Kommentar Uppköpsguiden Dala Energi
Dala Energi: Bud från Ellevio
Dala Energi (86,40 kr) äger och förvaltar olika infrastrukturtillgångar i Siljankommunerna Gagnef, Leksand och Rättvik.
Kärnverksamheten är att äga och driva ett lokalt elnät. De tre kommunerna äger tillsammans 49% av bolagets aktier. Fjärde största ägare med 3,6% av aktierna är Antap Capital som främst ägs av Mellby Gård och förvaltas av Gustaf Tapper.
2023 omsatte Dala Energi 374 Mkr med ett rörelseresultat (Ebit) på 107 Mkr (29% marginal). Dala Energi noterades på First North i januari 2022 och handlades dessförinnan på Pepins.
Dala Energi har varit en budkandidat i flera år. Vi på Affärsvärlden har haft köpråd på aktien sedan hösten 2022.
I oktober 2022 meddelade Dala Energi att de mottagit ett indikativt bud på bolagets dotterbolag Dala Energi Elnät AB som utgör verksamheten inom elnät från branschjätten Ellevio. Styrelsen i Dala Energi avvisade budet då som uppgick till 2 150 Mkr på skuldfri basis (motsvarande 86,70 kronor) för enbart elnätet.
Bakgrunden var att Ellevio enbart lade bud på bolagets elnät och inte på hela koncernen. Styrelsen i Dala Energi kom fram till att en avyttring av koncernens elnät skulle kunna påverka lönsamheten negativt i övriga verksamheter och intressebolag samt förändra verksamhetsinriktningen för koncernen.
Idag den 2 april presenterar Ellevio ett bud på 90 kronor per aktie för hela Dala Energi. Det motsvarar en budpremie på 76% jämfört med torsdagens stängningskurs på 51,20 kronor. Jämfört med de senaste 30 handelsdagarna innan budet är premien 84%. Relativt de senaste 90 dagarna var premien 87%.
Budet är villkorat av att budgivarna får in mer än 90% av aktierna, vilket är den nivå som krävs för att tvångsinlösa minoritetsaktieägarna. Budkommitteen i Dala Energi kommer att presentera sin syn på budet så snart som möjligt, senast två veckor innan acceptperiodens utgång. Acceptperioden inleds den 5 april och avslutas 28 juni. Med sedvanliga förbehåll för förlängningar av acceptfristen samt godkännande av myndigheter och liknande.
Dala Energi tio största ägare | Andel |
Rättviks Kommun | 21,2% |
Leksands Kommun | 21,1% |
Gagnefs Kommun | 7,1% |
Antap Capital AB (accepterar) | 3,6% |
Anders Björk | 1,6% |
Anders Westling | 1,1% |
Avanza Pension | 0,6% |
Familjen Girell | 0,5% |
Torbjörn Fredin | 0,5% |
Håkan Rosenqvist | 0,4% |
Källa: Holdings |
Facit på fredag
Det är inte otänkbart att det kan komma bud på Dala Energi från fler håll. Som Afv tidigare har avslöjat så har bland annat infrastukturinriktade PE-firman Infranode räknat på Dala Energi. Ellevio, vars elnät omsluter Dala Energis borde dock har klart störst synergier av alla tänkbara köpare och är därmed sannolikt den aktör som kan betala mest för Dala Energi. Andra köpare som kanske bara är intresserade av elnätet måste nog också åta sig att köpa hela bolaget för att kunna bli aktuella.
I samtal med Afv efter Ellevios bud på elnätet hösten 2022 uppgav Antap Capitals vd Gustaf Tapper att Ellevios dåvarande bud motsvarade över 100 kr per aktie om de andra tillgångarna marknadsvärderades. Sedan dess är ränteläget upp vilket borde påverka värdet på lågavkastande tillgångar som elnät ganska mycket. Även värdet på bolagets kraftproduktion borde ha fallit tillsammans med elpriset. Det nya budet på 90 kr är nog beaktat detta ungefär i nivå med det förra. Att Antap är positiva till budet talar möjligtvis för att de inte tror på något högre bud.
Helt avgörande är hur kommunerna kommer att ställa sig till att sälja. Kommunerna äger 49% av aktierna och kan därmed själva enkelt stoppa alla försök till uppköp. På fredag håller Dala Energi ägarmöte med bolagets 25 största ägare aktieägare. På mötet som kommer att livestreamas kommer kommunerna med högsta sannolikhet att förmedla hur de ställer sig till försäljning av bolaget. Utöver kommunerna och Antap Capital som är positiva till försäljning finns det inga andra större aktieägare som är i närheten av tillräckligt stora för att kunna stoppa bud.
6,9x intäkterna
Budgivarna Ellevio har sedan tidigare inget ägande i Dala Energi. Budgivarna har på förhand erhållit accepter av Antap Capital som är fjärde största ägare med knappt 3,6% av aktierna. Hur de tre kommunerna ställer sig till budet är oklart och helt avgörande för att det skall gå igenom.
Till budkursen 90 kronor uppgår börsvärdet till 2229 Mkr. Det motsvarar en prislapp på 6,9x intäkterna (EV/Sales) samt 24,1 gånger rörelsevinsten (EV/Ebit) avseende utfallet för 2023.
Generös budpremie
Budpremien på Dala Energi (76%) är klart över snittet för andra börsbolag (30% budpremie) som blivit uppköpta de senaste åren.
I skrivande stund handlas Dala Energi till 86,40 kronor vilket innebär drygt 4% uppsida till budnivån (90 kr). Om budet går igenom eller ej hänger helt och hållet på hur kommunerna ställer sig till budet.
VI TAR HEM VINSTEN
Det bästa man kan hoppas på är kanske att få ut någonstans runt 110 kr efter en budstrid.
Det är som sagt inte säkert hur kommunerna ställer sig. Om kommunerna säger nej till en försäljning kan aktien mycket väl gå ned till 45 kr. Uppsidan känns inte tillräckligt lockande för att invänta besked om hur kommunerna ställer sig. Vi tar därmed hem ett mycket lyckat köpråd. Avkastningen blev 79% sedan vårt senaste köpråd i höstas eller 106% sedan vi först skrev om aktien hösten 2022.
___________________________
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser