16 digitala vinnare med uppsida

Krig, skenande råvarupriser och struliga leveranskedjor är små bekymmer för bolag som levererar tjänster via nätet. Afv har vaskat fram 16 digitala bolag med lönsamhet och hög tillväxt där värderingen rasat. En köper vi dessutom till Afv-portföljen.
16 digitala vinnare med uppsida - PROGRAMMERARE
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Många teknikbolag har fallit rejält på börsen. Dels under hösten i spåren av stigande räntor men också i årets börsras som dragit med sig det mesta ned. Digitala bolag har dock fördelen att fysiska utmaningar som stigande råvarupriser och kärvande leveranskedjor inte biter lika hårt. Kanske riskerar också kriget i Ukraina sänka tillväxten i Europa på ett sätt som återigen gör det svårt att höja räntorna kraftigt. Relativt andra företag vore det förhållandevis gynnsamma förutsättningar för teknikbolag.

Nedan har vi vaskat fram ett antal bolag med företrädesvis digitala affärsmodeller. Vi har letat särskilt efter bolag som visat hög tillväxt och positiv lönsamhet senaste åren. Alla dessa är inte superbilliga. Men vi har i tabellen räknat fram vad uppsidan skulle vara om värderingen per försäljningskrona (EV/Sales) återhämtade sig till samma nivå som vid årsskiftet. För många aktier är det kanske inget man ska räkna med men vi ser det som ett kul mått som ger lite känsla för hur mycket många aktier rasat.

16 digitala vinnare med uppsida

Aktierna är sorterade från högst till lägst ”uppsida” men kan sorteras efter eget behag genom att klicka på rubriken. Hur urvalet tagits fram beskrivs mer utförligt efter tabellen. Där kommenterar vi också ett fåtal aktier mer utförligt – bland annat en som vi väljer att även köpa in till Afv-portföljen.

Mycket som lockar

Av aktierna i listan har Affärsvärlden köpråd på Sinch, Evolution, Carasent, Embracer, Netflix och Spotify. Även CSAM och Physitrack har köpstämpel men i dessa fall börjar analyserna få lite väl lång tid på nacken.

Evolution och Embracer finns i Afv-portföljen. Det gör även CSAM men där har vi sålt en mindre del av innehavet delvis då vi tycker förvärvstempot är något lågt men också eftersom aktien är relativt högt värderad. På de prognoser som används ovan är det norska bolaget faktisk dyrast på hela listan, även om värderingen skulle minska kraftigt på en mer mogen lönsamhet.

Spotify till portföljen

Vi har en tid också haft ögonen på Spotify som fallit ned under de kursnivåer som aktien var på vid noteringen 2018. Sedan vi sist skrev om bolaget i början av februari har aktien rasat ytterligare 30%.

Senaste nytt är bolaget stängt av all monetisering på den ryska marknaden vilket innebär att man tappar omkring 1,5 miljon betalande prenumeranter. Det är mindre än 1% av bolagets totala stock på 180 miljoner prenumeranter. Aktien ser väldigt pressad ut till en värdering på 1,4 gånger nästa års väntade försäljning. Vi köper nu in en post till Afv-portföljen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase