Budstrid i Dala Energi

Nu ligger ytterligare ett bud på Dala Energi. Den här gången är sannolikheten hög att bolagets tre kommunala huvudägare ställer sig positiva.
Budstrid i Dala Energi - american-public-power-association-Zy1mDOLhUB4-unsplash
Huvudtillgången i Dala Energi är ett elnät i tre kommuner i Dalarna.

Styrelsens strategiska översyn har resulterat i ett nytt uppköpserbjudande för Dala Energi (76,00 kr) från riskkapitalägda Nordion Energi.

Budet är inte ett traditionellt uppköpserbjudande som omfattar Dala Energis aktier utan handlar om en inkråmsaffär där ett dotterbolag innehållandes elnätet, fibernätet och entreprenadsrörelsen etableras. Nordion köper sedan minst 51% av aktierna i detta dotterbolag till en värdering som motsvarar 3 517 Mkr för hela dotterbolaget. Budet värderar hela Dala Energi till mellan 3 400 och 3 600 Mkr. Det motsvarar mellan 137 och 145 kr per aktie.

Kvar i Dala Energi blir krafttillgångarna (dessa genererade 2 Mkr i ebit i fjol), minoritetsposter i ett gäng infrastrukturrelaterade intressebolag samt en jättekassa om runt 1 400 Mkr netto.

NORDION ENERGI

Nordion Energi AB är en koncern som bildades 2020 för att äga svenska energiinfrastrukturtillgångar. Nordion ägs av en fond som förvaltas av australiska infrastrukturförvaltaren Igneo Infrastructure Partners.

I dagsläget äger Nordion Swedegas och Weum som äger det svenska gasnätet i sydvästra Sverige. Nordion äger även Falbygdens Energi som äger ett elnät i och runt Falköping.

KOMMUNERNA MED STÖRSTA SANNOLIKHET POSITIVA

Den föreslagna affären med Nordion måste godkännas av en extra bolagsstämma i Dala Energi som ska hållas i höst. Det är då avgörande att de tre kommunerna som är huvudägare i Dala Energi röstar för affären.

Mycket tyder på att kommunerna är positiva till affären med Nordion. Den föreslagna affären har styrelsens stöd och där är kommunerna representerade. 

Den föreslagna affären följer det upplägg som styrelsen tidigare presenterat som Projekt Tor. De kommunala delägarna markerade på det ägarmöte som hölls i våras att de var positiva till Projekt Tor. 

En del av det som presenterades som Projekt Tor var även att de delägare som önskar ska erbjudas en attraktiv exitmöjlighet. Än så länge har det inte sagts något om hur den möjligheten ska struktureras. Vi bedömer ett erbjudande om frivillig inlösen som den mest sannolika lösningen. Frivilligt inlösen innebär att bolaget erbjuder sig att köpa utestående aktier till en bestämd kurs av de ägare som önskar sälja.

Man ska nog se det som att både styrelsen och de kommunala huvudägarna är ganska bundna av löften om en möjlighet för exit. Den stora frågan är på vilken nivå bolaget kommer erbjuda exit. Givet att Ellevios liggande bud är 88,85 kr per aktie (90 kr minus 1,15 kr i utdelning) så skulle exempelvis 95 kr per aktie kunna kallas attraktivt i förhållande till alternativet. Erbjudandet skulle även kunna vara runt de 140 kr per aktie som Nordions bud motsvarar. Givet ägarförhållandena skulle bolaget om de vill kunna lägga sig i nedre delen av spannet. Risken ur kommunernas och styrelsens perspektiv är då att Antap Capital skulle kunna stanna kvar som ägare och fortsätta agera blåslampa.

Bakgrunden till upplägget för Projekt Tor är att det finns två grupper av ägare i Dala Energi med olika viljor. På ena sidan står de tre kommunerna som tillsammans äger 49% av Dala Energi. De vill inte tappa kontrollen över elnätet. På andra sidan står en grupp ägare med Antap Capital i spetsen som vill synliggöra och kanske även realisera elnätets värde. Om styrelsen håller löftet om att erbjuda en attraktiv exitmöjlighet kommer båda viljorna att kunna tillfredsställas samtidigt.

ELLEVIO KAN HA VETO

I artikeln länkad intill beskrivs det bud från Ellevio som ligger på alla bolagets aktier som presenterades i april i år. Det är ett sedvanligt bud på Dala Energis aktier där aktieägarna får 88,85 kr per aktie i handen. Osäkerheten för aktieägarna med detta upplägg är alltså avsevärt lägre även om budnivån sannolikt inte är lika bra som den som kommer att erbjudas om Nordion-affären blir av.

En fråga är hur Ellevio tänker agera nu. Aktien har sedan deras bud lades i april handlats under kursen i Ellevios bud. Sannolikt har Ellevio därmed fått in en hel del aktier. De skulle kunna välja att frånfalla villkoret om 90% acceptgrad och därmed ta de aktier de fått in i erbjudandet. Om de har fått in en tredjedel av de utestående aktierna skulle de eventuellt kunna stoppa Nordion-affären på den extra bolagsstämman.

Acceptfristen för Ellevios bud går ut 28 juni.

Det är även tänkbart att det skulle kunna komma en budhöjning från Ellevio. 2021 gick Ellevio segrande ur en budstrid om elnätsägaren Edsbyns Elverk efter budhöjning.

SLÅR OM TILL KÖP

Vi tror att sannolikheten för att Nordions erbjudande får positivt gehör är goda. Om så sker är det särskilt viktigt att styrelsen fullföljer löftet om en attraktiv exitmöjlighet för minoritetsägarna, som är bättre än det bud Ellevio erbjudit.

Efter Ellevios bud på Dala Energi i början av april slopade vi vårt tidigare köpråd på Dala Energi. Aktien stod då i 86,80 kr.

I och med det nya budet från Norion uppfattar vi oddsen som mycket bra för en strukturaffär som värderar Dala Energi till minst 88,85 kr per aktie. Vi slår härmed om till ett nytt köpråd för Dala Energi för investerare som gillar “särskilda situationer”.

Tio största ägare i Dala Energi Värde (Mkr) Andel
Rättviks Kommun 415,4 21,2%
Leksands Kommun 414,8 21,1%
Gagnefs Kommun 138,6 7,1%
Antap Capital AB 69,9 3,6%
Anders Björk 31,7 1,6%
Anders Westling 21,6 1,1%
Familjen Girell 17,6 0,9%
Avanza Pension 12,4 0,6%
Torbjörn Fredin 9,1 0,5%
Håkan Rosenqvist 8,1 0,4%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  0,1%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser