Cint startar fint

Cint får som väntat en bra start på börsen efter ett stort intresse för noteringen. Bra för huvudägaren Nordic Capital av fler skäl än ett.
Cint
Cint är en förkortning av Consumer Intelligence. Bolaget startade redan i slutet av 1990-talet. Verksamheten är digitala marknads- och kundundersökningar.

Intresset var stort att teckna aktier i Cint. Huvudägaren Nordic Capital sålde för 5 miljarder kr. Därtill erbjöd bolaget nyemitterade aktier för drygt 700 Mkr. Det hela övertecknades ”substantiellt”, enligt bolaget som får inte mindre än 44 000 nya ägare genom noteringen.

Priset på aktien satte också i topp av intervallet på 62-72 kr per aktie. Trots det stiger Cint i sin debuthandel. Aktien öppnade kring 88 kr och ligger nu runt 83 kr. En uppgång på 15%.

Det är inte längre så vanligt med kursintervall vid noteringar och det är ytterst ovanligt att priset maxas. Vad Afv ser i IPO-guidens data har det bara hänt en gång de senaste åren. Det var i Instalco.

Det vill till att den fina tillväxttrenden håller i sig i Cint och helst ökar något snäpp till för att aktien ska försvara sin värdering. Börsvärdet är över 11 miljarder kr. Bolaget, som växt 26,5% organiskt per år sedan 2017, värderas till 8,5 gånger omsättningen och 70 gånger rörelseresultatet på Afv:s prognoser för 2021.

I analysen inför noteringen var rådet att teckna (se länk).

Cint-noteringen blir en andra succé på kort tid för Nordic Capital efter att riskkapitalbolaget satt Nordnet på börsen med stor framgång. Det måste vara välkommet för Nordic. Deras rykte som säljare på börsen har annars varit en smula skamfilat efter några mindre lyckade IPO:er.

Nordic Capital var en av två huvudägare i Resurs Holding som noterades för 55 kr 2016. Kursen är idag 44 kr. Munters satte man på börsen 2017 och efter en bra start låg den aktien länge långt under teckningskursen (55 kr) den också. Idag har den repat sig, till 71 kr.

Vad som kanske är värre än en tveksam kursutveckling är att det går att ifrågasätta Nordic Capitals talanger som företagsbyggare i dessa fall. Det stora draget i Resurs var förvärv av en blanco-bank i Norge. Den marknaden har havererat. I Munters var det satsningen på kylsystem för datahallar som var den stora saken. Den är i alla fall till hälften avvecklad numera efter stora förluster.

Allt detta kan också sägas om Handicare som Nordic noterade 2017 till 50 kr. Det gjordes aldrig många avslut över den IPO-kursen. Hela idén med att bygga en större koncern runt en stark position inom trapphissar får också sägas varit misslyckad. Under börstiden har Handicare alltmer sålt ut och renodlat sig tillbaka mot kärnaffären. Till sist kunde Nordic Capital skaka fram ett bud som gjorde att affären gick jämnt upp.

Mot den bakgrunden är det förstås inte fel med en färsk succé-IPO i form av Cint på meritlistan. Särskilt inte när fler portföljbolag står inför notering. Det talas om att betalbolaget Trustly är nästa på tur.

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Stock Market