Kommentar Uppköpsguiden Uppköp
Bud inför jul
Recipharm – riskkapitalet passar på
EQT har tillsammans med de båda grundarna Lars Backsell och Thomas Eldered lagt ett bud på läkemedelstillverkaren Recipharm (218,20 kr). Grundarna har redan nu 26% av kapitalet och 74% av rösterna i bolaget. Budet ligger på 220 kronor per aktie. Det är värt drygt 23 miljarder kronor. Premien är 23%.
Recipharm börsnoterades 2014, men har knappast haft en spikrak resa på börsen. Problemförvärv, nyemissioner och ett svajigt kassaflöde har tyngt aktien de senaste åren. Så sent som i våras stod aktien i 73 kronor.
Därför är det kanske inga konstigheter att grundarduon nu vill plocka ut bolaget från börsen igen. Både Backsell och Eldered menar att bolaget passar bättre utanför börsen, utan kvartalspressen. VD Eldered menar att man ser detta som en möjlighet att höja tempot och öka tillväxten. Dessutom har de båda fyllt 60. Kanske är ett utköp tillsammans med riskkapitaljätten EQT ett smidigt, och lukrativt, sätt att genomföra ett generationsskifte.
Afv:s senaste analys av Recipharm publicerades förra veckan och resulterade i ett köpråd. Vår riktkurs i huvudscenariot var 218 kronor, något lägre än budkursen på 220 kronor. Sett ur det perspektivet är det inget fel på budet. Det är en fördubbling från kursnivåerna i somras.
Men det finns också ett optimistiskt scenario, som de mindre aktieägarna går miste om ifall budet går igenom. Det handlar om de vaccinkontrakt som bolaget tagit under 2020. De uppskattningar som tidigare har gjorts ligger på årliga intäkter runt 100 miljoner dollar. I ett sådant scenario räknade vi med en kursdubbling de närmsta åren.
Osäkerheten i dessa kontrakt är stor, men säkerligen lockande för ett opportunt riskkapitalbolag. Grundarduons fortsatta ägande visar på att resan är långt ifrån över för Recipharm. Vad Afv förstår är det EQT som approcherat bolaget, och att allt har gått väldigt fort. Det är klart att EQT vill in innan fler förfrågningar och avtal kommer till skott. Det är inte omöjligt att Recipharm tar fler kontrakt den närmsta tiden.
Sammanfattningsvis är det ett hyggligt bud och aktieägarna kan glädjas åt en fin kursutveckling det senaste året. Utöver grundarduon domineras ägarlistan av svenska fonder. Intrycket är att de är nöjda med budet. Det är teoretiskt möjligt, men inte särskilt sannolikt, att budet blockeras.
Allgon – chans till budhöjning?
Latour Industries har lagt ett bud på 10,75 kr per aktie. Det är värt 604 Mkr. Premien på 30,5% är det inget fel på men Allgon är på väg ur en riktig svacka både operativt och kursmässigt. Innan Covid-19-krisen handlades aktien till drygt 11 kr. Toppnoteringen var 11,95 kr. Frågan är om värdet på bolaget egentligen ska vara lägre idag.
På börsen steg aktiekursen raskt över budnivån och låg på 11,00-11,05 kr under måndagen.
I Afv:s senaste analys av Allgon noterade vi att bolaget klarat viruskrisen över förväntan och satte ett köpråd. Det huvudscenario vi skissade på hade som utgångspunkt att bolaget skulle återgå till en tillväxttakt kring 10% kommande år, med något bättre marginaler. Då såg vi en rörelsevinst kring 75 Mkr 2022. Räknat på den prognosen innebär Latours bud en prislapp på EV/Ebit 11. Det är lågt för ett växande bolag. Afv:s eget riktvärde på Allgon-aktien var 11,60 kr.
Intrycket är att Latour har utrymme att betala mer för Allgon. Inte minst som man stöder den tillväxtstrategi som företaget har där förvärv är en viktig sak. Att skapa värden genom att konsolidera nischen för industriell radiostyrning blir lättare när man som Latour har tillgång till billig finansiering till exempel. Allgon släpar på en obligation som löper med 6,75% ränta.
En försvårande faktor för Allgon-ägarna är att företagets fyra största ägare valt att säga ja till budet. De har knappt 50% av aktierna. Dessutom har styrelsen rekommenderat budet. Lår vara att det är en lite konstig rekommendation där man skriver att: ”Erbjudandet reflekterar inte fullt ut det fullständiga långsiktiga fundamentala värdet av Allgon”.
Styrelsen uppger också, genom ordförande Anders Björkman, att man försökt skaka fram en alternativ budgivare men inte lyckats.
En grupp mindre ägare samordnar opposition mot affären. De har enligt egen utsago 9% av aktierna i nuläget. Latour har villkorat budet med att få in 90% men detta är ett villkor de i och för sig kan frångå.
Ska vi våga oss på en gissning så är det att chansen till en budhöjning är större än risken för att Latour backar ur. Men utan en ny budgivare i matchen lär det inte bli några stora höjningar. Kanske till 12 kr? Då skulle Latour i alla fall betala bättre än börsen hittills gjort för Allgon. Afv har en minipost Allgon i Buy&Hold-portföljen och behåller aktierna i hopp på något sådant.
Axkid – steg ett framåt eller bakåt?
Axkid (14,30 kr) utvecklar och säljer främst bakåtvända bilbarnstolar men även babyskydd och andra tillbehör. Axkid har uppvisat en fin tillväxt de senaste åren och investerat, med bolagets mått mätt, stora belopp i nya produkter och organisation. Axkid har bland annat etablerat dotterbolag i Europa (Tyskland och Storbritannien) samt investerat i egen produktion i Kina.
Tre första kvartalen 2020 omsatte Axkid 72 Mkr jämfört med 76 Mkr samma period 2019. Rörelseresultatet var 2,8 Mkr (3,8). Investeringarna har pressat bolagets finansiella ställning. Nettoskulden uppgick den 30 september till 20 Mkr och bolaget hade 4,6 Mkr i kassan.
I samband med Q3-rapporten i slutet på oktober meddelade Axkid att ledningen och styrelse utreder framtida finansiering och att en nyemission inte kan uteslutas. Aktien föll 16% på beskedet.
Igår, den 14 december, presterade SEB Private Equity tillsammans med styrelse och ledning i Axkid ett bud på bolaget. Budet på 14,50 kr per aktie värderar hela Axkid till 141 Mkr. Det motsvarar en budpremie på 30% jämfört med stängningskursen dagen innan budet. Innan covid-19 slog till stod aktien i cirka 10 kronor. Aktien handlas efter budet omkring 14,30 kr.
Samtliga av Axkids styrelseledamöter deltar i budet. Det gör även bolagets VD Daniel Johansson. De äger tillsammans 25,4% av aktierna i Axkid. Ingen styrelseledamot är således oberoende. Axkid har anlitat Grant Thornton för att genomföra ett oberoende värderingsutlåtande. Det skall presenteras senast två veckor innan acceptperioden löper ut. Acceptperioden löper fram till och med den 15 januari.
Axkid har som sagt en investeringsperiod bakom sig och tanken är att dessa investeringar skall bära frukt kommande år med god tillväxt som följd.
Budpremien på 30% är okej. Där finns det inte så mycket att klaga på. Däremot kommer budet i ett skede då Axkid är i behov av att stärka balansräkningen. Ledningen har ett informationsövertag. Hur har lanseringen av produktplattformen Axkid One löpt på under fjärde kvartalet? Det vet ledningen men inte övriga aktieägare.
Med bakgrund mot potentialen och de investeringar som bolaget genomfört så känns budet inte generöst. Alternativet var möjligen att Axkid hade fått genomföra en emission på dålig kurs. Vi har i våra tidigare analyser skissat på ett riktvärde på cirka 12-18 kronor. Senast vi skrev om Axkid var strax innan midsommar. Då lyfte vi fram riskerna kring finansieringen.
Vår bästa gissning är att budgivarna inte kommer få in mer än 90% av aktierna i detta läge. Samtidigt kommer Axkid behöva stärka balansräkningen på något vis. Sannolikheten för att en annan budgivare ger sig in i matchen är svår att sia om. Vi behåller våra aktier i Buy&Hold-portföljen tills vidare.
Axkid tio största ägare | Värde (MSEK) | Kapital |
Avanza Pension | 16,7 | 12,01% |
Tony Qvist (Deltar i budet) | 13,1 | 9,47% |
Thomas Bräutigam (Deltar i budet) | 8,28 | 5,97% |
Nordnet Pensionsförsäkring | 6,96 | 5,02% |
Roberth Emanuelsson | 5,58 | 4,02% |
Tony Broberg | 4,31 | 3,11% |
Daniel Johanson (Deltar i budet) | 3,51 | 2,53% |
Mikael Hermansson | 2,27 | 1,63% |
Peter Schön (Deltar i budet) | 2,26 | 1,63% |
Mats Ekberg | 2,15 | 1,55% |
Källa: Holdings |
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser