknadsandel

Hur höga marginaler Innocom har framgår inte. I samtal med Affärsvärlden berättar Doros VD Carl-Johan Zetterberg Boudrie, att Innocom har både högre bruttomarginal och rörelsemarginal än Doro Care själva har.

Zetterberg Boudrie framhäver att den nederländska marknaden är attraktiv och har likt den svenska kommit relativt långt fram gällande digitalisering. Ungefär hälften av Innocoms trygghetslarm är digitala. Den totala marknaden i Nederländerna består av cirka 300 000 användare. Innocom har alltså en marknadsandel på knappt 9% och är ett av tre ledande företagen inom välfärdsteknik i landet. Ett annat bolag som är ledande är Phoniro som ägs av Assa Abloy. Phoniro äger i sin tur nederländska bolaget FocusCura, som omsätter cirka 130 Mkr per år.

400 000 kunder men svag organisk tillväxt

Efter förvärvet har Doro Care cirka 400 000 kunder inom trygghetslarm och liknande tjänster i Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna. Som synes i grafiken nedan har dock den absoluta majoriteten av tillväxten varit förvärvsdriven (se de höga gröna staplarna).

VD Zetterberg Boudrie är inte nöjd med den organiska utvecklingen och att öka kundintaget är hög prioritet hos bolaget. I Q1 2021 var den organiska tillväxten 0,4% medan den ökade till 8,5% i Q2. Tredje kvartalet 2020 var svagt för Doro Care då omsättningen minskade med 11,4% organiskt. Jämförelsetalen under Q3 i år är därmed enkla.

Huvudkonkurrenten Tunstall utesluts från ramavtal

På den svenska marknaden har Doro Cares huvudkonkurrent Tunstall varit i rejält blåsvädret. I Luleå, avled en kvinna tragiskt, då ett av Tunstalls larm inte fungerade. Tunstall har nu uteslutits från det nationella ramavtalet de kommande fyra åren. Konkret innebär det att Tunstall inte kommer att finnas med i det nya ramavtal som kommunerna använder vid upphandling av larmtjänster och trygghetslarm. Här är ett inslag från SVT som rör saken.

För Doro Cares del borde detta leda till möjligheter att kunna växa abonnentbasen ytterligare i Sverige. Aktiviteten på upphandlingssidan har ökat och kommer troligtvis fortsätta att göra så i takt med att Tunstalls befintliga avtal löper ut. Många kommuner sitter troligtvis fast och kan inte avsluta/säga upp avtalen förrän avtalstiden löper ut. Det borde innebära att Doro successivt kommer kunna ta marknadsandelar kommande år när konkurrentens avtal avslutas. Risken är å andra sidan att aktörer som SOS Alarm och Brighter (genom dotterbolaget Camanio,) börjar pressa priserna.

Marginalpotential

Doro Care har de senaste kvartalen uppvisat rörelsemarginaler kring 5-10%. Rörelsemarginalen toppade på 11,9% i Q2 2020. Doros VD framhäver att Care-verksamheten på sikt borde kunna tjäna cirka 12% i marginal.

Doros Q3-rapport presenteras 22 oktober. Då kommer bolaget sannolikt för första gången rapportera de båda affärsområdena som helt separata enheter och med allokerade koncernkostnader. Telefondelen har påverkats mycket av covid men växte 25,5% i Q2 2021.

Doro Care byter namn till Careium

Uppdelningen med Doro Care verkar gå enligt plan. Affärsvärlden har noterat att Doro Care håller på att bygga en ny hemsida inför noteringen. Det nya bolagsnamnet är sannolikt Careium AB. Innan Carl-Johan Zetterberg Boudrie blev VD på Doro var han bland annat ansvarig för just Care-verksamheten. Zetterberg Boudire kommer alltså bli VD för det nya bolaget Careium. Bolaget kommer delas ut enligt de så kallade Lex-Asea reglerna och noteras på First North i december 2021 om allt löper på som det ska.

Guldägget i Doro är utan tvekan Doro Care/Careium. Det blir mycket intressant att se vilken typ av värdering bolaget kommer få på egna ben. Serieförvärvar-bolag har som bekant blivit väldigt populära bland investerare senaste åren och handlas till höga multiplar. Lägg dessutom till att Careium kommer ha en betydande andel återkommande abonnemangsintäkter från trygghetslarmen och de demografiska trenderna i ryggen. Kan Care-delen också öka den organiska tillväxten kan aktien säkerligen få en hög värdering.

Aktien är upp 37% sedan årsskiftet och värderas till EV/EBIT 10x på analytikernas prognoser för 2021. Risken är många investerare väljer att dumpa aktierna i telefondelen och bara vill åt Doro Care. Även om uppsidan i aktien inte är lika bra som tidigare så är vi fortsatt positiva till uppdelningen och behåller köprådet.

Doro tio största ägare Andel
Accendo Capital 15,5%
Nordea Fonder 12,2%
Rite Ventures 10,3%
Lazard Frères Gestion 6,30%
Avanza Pension 5,43%
Dimensional Fund Advisors 3,11%
Originat AB 2,19%
eQ Asset Management Oy 2,09%
Thomas Eklund 1,85%
JCE Group 1,33%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SciBase