ACQ Bure: En säker slutstation

Bures SPAC-äventyr ser ut att sluta med förvärvet av IT-säkerhetsbolaget Yubico. Det ser ut som en bra slutstation även om Bure-gänget tog en oväntad genväg för att nå dit.
ACQ Bure: En säker slutstation - h887jprf76twm9xtbjcz93
ACQ Bure/Yubico (efter fusion)
Börskurs: 105,20 kr Antal aktier: 86,8 m
Börsvärde: 9 110 miljoner Nettokassa: 432 miljoner
VD: Mattias Danielsson Ordförande: Patrik Tigerschiöld

Efter drygt två år av letande presenterar SPAC-strukturen ACQ Bure (105,20 kr) idag det förvärv som bolaget skapades för att hitta. Det är säkerhetsbolaget Yubico. Prislappen ligger på 8,2 mdr kr i aktier och kontanter. Objektet matchar rätt väl med det ACQ företog sig att hitta. Tillväxt, intressant marknad, entreprenörsbolag och så.

Men det är pikant att Bure redan är en av de största ägarna i Yubico. Investmentbolaget, som startade ACQ och äger 20%, investerade i Yubico 2017 och har sedan ökat ägandet som nu ligger på 15,3% av aktierna. De köper så att säga av sig själva och använder till stor del andra investerares pengar – även om Bure stod för 0,7 av de 3,5 mdr i kapital som ACQ reste vid sin IPO i mars 2021. Totalt sett kommer Bures ägande i Yubico öka något genom affären till 17,4%, vilket är ett plus.

Bure säger inget om reavinst eller uppvärdering av sina Yubico-aktier idag. Innehavet ligger i enheten Bure Growth som totalt är bokfört till 1,4 mdr kr. Bara Yubico-aktierna blir värda så mycket nu och då finns andra väsentliga innehav av stort värde i Bure Growth. Bures vinst blir ca 0,4 mdr beräknar Afv utifrån uppgifter vi fått från bolaget.

Circus Spac

Därmed inte sagt att processen inte sköts okej. Varken Henrik Blomquist (VD Bure & ACQ), Patrik Tigerschiöld (ordförande Bure & ACQ) eller ledamoten Sarah McPhee (styrelsen ACQ & indirekt Yubico-investerare) deltar i rekommendationen att rösta för affären – utan den ges av de oberoende delarna av styrelsen med Caroline af Ugglas i spetsen.

Kursen är upp 5% till 105 kr i skrivande stund. Affären stöds för övrigt av tillräckligt många ägare på båda sidor bordet för att det ska bli grönt ljus på stämmorna framöver.

Det hela visar kanske ändå att de större svenska SPAC-processerna utvecklades till lite av en cirkus. En skulle köpa high-tech/tillväxt men landade i ett slamsugar/spolarbolag (TBD30). En som avvecklas (APAC). Och en som köper från sin egen sponsor (ACQ). Det återstår att se om Creades Creaspac kan ge denna troligen borttynande era av börshistoriken ett annorlunda eftermäle. De har ännu ett år på sig att hitta ett förvärv.

Med det sagt – verkar Yubico vara en bra affär?

Vi har en post ACQ Bure i Afv-portföljen och gillar förstås att kursen stiger men finns det mer att hoppas på? Man släpper en hel del siffror om Yubico med vars hjälp det går att göra en skaplig värdering men affärsmodellen eller marknaden är inget vi har större insikter kring i detta läge.

Bolaget är verksamma på säkerhetsmarknaden med produkter för extra säker inloggning i datorer, telefoner, IT-system, appar och liknande. Man har en hårdvaruprodukt i form av en USB-nyckel (”YubiKey”) vilken (som vi förstår det) genererar engångslösenord automatiskt. Det hela är mycket säkrare och smidigare än alternativa multifaktor-metoder som SMS, enligt Yubico.

Lösningen har fått bred acceptans inom USA:s tekniksektor där nästan alla IT-jättar köper in YubiKey till anställda. Första kunden var för övrigt Google. Bolaget har växt 50% per år i snitt 2016-22, men har massor av tillväxt kvar enligt ledningen. Användningen kan breddas hos befintliga kunder, nya typer av kunder tillkommer som finansbolag och offentliga aktörer och ett abonnemangserbjudande har lanserats för att attrahera nya kundtyper.

Starka siffror

Tillväxten har alltså varit riktigt fin även om Q1-siffran på +15% (+3% exk valuta) som släpptes idag var mer matt. Bruttomarginalen på drygt 80% vittnar om hög försäljning av mjukvara och tjänster ovanpå hårdvaruförsäljningen (själva nyckeln) och de senaste årens tillväxt har konverterats på ett bra vis till resultat. Under 2022 steg rörelsevinsten till 215 Mkr (-67) då omsättningen ökade till 1,5 mdr kr (867 Mkr).

De återkommande intäkterna är dock relativt små ännu, på 200 Mkr eller 13% av omsättningen.

Bolagets mål är att växa 25% i snitt per år och nå 20% i Ebit-marginal inom fem år.

Nedan får vi en bild av hur det kan se ut i ett scenario där vi skissar in att bolaget efter ett lite trögare 2023 (se ovan om Q1) utvecklas i linje med sina mål. Värderingsnyckeltalen utgår från dagspriset för ACQ-aktien och det som är känt om bolagets kassaposition efter förvärvet.

Ett halvoptimistiskt scenario 2023E 2024E 2025E
Omsättning 1 842 2 302 2 878
 – Tillväxt +18% +25% +25%
Rörelseresultat 239 357 518
 – Rörelsemarginal 13,0% 15,5% 18,0%
Resultat efter skatt 192 286 414
Vinst per aktie 2,21 3,29 4,78
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 19% 19% 19%
Nettoskuld/EBIT -2,4 -2,1 -2,1
P/E 47,6 31,9 22,0
EV/EBIT 35,7 23,4 15,5
EV/Sales 4,6 3,6 2,8

Skulle något i stil med ovan slå in är dagens värdering definitivt alldeles för försiktig. Multipeln blir nog närmare 25x än 15x 2025. Men möjligen är antagandena alltför optimistiska.

Slutord

Det ser illa ut med en internaffär i Buresfären men bortsett från det känns prislapp och utsikter för ACQ:s förvärv bra ut. Den senaste kapitaliseringen av Yubico gjordes 2020 till värderingen 700 miljoner dollar. ACQ köper nu bolaget till 800 miljoner-värdering. Cybersäkerhet är en intressant bransch och vi ser utköp av den typen av bolag som finska konsulten Nixu.

Man kan ha i minnet att de befintliga ägarna i Yubico gör en delexit då de till 42% får betalt i kontanter. Men här och nu tycker vi ändå ACQ ser bra nog ut för att ha kvar i portföljen. Vi får återkomma med en regelrätt analys framöver.

10 största ägare I Yubico
Jakob Ehrensvärd 20,4%
Bure Equity 17,7%
Andreessen Horowitz (A16z) 11,6%
Sherpalo Ventures LLC 7,6%
Andreas Bechtolsheim 5,1%
Marc R. Benioff Revocable Trust 4,9%
Johan Hernmarck via bolag 4,7%
Meritech Capital Partners 4,6%
Simon Josefsson 3,7%
Kommentar: Avser före utspädning från anställdas optioner
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold