Kommentar Northvolt
Afv avslöjar: Northvolt skriver ner egna kapitalet till minus 30 miljarder
Under förra veckan kontaktade Northvolt sina ägare med en kallelse till extra bolagsstämma den 8 januari, enligt uppgifter till Afv.
Presschefen Erik Zsiga bekräftar uppgifterna, men hälsar att Northvolt inte kommer offentliggöra kallelsen.
Afv har dock fått tillgång till kallelsen via källor. Där framgår att Northvolt upprättat en kontrollbalansräkning och det egna kapital nu bedöms vara minus 29,5 miljarder kronor.
HOT OM LIKVIDATION
På bolagsstämman i januari ska ägarna ta ställning till om det är värt att försöka rädda bolaget undan konkurs. Annars måste Northvolt likvideras. Bakgrunden är bestämmelser i Aktiebolagslagen som leder till en process som Bolagsverket beskriver så här:
- Om styrelsen misstänker att minst halva aktiekapitalet är förbrukat så måste man genast upprätta en kontrollbalansräkning. Om kontrollbalansräkningen visar att aktiekapitalet är förbrukat så måste styrelsen genast kalla till en bolagsstämma (“första kontrollstämman”) som ska pröva om aktiebolaget ska likvideras.
- Om den första kontrollstämman inte beslutar om likvidation så får bolaget en viss tid på sig att läka kapitalbristen.
- Inom åtta månader skall en andra kontrollstämma hållas och senast då måste aktiekapitalet vara återställt, annars tvingas bolaget gå i likvidation.
Northvolts styrelse har alltså konstaterat att aktiekapitalet är förbrukat (med råge) och står nu alltså mellan punkt 1 och 2 ovan.
TID OCH PENGAR
Aktieägarna har i nuläget absolut inget att förlora på att ge Northvolt mer tid på sig. Men det är bara “juridisk tid” som aktieägarna kan ge bolaget. Därtill krävs “finansiell tid” i form av friska pengar. Härom månaden fick Northvolt en liten nödfinansiering som torde räcka en bit in i januari. Men nu har man redan pantsatt den enda anläggningen som verkar fungera någorlunda, alltså Northvolt Labs i Västerås.
Redan i somras ifrågasatte bland annat Afv varför Northvolt inte gjort några nedskrivningar av sitt egna kapital mot bakgrund av skenande förluster och kris i produktionen.
I SENASTE LAGET
Det är snarast anmärkningsvärt att styrelsen först nu inser det normalt funtade människor insåg redan i somras. Northvolt är konkursmässigt. När en styrelse driver vidare ett bolag som är på obestånd så tar de en gigantisk personlig risk. Styrelsen kan under vissa förutsättningar bli privat betalningsskyldig för alla pengar som förlorats efter att bolaget hamnat på obestånd.
Praxis bland publika aktiebolag är att kallelse till årsstämma kungörs via ett eller flera riksmedia. Northvolts bolagsordning möjliggör dock för bolaget att kalla till årsstämma via e-post eller brev direkt till ägarna. Detta är ovanligt bland bolag med över 100 ägare eftersom det blir omöjligt att säkerställa att alla ägare får likvärdig behandling eller får korrekt kallelse om det saknas kontaktuppgifter.
VAD ÄR KVAR ATT RÄDDA?
I sin senaste årsredovisning hade Northvolt tillgångar bokförda till 8,5 miljarder dollar. Därtill hade Northvolt vid det tillfället samlat på sig förluster på cirka 2,2 miljarder dollar. Summan blir 10,7 miljarder dollar eller över 120 miljarder kronor. Så mycket har Northvolt alltså tagit in från investerare och långivare för att tillverka batterier.
Enligt kontrollbalansräkningen är det egna kapitalet nu minus 29,5 miljarder kronor. Det innebär att man under 2024, fram till den 6 december, har eldat upp cirka 53 miljarder i förluster.
Batteritillverkningen ligger fortfarande på några enstaka procent av kapaciteten, enligt de senaste uppgifterna.
Om man trots 120 miljarder i kapital inte kan få igång en produktion så är det inte brist på pengar som är problemet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser