Kommentar Aktieråd
18 köpvärda aktier i mars

Månadens köpråd
Under mars köpstämplade vi på Affärsvärlden 18 aktier och satte två teckna-råd. Aktier i allt från stora OMXS30-bolag, till bolag med bara några hundra miljoner kronor i börsvärde.
Kursen inom parentes avser priset i skrivande stund.
CellaVision (168 kr)
Medicinteknikbolag inom digital blodanalys. Avslutningen på 2024 var svagare än väntat med negativ organisk tillväxt på 7%. Samtidigt var jämförelsetalen tuffa. På helårsbasis var tillväxten acceptabla 7%. Kommande år vill det till att tillväxten ökar igen.
CellaVision-aktien har värderats högt de senaste åren. Värderingen är nu lägre än på länge. Investerare som inte räds risknivån kan överväga en post. Aktien är ned över 20% enbart sedan årsskiftet. Det känns väl blodigt och vi har köpstämplat aktien.
Cibus (150 kr)
Fastighetsbolaget har expanderat rejält genom ett förvärv av dagligvarufastigheter i Benelux-regionen för 5,6 miljarder kronor. Aktien handlas till knappt 14 gånger vinsten och har en direktavkastning på cirka 6,4%. Belåningsgraden är kanske något högre än vi hade önskat. Men sammantaget tycker vi ändå aktien är köpvärd.
Nordrest (135 kr)
Driver restauranger och tillverkar matportioner för soldater i fält. Bolaget växer klart mer än marknaden tack vare sina affärer inom försvarsektorn. Bolaget har en okej balansräkning med en nettokassa på 20 Mkr och en direktavkastning på runt 4%.
Att tilläggsköpeskillingen för förvärvade Outmeal justerats ned i Q4, från 109 till 96 Mkr, kan tyda på lägre vinstförväntningar. Det är en osäkerhetsfaktor. Vi behöll vårt tidigare köpråd på aktien.
BAE Systems (15,6 GBP)
BAE Systems är Europas främsta försvarsjätte som är delaktig i några av västvärldens största försvarsprojekt. Aktien har stigit cirka 40% i år men har trots det en förvånansvärt rimlig värdering.
Aktien är kanske inte billig runt 17 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) men har knappast någon fantasivärdering. Med en multipel på 16 gånger framåtblickande vinsten finns drygt 20% uppsida i aktien. Det tycker vi duger för ett köpråd.
JLT Mobile Computers (2,30 kr)
Säljer stryktåliga datorer för krävande miljöer. Bolaget har nu haft två år i rad med negativ tillväxt och lägre marginaler. Utvecklingen inom segment lager och logistik har varit särskilt svag. Men det finns tecken på bättring.
Orderingången från årsskiftet fram till bokslutet i mitten av februari var ovanligt stark. Aktien värderas till EV/Sales på 0,4x och kan JLT nå historiska marginalnivåer faller värderingen snabbt.
Balansräkningen är i bra skick med en nettokassa på 13 Mkr vid årsskiftet. Stor exponering mot USA (potentiella tullar) är en risk. Likviditeten i aktien är klen och aktien handlas till de lägsta nivåerna på många år. JLT är inte en aktie för alla. Men investerare som gillar småbolag och inte räds risknivån kan överväga en post.
Ambea (112 kr)
Omsorgsbolaget Ambea etablerar sig i Finland genom förvärv av bolaget Validia för 1,4 miljarder kr. Det finns tydliga fördelar med det, även om prislappen är relativt hög. Ambea värderas till runt P/E 11x vilket vi tycker är för billigt och köprådet upprepades.
Acast (15,3 kr)
Vi synade podcast-bolaget Acast i januari och landade då i ett neutralt råd. Efter att aktien fallit tillbaka höjde vi aktien till köp. Acast värderas idag till runt 1,1x EV/Sales bakåtblickande, vilket inte är dyrt givet tillväxten.
Europris (85,50 NOK)
Norska lågpriskedjan Europris fortsätter att prestera branschledande lönsamhet. Bolaget fokuserar nu på att få ordning på förlusttyngda ÖoB som förvärvades i fjol. Det lär ta tid, men kan vara värt att vänta på. På nuvarande meriter värderas Europris till runt 12 rörelseresultatet (EV/Ebit). Vi behåller köprådet.
Tokmanni (13 euro)
Vi köpstämplade även en annan lågprisaktör. Nämligen finska Tokmanni som år 2023 förvärvade svenska konkurrenten DollarStore. Tokmanni värderas till runt 11x rörelsevinsten och direktavkastningen ligger på runt över 5%.
Arctic Paper (42 kr)
Arctic Paper är troligen börsens mest hemlighetsfulla och på vissa vis knepigaste bolag. Kikar man under huven finns dock stora värden. En fin rörelse inom tryckpapper, nettokassa och stor aktiepost i Rottneros. Tillsammans troligen värt en bra bit mer än börsvärdet. För investerare som orkar vara långsiktig kommer nog dessa värden hitta en väg. Vi satte ett köpråd.
H&M (132 kr)
HM-aktien har rasat 30% sedan förra sommarens kurstopp och analytikerna verkar nu tävla i att skruva ned prognoserna. Aktien värderas kring 11-12 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) och direktavkastningen är runt 5%. Några tuffa kvartal väntar men på två-tre års sikt ser vi över 30% uppsida i aktien från nuvarande nivåer.
EQL Pharma (74 kr)
Utvecklar och säljer nischade generiska läkemedel. Bolaget kom nyligen med nya finansiella mål. EQL har en fin tillväxthistorik och värderas nu till runt 22x rörelsevinsten på 2025/26. För att aktien ska gå bra framöver så krävs att EQL behåller en hög värdering. Trots detta tycker vi aktien är köpvärd för investerare som gillar tillväxtaktier.
BPC Instruments (74 kr)
Säljer instrument för att analysera biokemiska processer, främst för framställning av biogas. Omsätter 60 Mkr och växer fort. Penetrationen på den industriella marknaden är väldigt låg och skulle denna enbart öka någon procentenhet skulle BPC kunna vara flera gånger så stort inom några år. Vågar man tro på fortsatt tillväxt sticker värderingen inte ut som särskilt hög på nuvarande nivåer (EV/Ebit 20x). Vi tycker det ser tillräckligt intressant ut för att landa i ett köpråd för den riskvillige.
TCM Group (75 kr)
Danska köksbolaget TCM har trots en utmanande marknad lyckats upprätthålla marginalerna på en bra nivå. Under 2025 väntas tillväxten öka och marginalerna stärkas. Bolaget värderas till runt 10x rörelsevinsten på 2025E. Vi tycker aktien är köpvärd.
AOJ (85 DKK)
AOJ är en dansk byggrossist som omsätter cirka 6 miljarder. Aktien värderas kring 11,5x rörelsevinsten och har en fin tillväxthistorik. Jämförelsetalen kommande kvartal är enkla och AOJ kommer med stor sannolikhet uppvisa kraftig vinsttillväxt i början av 2025. Uppsidan i huvudscenariot är relativt bra och vi tror det kan vara ett bra tillfälle att köpa AOJ.
HelloFresh (8,3 euro)
HelloFresh har en dominant marknadsposition inom måltidslösningar och färdiglagade rätter. Tillväxten var riktigt stark under pandemin och då var marginalerna också höga. HelloFresh är ingen aktie för alla. Men för investerare som inte räds risknivån och vill få exponering mot den globala marknadsledaren är aktien värd en chansning. Rådet blir köp.
Cedergrenska (34,8 kr)
Cedergrenska är en av Sveriges större privata skolkoncerner med verksamhet inom förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Aktien värderas till runt 5,5x rörelsevinsten vilket är lägre än Academedia som ligger på 7,5 gånger.
Att hela verksamheten finns i Sverige ökar den politiska risken och motiverar helt klart en rabatt mot Academedia. Med det sagt tycker vi oss ändå se tillräcklig uppsida för ett köpråd i Cedergrenska, för den som kan leva med risken att investera i förhållandevis små bolag inom skolsektorn.
Everysport (17 kr)
Everysport är en koncern som äger olika hemsidor och databaser. Den klart viktigaste tillgången är den globala hockeysidan och databasen Elite Prospects med över sex miljoner användare. Vårt huvudscenario pekar på att Elite Prospects troligen är värt mer än nuvarande börsvärde. Det finns en del mindre attraktiva tillgångar i bolaget och en investering är inte för alla. Men för investerare som gillar småbolag och speciella situationer är Everysport ett intressant alternativ. Afv:s uppfattning är att en renodling mot Elite Prospects hade varit bra. Rådet blir köp.
Månadens säljråd
I en genomgång av nio så kallade enfastighetsbolag tog vi fram säljstämpeln i tre fall. Krona Public, Backaheden och Preservium Property är aktier man ska hålla sig bort från.
Börsnoteringar
Under mars genomfördes tre börsnoteringar.
Röko (2200 kr)
Serieförvärvaren Röko drivs av Fredrik Karlsson (tidigare VD på Lifco) och Tomas Billing (tidigare VD på Nordstjernan). Aktien såldes till en värdering på 25x rörelsevinsten på pro forma-basis. “Vi avråder inte från att teckna, men är heller inte tillräckligt lockade för att göra det”. Rådet blev neutral. Röko-aktien är upp 8% från IPO.
Asker Healthcare (83 kr)
Serieförvärvare inom hälsovårdsområdet. Aktien såldes ut till en värdering på 19-20x rörelsevinsten på pro forma-basis. Rådet blev teckna. Redan första handelsdagen (27 mars) steg aktien över 20% och vi slog om till ett neutralt råd. Asker värderas nu nästan i linje med börsen allra mest framgångsrika serieförvärvare. Läs vår IPO-kommentar.
Brock Milton Capital (100 kr)
Fondbolaget Brock Milton Capital har en handfull anställda och har lyckats bygga upp ett förvaltat kapital på 20 miljarder kr i aktivt förvaltade fonder. En stark prestation. Så länge de behåller volymen lär bolaget förbli en kassako. Aktien således ut till en värdering på P/E 14x och 9x rörelsevinsten. Rådet blev teckna. Vår IPO-kommentar finns att läsa här.
Månadens bud
Under februari inkom fem bud som vi har kommenterat. Budkursen anges inom parantes.
Codemill (23 kr) +53% premie
Ateliere, en helhetsleverantör inom digital mediehantering, lägger bud på svenska mjukvarubolaget Codemill uppgående till 23 kronor per aktie. Det värderar bolaget till 313 Mkr motsvarande en premie på 53%. Budet rekommenderades.
Norva24 (36,50 kr) +59% premie
Norva24 fick aldrig den höga värdering som bolaget strävade efter när man noterade sig i Stockholm i slutet av 2021. Budet från brittiska Apax med 59% premie ger dock viss revansch.
Dignitana (0,03 aktier i Paxman) +81% premie
Skalpkylningsbolaget Paxman lägger bud på största konkurrenten Dignitana med hjälp av nyemitterade aktier. Budet värderar Dignitana till 153 Mkr och motsvarar en premie på 81%. Med tanke på Dignitanas ansträngda balansräkning och Paxmans expansionsplaner är affären rationell för båda parter. Budet rekommenderas.
Toleranzia (88 aktier i Toleranzia ger 1 aktie i Flerie) +50% premie
Investmentbolaget Flerie med grundare tillika huvudägare Thomas Eldered i spetsen presenterar en fusionsplan med bioteknikbolaget Toleranzia. Flerie är sedan tidigare största ägare med 66% av aktierna i Toleranzia.
Fortnox (90 kr) +38% premie
Fortnox huvudägare och ordförande Olof Hallrup lägger tillsammans med EQT ett bud på Fortnox på 90 kronor per aktie. Det värderar bolaget till cirka 55 miljarder och motsvarar en premie på drygt 38% jämfört med senaste stängningskurs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser