Collector: Är bordet rensat nu?

KOMMENTAR: Nischbankerna i allmänhet och Collector i synnerhet har  inte värderats högt på börsen på senare år. Särskilt inte mot bakgrund av deras höga tillväxt. Dagens dystra besked från Collector visar att det varit helt i sin ordning.
Collector: Är bordet rensat nu? - Collector
Collector är en nischbank som bland annat erbjuder finansieringslösningar för privat- och företagskunder. Huvudkontoret ligger i Göteborg och bolaget har varit noterat sedan 2015.

Nischbanken Collector (38 kr), som har drygt 30 miljarder i utlåning, meddelar att gör en extra reservering på 800 Mkr i fjolårets resultat. Detta efter att ändrat i modellerna för hur förväntade kreditförluster beräknas. Detta leder i sin tur till problem med kapitalkraven. En företrädesemission på 1 miljard kr ska genomföras. Emissionen är garanterad av storägarna, med Balder i spetsen.

Det är ett dramatiskt besked. Aktien rasar runt 20 procent. De redovisade kreditförlusterna har varit för låga. Räknat för helåret 2019 hade de uppgått till 2,0 procent av utlåningen enligt den nya synen. Den siffra som redovisades i senaste rapporten (jan-sept, 2019) låg på 1,4 procent. Skillnaden blir stor när volymen är drygt 30 miljarder.

Beskedet blir rentav alarmerande när man väger in ett par andra omständigheter. En är att Collector ökat utlåningen oerhört kraftigt – i en takt kring 30 procent i fjol. Detta är mer än marknaden och sker till stor del inom privatlån-segmentet där Collector framför allt tar in affärer genom förmedlarkanalen, det vill säga Lendo och liknande partners.

Hur kan Collector växa så starkt inom en så gott som helt standardiserad produkt som privatlån? De har inte lägre rörelsekostnader än andra nischbanker (snarare tvärtom) eller billigare finansiering. Kanske är de bättre på att bedöma risk? Eller kanske är de sämre på det? Det senare känns mer troligt en dag som denna. Det är lätt att tänka att banken arbetat med fel idéer om kreditförluster och i praktiken tagit de affärsflöden andra tackat nej till. I så fall kan tillväxten snart vara över.

Den andra besvärande omständigheten är att reserveringsgraden i Collector inte ens ser konservativ ut efter dagens justering. Om man till exempel jämför med Resurs Bank så reserverar de 43 procent av sina dåliga lån i det som kallas Steg 3. Collector ligger nu kring 30 procent på privatsidan, på vår beräkning.

Frågan är om dagens reservering räcker eller om ännu mer ”engångskostnader” kan dyka upp framöver?

Vi får se hur det blir med det och med tillväxttakten. Klart är att banken nu utsätts för en allmän uppstramning efter en del vildvuxna äventyrligheter inom Fintech under Lena Aplers ledarskap. Hon lämnar nu ordförandeposten till förmån för Erik Selin. Venture-verksamheten ska säljas. Det rör sig om ett 25-tal innehav i diverse start-ups som Collector investerat 240 Mkr i. Försöket med bolån avslutas. Banken ska lägga ned ”olönsamma appar” som ledningen säger. IT-investeringarna bantas.

Allt detta är troligen bra saker och helt nödvändigt för att pressa K/I-talet till mer rimliga nivåer under 0,4.

Något som blir verkligt intressant att se är om hela privatverksamheten bantas rejält. Det vore ett logiskt nästa steg för Collector som alltmer kommit att luta sig mot företagssidan i sina satsningar.

Aktien då? Ja, att sia om den framtida vinstförmågan är knepigt en dag som denna. Beskedet visar tydligt att bankvinster i inte så liten grad är löst formbar materia. Kreditförlusterna är numera den största kostnadsposten för Collector (ja, större än räntekostnaderna!) och det är alltså en prognos. Deras tidigare prognoser var dåliga. Vågar vi lita på att de nuvarande är bra?

Över huvud taget får vi bilden att Collector länge skruvat på alla tillgängliga vred för att maximera resultatet – avskrivningstiderna på kundanskaffning, andel IT-utgifter som aktiveras och avskrivningen på dessa och alltså kreditförlusterna. På alla dessa punkter har redovisningen ändras till ”mer konservativ” nivå senaste året. Frågan är om bordet nu är rensat eller om mer återstår.

Men med detta sagt så uppger banken att den justerade rörelsevinsten var 140-150 Mkr i Q4 2019. Vi antar att man här använder sig av det riktiga viset att räkna ut kreditförluster. Detta kan grovt översättas till en årsvinstnivå på 450 Mkr efter skatt.

Nuvarande börsvärde (3900 Mkr) plus nyemissionsbelopp (1000 Mkr) ger ett värde på ett sunt skuldsatt bolag som uppgår till 4,9 miljarder. P/e-talet skulle vara 10,9 på nuvarande vinstnivå. Det är visserligen ingen särskilt hög värdering men det ska nog inte Collector heller ha.

Collector tio största ägare (innan besked om emissionen) Andel
Fastighets AB Balder 43,6%
Rolf Lundström 13,2%
Ernström & C:o AB 6,72%
Lena Apler 4,56%
Erik Selin 3,16%
Avanza Pension 2,41%
Handelsbanken Liv Försäkring AB 2,00%
Ekhaga Utveckling AB 1,36%
C WorldWide Asset Management 1,25%
Vanguard 1,00%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET