Börsraset: Var sjunde storbolag tillbaka på coronabotten

Börsen står efter nedgången hittills idag på minus 30% sedan årsskiftet. Men på många håll är rasen mycket värre. Var sjunde noterat miljardbolag handlas nu under bottenkursen i coronakrisen, mars 2020.
Börsraset: Var sjunde storbolag tillbaka på coronabotten - WEB_INRIKES
Stängd butik på Drottninggatan på grund av covid-19. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Listan över de aktier som tappat all kursuppgång och nu handlas under sin bottenkurs under 2020 finns i tabellen nedan. Det kan nämnas att börsen (OMXSGI) gått upp 48% sedan bottennoteringen från mars 2020.

Listan utgår från de bolag som idag har ett börsvärde på 1 miljard kronor eller mer och som fanns noterade 2020. Tabellen är sorterad på kolumnen “% under coronabotten” som jämför bottenkursen 2020 med nuvarande aktiekurs. Ingen hänsyn tas till utdelningar vilket i vissa fall skulle tippa över avkastningssiffran till positiva siffror, som för Skanska och Tele2.

Totalt är drygt 40 bolag under sin covid-botten. Ett av sju sett till hela underlaget.

Vinnare blev förlorare

Det finns några huvudsakliga grupper av aktier som tappat all kursuppgång sedan viruskrisens bottnar. En är bolag som tydligt gynnades av pandemieffekter som fick en extra skjuts kursmässigt. Men som missgynnats när läget sedan normaliserats. Vi hittar några spelbolag på listan (Stillfront, EG7), BHG som gynnades av hemmafix, Sedana vars läkemedel hade direkt bäring på covidvård, Essity med sitt toapapper och kanske Storytel.

En annan grupp är räntekänsliga bolag som rasat våldsamt under 2022 då marknadsräntorna stigit kraftigt. Fastighetsbolag som SBB, Wallenstam, Fabege och John Mattsson. Bostadsutvecklare som Bonava. Byggbolagen. Tillväxtbolag i allmänhet har en tuffare miljö med höga räntor. Detta plus operativa problem har gett kursras till nivåer långt under 2020-botten för högprofilerade bolag som Bico, Storytel och Sinch.

Förvånande namn

Det finns en del bolag på listan som vi tycker är extra oväntade. Cloetta och Elekta till exempel. Detta var ju företag som väldigt tydligt missgynnades av nedstängningarna 2020/2021. Lösviktsgodis försvann nästan som kategori under en tid. Elekta kunde knappt komma in på sjukhus för att installera sin utrustning. Men båda aktierna står alltså lägre nu – efter normaliseringen.

Detsamma gäller för övrigt också SATS (ej med i listan) som noteras i Norge eftersom gym var ihop med flyg och hotell den allra största förloraren av alla. SATS bottnade kring 12 kr 2020. Nu står aktien kring 8 kr. Men kanske är börsen rätt ute att utsikterna är värre nu än då?

Köplägen?

Som framgår i tabellen är några av aktierna riktigt lågt värderade och en fråga är förstås om kursrasen i vissa fall är överdrivna.

I några fall lutar Afv åt att det är på det viset. Vi har satt köpråd på en dryg handfull av aktierna i relativ närtid. Vi kan till exempel nämna Scandi Standard som dock är upp 40% sedan köprådet tidigare i år. Kycklingproducenten värderas till 13 gånger en rätt pressad rörelsevinst och har ny ledning som kanske kan bättra på lönsamheten något?

En byggrelaterad aktie som tagit mycket stryk är Alimak. De genomför dessutom ett stort förvärv och har flaggat för en företrädesemission men ännu utan att presentera villkoren. Detta förfarande brukar leda till enorm kurspress på börsen (se Securitas nyligen). Men kanske är det en möjlighet? Bolaget jobbar visserligen mycket för byggindustrin (hissar, ställningar) men olja- och gas är också en viktig kundgrupp. Där ökar investeringsviljan.

Andra aktier Afv nyligen analyserat och gillat är Attendo, Elekta, Fabege, Resurs Holding, Essity och SBB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser