Fin start för Arla Plast

Plastföretaget Arla Plast noteras idag på Stockholmsbörsen. Aktien stiger i debuten.
Arla Plast är en tillverkare av extruderade skivor i tekniska plastmaterial. Produkterna används bland annat i skydds- och ljudbarriärer.
Arla Plast är en tillverkare av extruderade skivor i tekniska plastmaterial. Produkterna används bland annat i skydds- och ljudbarriärer. Bild: Arla Plast

Arla Plast (54 kr) noteras idag på Stockholmsbörsens Smallcap. Man har inte tagit in några nya pengar, utan det är är grundarens son tillika styrelseordföranden Kenneth Synnersten som säljer sina aktier (414 Mkr).

Erbjudandet att teckna aktier i bolaget var enligt bolaget mycket stort bland svenska och internationella institutionella investerare och blev kraftigt övertecknat. Ankarinvesterare är Svolder, Nortal Investments och Roosgruppen som förvärvat aktier för ett belopp om 230 miljoner kronor. På tisdagsförmiddagen handlas aktien kring 54 kronor, motsvarande en uppgång runt 17% från teckningskursen på 46 kr.

Arla Plast grundades 1969 i östgötska Borensberg, där man fortfarande har kvar huvudkontor och fabrik. Under 2000-talet har man även expanderat till två fabriker i Tjeckien.

Bolaget tillverkar plastskivor av PC, ABS och PETG som är olika typer av tekniska plastmaterial. Plasterna används bland annat inom säkerhetsprodukter, ishockeyrinkar, pooltak och resväskor. En av bolagets fabriker i Tjeckien har etablerats i samarbete med en av bolagets nyckelkunder som är en stor tillverkare av resväskor.

Den årliga genomsnittliga tillväxten har legat på 4,6% de fem senaste åren, där 2020 sticker ut i statistiken. Försäljningen fick sig en rejäl skjuts av en förhöjd efterfrågan på coronarelaterade plastprodukter som visir och andra skyddsbarriärer.

Målet är att över en konjunkturcykel nå en årlig organisk omsättningstillväxt om 5%. För att nå dit satsar man på produktutveckling och fortsatt expansion ut i världen. Sett till lönsamhet har bolaget som mål att ha en justerad rörelsemarginal 10%. Det bedömer Affärsvärlden som fullt nåbart. Fjolårets justerade rörelsemarginal var 13% i fjol, och snittmarginalen har varit 9,6% de senaste fem åren.

Tillväxtambitionerna verkar dock väl offensiva. Konkurrensen är tuff, med många stora, globala jättar att kämpa emot. Som en konsekvens av corona-boosten i fjol räknar vi med negativ tillväxt i år.

Aktien såldes ut till en lockande värdering på 8,4 gånger rörelsevinsten på Affärsvärlden prognoser för innevarande räkenskapsår. I vår IPO-analys fick vi en kurspotential på 30%, och landade i tecknakurs med riktvärde 60 kr.

Efter den initiala kursuppgången är uppsidan mindre, men vi ser ingen anledning till att överge köprådet ännu.

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser