Kommentar 24SevenOffice
24SevenOffice: Affären i hamn men ingen utdelningsskräll
Kommentar: 24SevenOffice | |
Vad: | Försäljning av rörelsen fullföljs |
Aktien: | 24 kr (oförändrad) |
Rådet: | Köp->neutral |
Mjukvarubolaget 24SevenOffice (24 kr) meddelar idag 12/11 att den preliminära uppgörelse man 11/10 träffade om att sälja merparten av sin rörelse för 2,4 mdr kr kommer att genomföras. Köparen namnges nu som KKR-ägda finska bolaget Accountor. Villkoren är som tidigare angetts:
- Kontant betalning på 2,4 miljarder kronor för 24SevenOffice ERP-mjukvara, vilken genererar över 90% av bolagets omsättning på ca 400 Mkr/år. Priset motsvarar 6x omsättningen. 24SevenOffice är inte lönsamt på Ebit-nivå.
- En kvarvarande rörelse inom mjukvara för tillverkning, finansiella tjänster och en inkassorörelse ingår inte utan blir kvar i 24SevenOffice. Bolaget ska fortsätta vara noterat. Av köpeskillingen på 2,4 mdr ska en kassa på 200 Mkr allokeras till denna rörelse. Nu anges även att den här rörelsen hade 15,1 Mkr i omsättning och -2,2 Mkr Ebitda under första halvåret 2024.
- En utdelning på cirka 23 kr per aktie ska betalas till 24SevenOffice ägare. Tidigare angavs att utdelningen förväntades bli ”minst 20 kr” per aktie. Utdelningen förväntas utbetalas i slutet av Q1 2025.
När bolaget först presenterade dessa planer handlas aktien till ca 24 kr och i en kommentar såg vi på Afv en chans till mer än så (se länk ovan). Vi anade en rabatt på ca 22% givet vårt ”försiktigt beräknade” substansvärde om 29 kr* och satte ett köpråd för placerare som var intresserade av speciella situationer.
*Beräkningen hade ett mindre fel som överskattade uppsidan med ca 2 kr/aktie (150 Mkr). Å andra sidan tog den inte med i kalkylen den bruttokassa som 24SevenOffice har (80 Mkr per Q3-24), så det var ungefär rätt i alla fall.
Dagens besked om 23 kr/aktie i utdelning är sämre än vi egentligen hoppades på. Den stora osäkerheten låg i behandlingen av en kontroversiell tilläggsköpeskilling (se länken) som det börsnoterade bolaget är skyldiga sin huvudägare i händelse av en exit. Huvudägare är det norska bolaget R-Ventures som äger 58,7% av aktierna 24SevenOffice. Vi tog höjd för att den kunde falla ut med 250 Mkr, men hoppades på ett betydligt lägre belopp. Hade det slagit in kunde utdelningen blivit några kronor större än 23 kr per aktie.
** Så uttrycks saken i beslutet från extrastämman som godkände upplägget: ”Storleken på tilläggsköpeskillingen följer aktiekursen linjärt från 15 miljoner USD vid en Exit till en aktiekurs om 17,5 kronor till 45 000 000USD vid en aktiekurs om 45 kronor”.
Men nu står det klart att tilläggsköpeskillingen enligt 24SevenOffice styrelse och R-Ventures uppfattning ska betalas och uppgå till 306 Mkr. Vi har svårt att förstå beräkningen då beloppet kunde vara mellan 15-45 miljoner dollar (162-490 Mkr) beroende på vad aktiekursen var vid exit-tillfället**. 17,5 kr för lägsta belopp. 45 kr för högsta. Aktiekursen var ca 19 kr när budet presenterades och aktien har handlats till som mest ca 25 kr därefter. Varför tilläggsköpeskilling-beloppet hamnar i högre delen av intervallet när aktiekursen ligger i det nedre förstår vi inte.
Läget är nu att aktien står i 24 kr, att man om allt följer planen troligen får 23 kr per aktie i handen i slutet av mars nästa år och då står kvar med ägande i ett mindre mjukvarubolag med ca 30 Mkr årsintäkter och 200 Mkr i kassa.
Börsvärdet efter utdelningen skulle ligga på ca 70 Mkr givet dagens implicita värdering (1 kr i aktiekurs efter utdelning av 23 kr). Det är alltså mindre än 24SevenOffice-bolagets nettokassa. Något som känns som en lite väl negativ inställning till dessa tillgångar även om den finansiella prestandan med negativ Ebitda inte direkt imponerar.
Men som särskilt situation var grejen att vi trodde på högre utdelning än de 23 kr som nu verkar bli fallet. Vi slopar köprådet, som gav 0% avkastning jämfört med -2% för index sedan 11/10, och får eventuellt återkomma till 24SevenOffice vidare äventyr i framtiden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser