Kommentar Börsens byrackor
Börsens byrackor bits inte
I USA har strategin “Dogs of the Dow” en lång historik. Det finns många varianter men i korthet går det ut på att varje år ganska mekaniskt köpa de storbolag som mest präglas av misstroende och förväntad underprestation (“dogs”). Vanligast är att sortera på hög direktavkastning men även låga P/e-tal förekommer och det är vad jag föredrar av flera skäl. Men oavsett nyckeltal så brukar det ofta visa sig att just sådana illa omtyckta aktier blir bra investeringar på ett års sikt. En svensk variant av denna strategi tillämpade jag återkommande för dryga tiotalet år sedan för Afv-konkurrenten Börsveckan. Det var med ganska gott resultat och nu kan vara ett bra tillfälle för Affärsvärlden att försöka återupprepa detta. Namnet på portföljen blir “Börsens byrackor”.
LOKALANPASSAD HUNDSKOLA
I sin mest ortodoxa originalversion är Dogs of the Dow som sagt väldigt mekanisk och fokuserad på direktavkastning. Men jag tycker vissa anpassningar är lämpliga att göra. Dels har Sverige eller Norden ingen motsvarighet till Dow Jones-indexets subjektiva inslag som ställer hårda kvalitetskrav och aktivt sorterar bort vissa branscher. Och så anser jag att vinster är ett bättre urvalskriterium. Slutligen så har jag en tung mental spärr mot att välja aktier helt mekaniskt. Så i Afv-tappningen av Börsens Byrackor så blir det ett subjektivt urval men utifrån nedanstående givna premisser.
- Afv plockar från databasen Factset fram alla nordiska börsbolag som täcks av minst fyra analytiker. Det blir 303 börsbolag.
- Dessa 303 sorteras på P/e-tal på 2024 års förväntade vinst. Förlustbolag plockas bort direkt.
- Bland listor över superbilliga nordiska aktier finns alltid oerhört många norska aktier inom olja och shipping. Det är en slagsida jag inte alls vill ha. Alla aktier inom olja och shipping med P/e-tal under 6,0 plockar jag bort.
- Av kvarvarande 269 aktier tar jag fram en bruttolista på den billigaste tredjedelen, alltså 90 aktier.
- Bland dessa 90 så plockar jag sedan bort alla aktier som är upp mer än 10% senaste året. Aktier som med råge trumfar index är knappast några oönskade byrackor.
- Därefter plockar jag ganska självsvåldigt bort alla aktier som är för små eller alltför okända för både Afv och mig.
BÖRSENS BYRACKOR ANNO 2023
Kvar är 58 aktier som man kan beskåda i listan i slutet av artikeln. Jag har stjärnmarkerat 20 av dessa aktier. Det är mitt subjektiva urval av aktier jag tillsammans tror bildar en bra portfölj. Om ungefär ett år kommer jag följa upp det hela. Nedan följer några ord om dessa, i bokstavsordning.
- Alimak – Kvalitetsbolag med köpråd i Afv. Pressat av byggkonjunkturen.
- Ambea – Vårdbolag med köpråd i Afv och personligt innehav. Marginalpress från löner.
- Balder – Erik Selin är ändå en stjärna. Stor rabatt är kudde mot fallande fastighetspriser.
- Better Collective – Välskött dansk-svensk aktör inom affiliate marknadsföring för betting. Köpråd i Afv.
- Calliditas – Udda fågel i form av läkemedelsbolag. Riktigt billigt om planerna håller.
- Dometic – Välskött bolag med köpråd i Afv som pressas när hushållen lider.
- Dustin – Köpråd i Afv på IT-handlaren med marginalpress.
- Electrolux – Ständig turnaround? Men billigt. Köpråd i Afv.
- Embracer – Frågetecknen är många men Wingefors är en gudabenådad företagare.
- Intrum – Vild chansning men väl värt det om bolaget får lite ordning på sig.
- Lindab – Pressas av byggkonjunkturen men i grunden välskött. Köpråd i Afv.
- Link Mobility – Påminner om Sinch men extra hatat och skuldsatt.
- Millicom – Svårälskat bolag med ständigt lägre värdering. Uppköp?
- Nokia – Någon gång borde det vända även för telekomjättarna?
- SEB – Bästa banken anser många. Men hatad sektor och bra kassaflöde.
- SKF – Minst omtyckta verkstadsjätten. Köpråd i Afv.
- Scand. Tobacco Group – Dansk tobak avknoppat från Swedish Match.
- Tieto – Billig finsk IT-jätte. Köpråd i Afv.
- Tokmanni – Billig finsk lågprishandel. Köpråd i Afv.
- Volvo AB – En personlig favorit och innehav. Köpråd i Afv.
VAD SKA VI VÄNTA OSS?
Ovanstående 20 aktier kommer så klart bli en brokig skara när vi utvärderar om något drygt år. Det ligger i sakens natur, så är det alltid på börsen. Men särskilt så när man bottenfiskar. Flera av dessa aktier kommer underprestera mot analytikernas förväntningar och/eller så kommer deras multiplar inte stiga utan kanske sjunka. Hemska tanke. 2023 blir ju ett år av lågkonjunktur och vinstvarningar av allt att döma. Men rimligen kanske börsen åtminstone om ett år ser förbi detta och då blickar in i en kommande normal konjunktur. Läsare som vill göra sin egen portfölj av byrackor kan med fördel detaljstudera tabellen nedan. Och då hålla i minnet att de bästa investeringarna ofta kommer när man vågar köpa in sig i det som är oälskat, underanalyserat och undervärderat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser