JLT Mobile Computers: Cash is king

Småländska JLT har en balansräkning i topptrim med en överfylld kassakista. Ligger en utdelningshöjning, extrautdelning eller kanske ett förvärv i sikte?
JLT Mobile Computers: Cash is king - 36c31aeb-bffb-40b9-b5fe-a773bbec7270fitcroph450q80upscaletruew800sa5a1906a4c1cef33fea9a740a3b4ea5a56d5446a

JLT Mobile Computers utvecklar, tillverkar och säljer stryktåliga datorlösningar för krävande miljöer. Försäljningen sker globalt via både egen säljpersonal samt försäljningspartners. Bolagets största marknader är Europa och USA.

JLT:s vision är att vara den ledande aktören inom det övre segmentet för stryktåliga datorer. Produkterna kännetecknas av mycket hög driftsäkerhet trots fukt, damm, vibrationer eller extrema temperaturer.

Kunderna återfinns inom lager, transport, hamnar, gruvdrift, jord- och skogsbruk samt entreprenad och försvar. Där de två förstnämnda segmenten utgör majoriteten av bolagets försäljning.

Det småländska bolaget med bas i Växjö har varit noterade på Nasdaq First North sedan år 2002. Bolaget har cirka 30 anställda. Nuvarande VD, Per Holmberg tillträdde på VD-posten för cirka tio år sedan och övertog då stafettpinnen från bolagets grundare, tillika största aktieägare Jan Olofsson. Börsvärdet är drygt 110 Mkr.

Historik

1994 JLT grundas.

1999 Försäljningskontor i Arizona etableras.

2002 Noteras på Nasdaq First North genom omvänt förvärv av Gandalf AB.

2009 Nuvarande VD Per Holmberg tillträder.

2012 Ny strategi – fokus att bli ledanden aktören inom high-end segmentet.

2014 JLT förvärvar bolagets distributör på den amerikanska marknaden.

2017 Den 100 000:e datorn i JLT:s historia säljs.

För närvarande ligger JLT:s årsvinst kring 10-11 Mkr. Företaget har en historik av lönsamhet och har delat ut pengar sedan 2013, senast 0,15 kr per aktie (3,8 procent direktavkastning).

Men intäkter och vinstnivå har pendlat kraftigt genom åren vilket framgår av detta diagram.

En orsak till den slagiga utvecklingen är att JLT vissa år lyckas få större så kallade projektorder. Detta är engångsaffärer på stora mängder datorer som föregås av komplexa upphandlingar. Under 2016 vann JLT tre sådana affärer vilket ökade intäkterna 56 procent jämfört med 2015. Året därpå var däremot projektaffärerna få och intäkterna sjönk 11 procent 2017.

Inflödet av projektorders är oförutsägbart men i grund och botten tickar en hyggligt stabil/ökande grundaffär i form av löpande beställningar på datorer. För tillfället svarar sådana mer stabila intäkter för den absoluta merparten av JLT:s intäkter.

Konkurrensen på marknaden för stryktåliga datorer är generellt sett tuff. JLT differentierar sitt erbjudande genom att datorerna monteras i Sverige med hög kvalitetskontroll. Dessutom kan bolaget anpassa sitt erbjudande för kunders specifika behov. Något som konkurrenterna har svårare att göra.

År 2012 gjorde koncernen även en strategiomläggning genom fokusering på försäljning mot ”high-end”-segmentet där konkurrensen och framförallt prispressen är något lägre. Ett exempel är datorer till gruvmaskiner. Där är kostnaden ganska försumbar i relation till hela maskinen varför priskänsligheten är betydligt lägre.

Fokuseringen mot attraktiva nischer har inneburit en markant ökning av bruttomarginalen från låga 21 procent år 2011 till dryga 47 procent under årets tre första kvartal år 2018.

Företaget jobbar också med att öka sina intäkter från eftermarknaden. Under 2017 ökade serviceintäkterna med 46 procent till 8,6 Mkr (5,9) och utgjorde 7,6 procent (4,6) av koncernens totala omsättning. Marginalen på serviceintäkterna är troligen väsentligt högre relativt marginalen på produkterna. På ett par års sikt är förhoppningen att service också skall utgöra en betydligt större andel av den totala försäljningen.

Något som sticker ut är JLT:s starka balansräkning. Bolaget är snarast överkapitaliserat med en nettokassa om 33 Mkr. Det innebär att hela 1,20 kr per aktie utgörs av likvida medel i relation till dagens aktiekurs om 3,90 kr.

Bolaget har hittills inte gjort bruk av sina starka finanser genom förvärv eller större investeringar. Att återköpa aktier för övrigt inte ett alterantiv, eftersom aktien rent juridiskt klassas som onoterad (gäller First North). Onoterade bolag får inte göra återköp.

JLT har istället valt att dela ut en stor del av sina vinster.

Utsikter

Tittar vi på 2018 så här långt så ökade intäkterna med 13 procent jämfört med föregående år. Rörelseresultatet (ebit) förbättrades samtidigt till 9,3 Mkr (8,0). Även bruttomarginalen stärktes ett par procentenheter och uppgick till 47 procent (43).

Det som var negativt var en svag orderingången i Q3 och att orderboken i slutet av kvartalet var tunn. Orderboken sjönk till 5,7 Mkr (11,2). Det är osedvanligt svagt. Däremot bör man inte dra allt för stora växlar då det är slagigt på kvartalsbasis.

Vår skiss på hur de närmsta åren kan arta sig finns nedan.

JLT Mobile Computers
Börskurs: 3,90
Antal aktier (miljoner): 29,8
Börsvärde: 115 Mkr
Nettokassa: 34 Mkr
VD Per Holmberg
Styrelseordförande Ulf Ahlén
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 124 129 134
– Tillväxt 10% 4% 4%
Rörelseresultat 9 11 12
– Rörelsemarginal 7,5% 8,3% 9,0%
Resultat efter skatt 7 8 9
Vinst per aktie 0,24 0,28 0,32
Utdelning per aktie 0,20 0,23 0,25
Direktavkastning 5,2% 5,8% 6,4%
Operativt kapital/omsättning 10% 10% 10%
Nettoskuld/EBIT -4,4 -4,0 -3,7
P/E 15,9 13,9 12,3
EV/EBIT 8,0 6,8 5,8
EV/Sales 0,6 0,6 0,5

Försäljningen lär även fortsättningsvis vara volatil mellan såväl enskilda kvartal som år. Men över tid har vi inga särskilda skäl att tro annat än att JLT växer åtminstone i samma takt som marknaden, 4−5 procent.

Bolagets eget mål är att rörelsemarginalen (Ebit) skall överstiga 10 procent. JLT har både tangerat och överträffat denna nivå ett par gånger under de senaste åren. Så målet är med andra ord fullt nåbart. Vi räknar med att JLT klarar 9 procent långsiktigt. Detta stöds av försäljningstillväxt och fortsatt ökande bruttomarginal.

I så fall blir bilden att JLT tjänar drygt 12 Mkr i rörelsen och 0,32 kr/aktie. Idag värderas aktien till cirka 8 gånger rörelsevinsten. Det är en låg värdering som vi tänker oss kan stiga något i takt med att JLT blir ett mer stabilt företag utan de stora ”dalar” som bolaget bjudit på historiskt. Till EV/Ebit 9 är aktien värd drygt 5 kr (huvudscenario).

Ett litet bolag inom investeringsvaror är dock sårbart. Lågkonjunktur och ökad konkurrens kan snabbt radera ut tillväxt och vinster, vilket öppnar ett ganska dystert negativt scenario (pessimistiskt scenario).

En joker i leken är den stora nettokassan. Förvärv vore nog bra men bolaget har lyft frågan på olika bolagspresentationer genom åren utan att något konkret hänt. Bäst vore kanske en större extrautdelning men det mest sannolika är nog att utdelningen höjs under kommande år och att JLT därmed kommer dela ut en stor andel av vinsten. Det borgar för en hög direktavkastning.

Börsplus slutsats

JLT Mobile framstår som ett välmående bolag som inte riktigt värderas efter förtjänst. Kassan är dock en stor värdekomponent i caset och skulle den inte delas ut eller sättas i arbete kan man få vänta länge på en uppvärdering. Med den brasklappen, och en lite svag orderbok i Q3 i bakhuvudet, så sätter vi ett köpråd på aktien.

JLT Mobile Computers tio största ägare Andel
Jan Olofsson 27,44%
Martin Gren (Grenspecialisten) 7,77%
Avanza Pension 5,60%
Nordnet Pensionsförsäkring 3,02%
Jerry Fredriksson 2,91%
Consortum Capital Investments AB 2,61%
Per Holmberg 2,54%
Tommy Svensson 2,49%
Margareta Olofsson 2,36%
Larne Wallisson 2,21%
Källa: Holdings

Bolagets grundare Jan Olofsson är största ägare och Axis-grundaren Martin Gren är genom Grenspecialisten näst största. VD Per Holmberg äger 2,5 procent av JLT och återfinns på sjunde plats på ägarlistan.

Under de senaste månaderna har en del insiders sålt aktier. Bland annat CFO Stefan Käck samt VD för verksamheten i USA, Eric Miller. Noterbart är dock att de flesta av dessa aktier tecknades i samband med ett incitamentsprogram strax innan försäljningen. Signalvärdet torde därmed vara relativt lågt.

__________________________________________________________________

Mejla oss gärna på borsplus@svd.se om du har förslag eller frågor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold