Aprendere Skolor: Väntat kursfall

Börsens nya mindre skolkoncern Aprendere Skolor faller i börsdebuten. Ganska väntat med tanke på att emissionen knappt blev övertecknad. Häromveckan kom Socialdemokraterna dessutom med ett politiskt utspel kring vinstförbud bland friskolor.
Aprendere Skolor: Väntat kursfall - Aprendere
Aprendere är en skolkoncern. Verksamheten består av totalt 11 enheter inom grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola, gymnasieskola samt HVB-hem med grundskola.

Aprendere Skolor (12,90 kr) är en utbildningskoncern som äger och driver skolor i Sverige. Verksamheten består av totalt elva enheter inom grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola, gymnasieskola samt HVB-hem med grundskola. Koncernen omsätter drygt 200 Mkr på årsbasis.

Aktien faller i debuten och handlas kring 13 kronor. En nedgång på drygt 19% jämfört med teckningskursen på 16 kronor. Erbjudandet i samband med noteringen uppgick till 20 Mkr. Emissionen blev marginellt övertecknat (100,2%). Dividend Sweden stod för hälften av teckningen och en tiondel fick täckas upp av teckningsgaranter (bröderna och huvudägarna Lars och Carl Tunberg). Det betyder att utan dessa insatser blev teckningsgraden enbart 40%.

UTÖKAT ERBJUDANDE TROTS KLENT INTRESSE

Det är en stor varningsflagga om ett IPO-erbjudande ökas (via t.ex. övertilldelningsoption) trots att intresset från investerare varit svagt. Det kan tyda på att aktien är överprissatt eller att bolaget/ägarna gör allt för att få in pengar oavsett konsekvenser för börskursen.

Teckningslösningen från Dividend Sweden framstår som en nödlösning för att kunna genomföra noteringen. Dividend Sweden (som är noterade på NGM) kommer att dela ut merparten av aktierna till sina ägare. Det innebär också att en avsevärd del av aktierna som tillkom genom Aprendere Skolors IPO kommer att ägas av personer som inte aktivt tecknat aktier i erbjudandet. Det är inget direkt skolboksexempel på hur en IPO ska genomföras. IPO-guiden hissade därför en dubbelflagga för ”Utökat erbjudande trots klent intresse”.

Affärsvärlden synade Aprendere inför noteringen och landade i en neutral hållning. Motiveringen löd.

“Varken skolkoncernerna Cedergrenska (-16% sedan notering) eller Tellusgruppen (-1%) har utvecklats särskilt starkt på börsen sedan deras noteringar under våren. I jämförelse med Academedia eller Atvexa ser vi inga skäl till att äga Aprendere.”

Sedan dess har Socialdemokraterna kommit med ett politiskt utspel kring vinster i välfärden. Oavsett vad man tycker om vinster i välfärden så kommer frågan om vinstförbud sannolikt ligga som en våt filt över sektorn det kommande året.

I länken här intill finns en intervju med Rune Andersson och sonen Johan som genom holdingbolaget Mellby Gård är största ägare i Academedia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder
Annons från AMF
Annons från AMF