Atvexa: Huvudägare lägger bud

Budpremien på 43% är klart godkänd. Men uppköpspriset 88 kronor är lågt om man tror att privata utbildningsbolag klarar även denna valrörelse.
Atvexa
Atvexa är en skolkoncern med fokus på förskolor. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Om 2021 var ett år med riktigt många börsnoteringar så ser 2022 ut att bli ett år med många uppköp. Buden fortsätter nämligen hagla in på börsen. Detta är sjunde veckan i rad som ett svenskt börsbolag får ett bud på sig. MyFCHaldexTranscendent GroupMomentum Software GroupCary Group, TC Tech och nu utbildningskoncernen Atvexa.

Det är grundarna och storägarna som genom DeMina Skolintressenter lägger ett kontant bud på Atvexa uppgående till 88 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 43% jämfört med fredagens stängningskurs och värderar hela bolaget till 1068 Mkr.

Budgivargruppen består av Atvexas grundare Peter Weiderman, Lars Brune och Sara Karlin, styrelseledamöter respektive styrelseordförande i Atvexa, samt tidigare vd:n Katarina Sjögren. Samtliga har bakgrund från Carema (sedermera Vardaga, i dag ett dotterbolag inom Ambea). Atvexa grundades 2010, ett par år innan Carema-skandalen briserade.

Tillsammans har budgivargruppen ett innehav i Atvexa motsvarande 68,4% av aktierna och 94,5% av rösterna. Peter Weiderman och Lars Brune kontrollerar gemensamt samtliga utestående A-aktier i bolaget och erbjudandet avser därav endast de B-aktier som budgivargruppen inte redan äger.

En oberoende budkommitté har tillsatts och meddelat att de rekommenderar budet. Även Humle Fonder, Tredje AP-fonden och Nordic Cross Asset Management, som sammantaget representerar cirka 11% av samtliga aktier och cirka 1,9% av samtliga röster i bolaget, ställer sig positiva till erbjudandet men har inte förbundit sig att acceptera erbjudandet. Acceptfristen väntas löpa mellan 12 juli och 9 augusti 2022.

Serieförvärvande skolkoncern

Atvexa noterades på First North 2017 till en kurs på 50 kr. Bolaget bytte lista till Nasdaq Small Cap i fjol och kort därefter lämnade VD Katarina Sjögren sin post men kvarstod som aktieägare. Sedan dess har bolaget styrts av Johan Kyllerman.

Idag äger och driver koncernen ca 180 förskolor och skolor i Sverige och Norge och har under våren även slagit sig in på den tyska marknaden. Atvexa har haft en uttalad förvärvsstrategi om att köpa små till medelstora förskolor och skolor. I snitt har man förvärvat 7,4 bolag om året de senaste fem åren.

2021 omsatte Atvexa 2,1 Mdkr med ett rörelseresultat på 129 Mkr. I första kvartalet 2022 landade omsättning och rörelseresultat på 561 Mkr respektive 46 Mkr. Exkluderat för IFRS-effekter uppgick bolagets nettoskuld till 3 Mkr i den senaste kvartalsrapporten.

Fyndköp för ledningen

Budet från DeMina motsvarar en multipel på 7,5 gånger rörelseresultatet räknat på rullande tolv månader, vilket är lägre än den multipel 12x som bolaget noterades till 2017. Det är också under Engelska skolans utköpsmultipel på EV/Ebit 12,3x hösten 2020.

Atvexa-aktien är i skrivande stund upp 40% och handlas till 86,4 kronor. Uppsidan till budnivån är således 1,9%. I tabellen nedan visas hur andra bolag som är under uppköp och hur aktierna handlas i förhållande till det presenterade erbjudandet. Uppsidan till budkurs är störst i Cary Group och Swedish Match. Men det handlar enbart om cirka 1,5%.

Klicka i fliken “Villkor” för att se mer info om respektive erbjudande. Exempelvis vederlag, acceptgrad och acceptperiod.

Afv har ett köpråd på Atvexa som i och med budet slutar med en kraftig överavkastning mot index. Vi tycker att budpremien är okej, något över årets snitt på 36%. Det finns nog många hårt prövade aktieägare som ser detta utköp som en välkommen chans att komma ur den sargade aktien.

Men för de som tror att vinstgenererande friskolor kommer överleva även denna valomgång är utköpet en förlust. Kombinationen av en sur börs och valår gör att Atvexas värdering nu är på en historiskt låg nivå. De tre senaste åren har värderingen legat kring 16,9x i snitt.

Utöver den rent finansiella förlusten så innebär en avnotering av Atvexa-aktierna även att möjligheterna att investera i utbildningsföretag minskar på Stockholmsbörsen. Nu finns endast skolkoncernen Academedia och de mindre nytillskotten Cedergrenska, Tellusgruppen och Aprendere Skolor kvar.

Frågan är om de finns ytterligare budchanser kvar i sektorn, Afv pekade nyligen ut välfärdsbolagen som tänkbara uppköpskandidater. Exempelvis Academedia handlas på anmärkningsvärt låga EV/Ebit 5,0x på rullande 12 månader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Stock Market