Kompetenskrigets nya vapen: Fertilitetsofficerare och fetare grundlön

På 1980-talet var det rikskuponger och leasingbil. Idag lockar arbetsgivarna med allt möjligt, men är det gratis könsbyte, familjeplanering eller total frihet som smäller högst?
Kompetenskrigets nya vapen: Fertilitetsofficerare och fetare grundlön - Förmånscollage semester fertilitet
Foto: TT

“Det finns tre superfina restauranger där vi får äta så ofta vi vill. Men det som avgjorde för mig var fantastiska föräldraförmåner, fertilitetsledighet, privat sjukförsäkring, obegränsad semester och hjälp med vård av närstående”, säger Sara, nyanställd ingenjör på Netflix i London.

Foto: AP Photo/Jenny Kane/TT

Netflix är för ögonblicket den arbetsgivare det pratas mest om bland anglosaxarna, som ofta leder utformningen av nya anställningsförmåner.

Familjeplanering och psykisk hälsa

I en annan del av stan har advokatbyrån Burgess Mee utsett världens första “fertility officer” som ska stödja anställda som vill bilda familj. Goldman Sachs å sin sida, införde nyligen 20 dagars betald ledighet för den som råkar ut för missfall.

Sedan pandemin är det alltså inte längre ”stay here tactics” som gäller, i form av kemtvätt, pingisbord och futuristiska kontorskomplex. Nu är det istället familjeplanering och psykisk hälsa. Plattformar som erbjuder anställda med familjer både preventivt och reaktivt stöd, Employee Assistance Programs, blir allt vanligare och mer omfattande, med erbjudanden som gratis coaching, terapi och psykiatri. I samma anda bekostas könsbyten av bland andra Facebook och Tesla.

Goldman Sachs
Foto: Richard Drew/TT

En mindre iögonfallande men djupgående förändring i de arbetssökandes prioriteter gäller lönestruktur och hjälp med finansiell stabilitet: När 45% av de tillfrågade hos Goldman Sachs förra året visade sig sakna sparkapital för att klara löpande kostnader i 6 månader utan lön, bestämde man sig för att satsa stort på medarbetarnas “financial wellness”.
Det är ett behov som känns igen i andra företag.

“Vi har varit tvungna att helt tänka om kring ersättning till yngre anställda. Stigande fasta kostnader gör oberäkneliga bonusar och andra förmåner mindre attraktiva än förutsägbarhet”, säger en senior partner på PwC i London.

Den utvecklingen ser Helena Woodcock, chef för affärsområdet Law på rekryteringsfirman Jurik, även i Sverige.

“Särskilt 25-35-åringar som vill söka bolån prioriterar en hög fast månadslön. Det gör det svårare för start-ups att rekrytera, som inte alltid kan erbjuda en hög grundlön. Kandidaterna söker sig till trygga, välskötta industriföretag istället”, säger hon.

Flexibilitet viktigast

Den i särklass viktigaste förmånsdiskussionen i Sverige rör dock flexibilitet, enligt Woodcock. Förväntansbilden har helt förändrats efter pandemin och duktiga jurister vill kunna jobba när de vill och var som helst. Främst är det personer en bit upp i karriären som uppskattar friare tider. Alltså inte spröda ”snowflake-millenials”, som många tror.

Utöver hög flexibilitet kan pensionserbjudanden göra skillnad. Städhjälp är också uppskattat medan tjänstebil inte efterfrågas särskilt ofta, och åtta veckors semester är inte heller ett självklart dragplåster.

“Jurister vet att de kommer att arbeta oerhört mycket ändå, så det blir viktigare att kunna välja när man ska lägga in timmarna än att ha semesterveckor man inte kan ta ut”, säger Woodcock.

Hon bekräftar att arbetsgivarna måste vara på bettet eftersom affärsjurister är extremt efterfrågade, utan någon avmattning i sikte.

“Det går supersnabbt vid anställningarna. Vi får fram bra kandidater men arbetsgivarna har ofta bara ett par dagar på sig att fatta beslut innan favoriten får andra erbjudanden. På en så I en het marknad kan förmåner spela roll, men några fertilitetsofficerare ser vi inte precis här. Sverige kan känns litet i bakvattnet om man jämför internationellt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Karriär