Abliva: Budklapp från Pharming

Nederländska läkemedelsbolaget Pharming Group lägger ett bud på Abliva värt 725 Mkr. Premien var hela 227% vilket är den näst högsta premien av samtliga bud som presenterats sedan 1 januari 2017.
Abliva: Budklapp från Pharming - Abliva Rydell
Abliva är ett läkemedelsutvecklingsbolag med fokus på mitokondriella sjukdomar. Foto: Abliva

Abliva (0,42 kr) är ett bioteknikbolag som utvecklar läkemedel för behandling av mitokondriell sjukdom. Det handlar om medfödda, sällsynta och ofta mycket svåra sjukdomar uppstår då cellens energiförsörjare, mitokondrierna, inte fungerar som de ska.

Bolaget fokuserar på två projekt. KL1333, en kraftfull reglerare av nivåerna av de essentiella koenzymen NAD⁺ och NADH, har gått in i sen utvecklingsfas. NV354 är en energiersättningsbehandling där den prekliniska utvecklingen har slutförts.

Bud från Phaming Group

Igår 16 december lade nederländska läkemedelsbolaget Pharming Group genom sitt dotterbolag Pharming Technologies ett kontant bud på Abliva uppgående till 0,45 kr per aktie. Det motsvarar en premie på hela 227% jämfört med stängningskursen i fredags (13 december) och värderar Abliva till drygt 725 Mkr.

Mer om Pharming Group

Pharming Group är ett globalt läkemedelsbolag som 2024 spås omsätta 270 miljoner euro (cirka 3,1 miljarder kronor). Bolaget fokuserar på proteinersättningsbehandlingar och precisionsmedicin, inklusive små molekyler och biologiska läkemedel. Pharming Group är noterade på börsen i Nederländerna och har ett börsvärde på cirka 570 miljoner euro.

Jämfört med snittkursen senaste 30 handelsdagarna innan budet var premien 214% och jämfört med 90 handelsdagarna 175%.

Bolag År Budpremie
Rolling Optics 2023 285,0%
Abliva 2024 226,6%
Nuevolution 2019 169,0%
Pagero Group 2024 138,1%
Zignsec 2024 115,6%

Näst högsta budpremien

Budpremien på 227% är den näst högsta av samtliga bud sedan 1 januari 2017. Enbart budet på Rolling Optics från franska François-Charles Oberthur i början av 2023 är högre.

François-Charles Oberthur lade först ett bud med 188% premie och höjde sedan sitt bud vilket innebär att premien var hela 285% jämfört med dagen innan det första budet presenterades.

Bortsett från höjningen är budet på Abliva den med allra högst premie. Tredje högst budpremien var när amerikanska läkemedelsbolaget Amgen år 2019 lade ett bud på Nuevolution (värt 1,6 miljarder) med en premie på 169%.

Noterbart är att tre av de fem bud med allra högst premier har lagts under 2024.

 

Största ägarna accepterar

Pharming Group har inget ägande i Abliva sedan tidigare.

Abliva tio största ägare Andel
Hadean Ventures 25,5%
Oslo Pensjonsforsikring AS 14,9%
IP Group Plc 9,50%
MP Pensjon PK 4,98%
Avanza Pension 2,95%
Fenja Capital Partners A/S 2,33%
Christen Sveaas 1,77%
Nordnet Pensionsförsäkring 1,37%
Johan Bard 0,72%
Handelsbanken Fonder 0,52%
Källa: Holdings

Ablivas tre största ägare Hadean VenturesOslo Pensjonsforsikring och IP Group, som tillsammans innehar 49,8% av aktierna har åtagit sig att acceptera budet. Men de kan frånfalla om ett högre konkurrerande bud presenteras.

Budet är villkorat av att budgivarna får in mer än 90% av aktierna, vilket är den nivå som krävs för att tvångsinlösa minoritetsaktieägarna. Med sedvanliga förbehåll för förlängningar av acceptfristen samt godkännande av myndigheter och liknande.

Budet rekommenderas

Erbjudandet är inte föremål för något finansieringsvillkor. Acceptfristen förväntas inledas omkring den 16 januari 2025 och avslutas omkring den 7 februari 2025. Styrelsen i Abliva rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet.

I skrivande stund handlas aktien till 0,42 kronor vilket innebär att uppsidan till budnivån är cirka 7%. Givet att bolagets tre största ägare accepterar budet och den höga budpremien talar mycket för att erbjudandet också går igenom. Pharming Group kom alltså med en tidig julklapp till aktieägarna i Abliva. Efter kursuppgången är Abliva-aktien upp 57% senaste året men ned 13% sett över tre år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser