Chicken rally eller hjälpa Ukraina?

Afv-portföljen startades med riktiga pengar och har hittills avkastat cirka dubbelt så bra som index. Nu ger vi hela vinsten till Ukraina. Vi hoppas pengarna kommer till nytta men är desto mer säkra på att Afv gör mest nytta genom att alltid ge läsarna vår bästa analys av sakernas tillstånd. Även när budskapet är obehagligt. Som nu, när vi ser tre saker som kan avgöra krigets utgång. 1) Västs val mellan ryska råvaror eller reella insatser. 2) Kremls råhet, vars gräns vi ännu inte sett. Och 3) Kinas hållning.
Vi såg ett ”chicken rally”, alltså fegisrally, i fredags när EU och USA presenterade ganska tomma sanktioner på grund av invasionen av Ukraina, skriver Peter Benson.
Foto: TT och Unsplash

Detta är en uppdaterad version av artikel som första gången publicerades 220228

Det sägs att “sanningen är det första offret när krig bryter ut”. Krigsdimma, propaganda och upptrissade känslor gör det utomordentligt svårt att få en korrekt bild av vad som egentligen pågår.

Klart är ändå att Ukraina bjuder hårt motstånd och visar en glädjande stor stridsvilja. I skrivande stund har det dock bara gått en vecka sedan invasionen. Frågan är hur det ser ut om striderna fortgår i fem veckor eller fem månader? Oavsett expertis inom geopolitik och militär strategi kan man ändå göra vissa elementära observationer.

SKILJ PÅ MISSTAG OCH GALENSKAP

När det råder stark fiendskap är det populärt och opportunt att se motståndaren som driven av galenskap och/eller ren ondska. Jag tror dock Hannah Arendts beskrivning “den banala ondskan” är en bättre modell för att förstå världen. Det är oftast rationella och rätt ordinära människor som begår de värsta övergreppen. Putin må ha gjort ett grovt misstag i att invadera Ukraina. Men om misstag vore bevis för galenskap så vore vi nog alla kliniskt galna.

Se gärna Youtube-videon från 2015 där Chicagoprofessorn John Mearsheimer beskriver den underliggande konflikten om Ukraina på ett sätt som framställer Putin som helt rationell medan Västs linje sedan 2007 då är ett stort misstag. Att bara se Putin som “ond och galen” leder ingen bra stans.

FLÖDEN TRUMFAR TILLGÅNGAR

Att flöden är viktigare än tillgångar är nästan en naturlag. Om flöden stryps så är det bara en tidsfråga innan tillgångarna dräneras. Och det är inte lika allvarligt att förlora tillgångar om flödena fortbestår. Effekten av att konfiskera ryska tillgångar är alltså klart underordnad effekten av flöden av resurser till och från de stridande parterna. Vad har hänt hittills på den fronten?

  • Rysk råvaruexport drar varje dag in cirka 1 miljard dollar. Största delen kommer från EU och EU-länderna tänker inte på flera år sluta köpa rysk olja och gas. Så länge världen fortsätter köpa ryska råvaror så kommer rysk ekonomi klara sig, oavsett turbulens på finansmarknaderna.
  • Västs stöd till Ukraina är bara Potemkin-kulisser i jämförelse. Enskildas donationer och begränsade hjälpsändningar av föråldrad försvarsutrustning har mest symboliskt värde i jämförelse med att EU-länderna samtidigt via gasköp finansierar den ryska krigsmakten.

HALVHJÄRTADE SANKTIONER

Sanktionerna hittills har begränsad effekt även om retoriken är storvulen. Trist för enskilda ryska pampar och oligarker. Och jobbigt för de “utvalda” ryska banker som stängs ute från betalningssystemet Swift. Men det torde inte finnas några svårigheter för Kreml att styra över nödvändiga kapitalflöden till banker som är kvar i Swift eller till betalningar utanför Swift-systemet, exempelvis via Kina.

Ska vi se sanktioner som verkligen knäcker rysk ekonomi så måste EU vara villigt att dra ner sin gaskonsumtion. Rent konkret: Är vi europeiska medborgare villiga att för Ukrainas skull sätta på oss ullstrumpor och ylletröja och dra ner värmen i våra bekväma hem? Jag hoppas det. Men den debatten saknas nästan helt.

KINA AVGÖR PUTINS ÖDE

Oavsett vad USA och EU gör så har Kina en nyckelroll. Om Kina stöttar Ryssland så kommer Kina kunna kanalisera resurser till och från den ryska ekonomin även om Väst inför mycket tuffare sanktioner än dagens. Om Kina däremot tar sin hand från Ryssland så blir Putins sits riktigt sårbar. Och så finns hela skalan däremellan. Den stora skrällen vore om kriget sporrar Ryssland, Iran och andra öppna eller latenta USA-fiender att gå över till ett alternativt monetärt system knutet till Kina.

EN VECKA ÄR KORT TID

Hitler och Stalin behövde 35 dagar för att knäcka Polen 1939. I Ukraina 2022 har det bara gått en vecka. Mycket kan fortfarande hända.

  1. Striderna kan bli långvariga på riktigt. Då kan opinionen i Ryssland snabbt gå från passivt skeptisk (vilket verkar vara läget idag) till aktivt regimfientlig. En trängd Putin är förmodligen ännu farligare..
  2. Putins råhet kan också visa sig så grotesk att opinionen i Väst hårdnar och börjar kräva mer än symboliskt stöd för Ukraina. Om det uppstår en bred vilja att göra verkliga uppoffringar för Ukraina så borde köpstopp på rysk gas vara överst på listan.
  3. En uppenbar fara är att ledarna i USA och EU inte nöjer sig med realpolitiskt rimliga åtgärder (som att sluta köpa fiendens gas) utan hetsar upp sig till moralisk falsett. Alltså att Väst driver maximalistiska krav av typen total förnedring för Ryssland och/eller regimskifte i Moskva. Det kan sluta med katastrof. Lite som Versaillesfreden eller USA:s fiaskoförsök att demokratisera Irak och Afganistan. Plus kärnvapen…

CHICKEN RALLY

Om inte A, B eller C inträffar så är stalltipset ändå att Ukraina måste vika ner sig. Finansmarknaden är som alltid helt amoralisk och hoppas alltså på ett snabbt avslut av kriget. Även om det innebär rysk seger. En snabb fred skulle innebära att EU slipper välja mellan gasgenererad komfortvärme och sina fina ideal. Energipriserna kan då backa tillbaka och därmed även oron för lågkonjunktur och inflation. Det var därför vi såg ett “chicken rally”, alltså fegisrally, när EU och USA presenterade sina ganska tomma sanktioner.

HUR HJÄLPER VI UKRAINA?

Det var och en kan göra direkt är det vi nämnde ovan: Sätta på sig ullstrumpor, sänka värmen i elementen där hemma och kräva av våra politiker att de stänger av köpen av rysk olja och gas.

Men vi på Afv vill gärna dra ett extra strå till stacken. När Afv-portföljen (nuvarande version) drog igång årsskiftet 2015/2016 så var det med 100 000 kr i riktiga pengar på en depå hos Nordnet. Hittills har portföljen avkastat +180% att jämföra med cirka +100% för index (OMXSGI). Rensat för Afv-portföljens kassa är vår avkastning ungefär dubbelt så bra som index.

Nu donerar vi ett belopp som motsvarar vinsten från Afv-portföljen, alltså 180 000 kr, till Ukraina. I veckan bad vi läsarna på Afv.se om förslag på mottagare. Bland ett antal riktigt bra tips har vi valt två.

  1. UNHCR – Fastighetsmiljardären Roger Akelius har lovat att matcha alla gåvor till UNHCR i Ukraina. Afv-gåvan till FN:s flyktinghjälp får alltså tack vare Akelius en “dubbel effekt”.
  2. Ukrainas armé – Det rakaste sättet att bekämpa vår gemensamma fiende måste ju ändå vara att ge mer resurser till Ukrainas försvarsmakt.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från AMF