Cary Group: Årets första budhöjning

Nordic Capital och CVC Fonder lade ett bud på Cary Group uppgående till 65 kronor per aktie strax efter midsommar. Aktien noterades på 70 kronor förra hösten. Nu höjs budet till IPO-kursen. 
Cary Group: Årets första budhöjning - Cary
Cary Group är en leverantör inom tjänster för byte och reparation av fordonsglas. Bolaget äger Ryds Bilglas som är ledande på den svenska marknaden.
Cary Group
Vad: Budhöjning 65 till 70 kr
Aktien: +2,7%

Cary Group (66 kr) noterades på börsen 23 september 2021. Teckningskursen var då 70 kronor per aktie och huvudägarna Nordic Capital sålde aktier för drygt 2,8 miljarder.

Cary-aktien utvecklades starkt förra hösten och vi på Affärsvärlden slopade vårt köpråd (teckna-råd) på 89 kronor någon månad efter noteringen. Information om alla aktuella bud på börsen finns på Uppköpsguiden.

Från årsskiftet fram till dagen innan första budet 29 juni i år hade aktien dock sjunkit med över 60% (flera börsens andra serieförvärvare har också haft det tufft under 2022). Då passade Nordic Capital och CVC Fonder att lägga ett bud på 65 kronor per aktie. Det var en premie på 60% jämfört med dagen innan budet men också drygt 7% lägre än IPO-kursen 70 kronor förra hösten. I vår senaste analys i maj kom vi fram till ett riktvärde på 67 kronor per aktie.

Cary Group Bud @70 kr Bud @65 kr
Aktiekurs före bud 40,6 kr 40,6 kr
Budkurs 70,0 kr 65,0 kr
Budpremie 1 dag 72% 60%
Budpremie 10 dagar 55% 44%
Budpremie 30 dagar 32% 23%
Antal aktier 131,8 m 131,8 m
Börsvärde (budnivå) 9229 Mkr 8570 Mkr
Nettoskuld 3008 Mkr 1939 Mkr
EV 12 237 Mkr 10 509 Mkr
Omsättning R12M 2914 Mkr 2440 Mkr
Rörelseresultat (Ebita) R12M 373 Mkr 308 Mkr
EV/S 4,2x 4,3x
EV/EBITA 32,8x 34,1x

Kontrollerar 40% av aktierna

Budgivarna äger genom Nordic Capital 30% av aktierna. Budet sker formellt genom budbolaget kallat Teniralc. Den 24 augusti hade budgivarna fått in ytterligare 10% av aktierna genom accepter och kontrollerade totalt 40%. Det reviderade erbjudandet kommer inte höjas ytterligare och budgivarna är även förhindrade att höja budet enligt Nasdaq Stockholms takeover-regler.

Tabellen här intill visar relevanta nyckeltal för de två buden. Budpremierna är mätt från dagen innan det första budet på 65 kronor per aktie presenterades. Nettoskuld samt omsättning och rörelseresultat (Ebita) avser dock per 31 mars (Q1 2022) för budet på 65 kronor och per 30 juni (Q2 2022) för det höjda budet. Då Cary Group har hunnit konsolidera in fler verksamheter är resultatmultiplarna något lägre för det höja budet, trots budhöjningen.

I samband med det första budet skrev vi “det finns ett flertal fonder, bland annat SEB Fonder och AMF Pension, som äger strax under 10% av aktierna i Cary. Det är inte otänkbart att någon av dem köper mer aktier och försöker få till en budhöjning”.

Anders Oscarsson som förvaltare på AMF uppgav de då inte skulle acceptera budet. Hittills har ingen ägare flaggat upp för över 10%.

Hängslen och livrem

I mitten av augusti presenterade budkommittén i Cary sin syn på budet.

  • Aktieägare med en långsiktig investeringshorisont och/eller en högre risktolerans rekommenderades att inte acceptera erbjudandet.
  • Medan aktieägare med en kortsiktig investeringshorisont och/eller en lägre risktolerans rekommenderades att acceptera erbjudandet.

Att budkommittén både använde sig av både hängslen och livrem var märkligt. Vid alla budsituationer så handlar det ju alltid om att väga den kortsiktiga och långsiktiga potentialen mot varandra.

Budet rekommenderas

I samband med dagens höjda bud har styrelsen en mer tydlig syn och rekommenderar enhälligt alla aktieägare att acceptera det höjda erbjudandet från Teniralc. Acceptperioden förlängs och löper nu till och med torsdagen den 22 september. Erbjudandet är fortsatt villkorat av att budgivarna blir ägare till mer än 90% av aktierna.

Den 9 augusti 2022 offentliggjorde Teniralc att de hade erhållit samtliga erforderliga tillstånd, godkännanden, beslut och andra liknande åtgärder från myndigheter eller liknande, inklusive från konkurrensmyndigheter. Aktieägare som redan har lämnat in sina aktier för 65 kronor kontant per aktie kommer automatiskt att få ta del av det höjda priset utan att vidta någon ytterligare åtgärd.

Nu gäller det bara att få in aktierna. Vi ser det inte som sannolikt att det nu skulle komma ett annat högre bud från en konkurrerande aktör. Budkommittén har förhoppningsvis redan sonderat terrängen.

Hög skuldsättning

Rent operativt drivs Cary Group med en hög skuldsättning. Nettoskulden i relation till Ebitda på rullande tolv månader uppgår till 4,3 gånger. Det kommer sannolikt vara en begränsande faktor till förvärvsexpansion framöver.

Att budgivarna inte sänker villkoret avseende acceptgrad är också en tydlig signal på att de vill driva Cary Group i en onoterad miljö framöver. Samtidigt har de än så länge enbart fått in 40% av aktierna.

90% acceptgrad kan bli svårt?

Budet på 70 kronor känns okej då det är i linje med fjolårets IPO-kurs. Med tanke på den höga skuldsättningen som Cary Group drivs med blir rådet att acceptera det höjda budet. I skrivande stund handlas aktien till 66 kronor vilket tyder på att aktiemarknaden inte kallt verkar räkna med att budgivarna kommer få in 90% av aktierna.

Uppsida till budkurs (70 kr) 6,10%
Nedsidan till budkurs innan första bud (40,6 kr) -38,5%

Då riskerar budet att dras tillbaka. Det är långt ifrån säkert att budgivarna kommer få in 90%. Investerare som inte vill vara exponerade mot denna risk bör sälja aktierna över börs. Uppsidan till budnivån är drygt 6%. Skulle budet falla och aktien nå samma kurs som innan det första budet presenterades är den teoretiska nedsidan över 38%.

Om vi måste välja på att acceptera budet och invänta vederlaget eller sälja över börs så hade vi valt det senare. Uppsidan till budnivån i relation till risken att budet faller och den potentiella nedsidan är inte så fördelaktig.

Mer information kring aktuella bud finns på Uppköpsguiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Santander