Toadman är mer padda än prins

Ungefär 200 Mkr blir börsvärdet för Toadman som nu ska noteras på NGM MTF. Det är furstligt mycket pengar för en konsultverksamhet som omsätter 11 Mkr. Aktien säljs in som en framgångssaga men värderingen bygger snarare på en rövarhistoria. Det krävs en rad sagolika händelser för att Toadman ska förvandlas ”från groda till prins”.

Spelutvecklarkonsulten Toadman ska till NGM MTF-listan och imorgon fredag är sista teckningsdag.

Toadman grundades 2013 och har idag 25 anställda. Affärsidén har
fram tills idag varit att agera underkonsult, eller tredjepartsutvecklare som det också heter, till spelförläggare och spelutvecklare i framtagningen av nya spel.

Det här har Toadman lyckats bra med och bolaget har hela tiden gått med vinst och omsätter nu 11 Mkr. Längs vägen har Toadmans varit med och legoutvecklat kända speltitlar som Dead Island, Killing Floor och Warhammer: Vermintide.

Så här långt ger allt med Toadman ett väldigt bra och gediget intryck men i samband med noteringen har man ändrat strategi och vill nu utveckla egna spel.

Den första egna speltiteln släpps redan 2018. Spelet heter Immortal: Unchained och kan enligt Toadman kategoriseras både som ett ”rollspel” (Roleplaying Game, RPG) och ett ”skjutspel” (Third Person Shooter, TPS).

– Utöver Immortal: Unchained har vi ytterligare två storskaliga
projekt i pipelinen för 2018
, skriver Toadmans ena grundare Robin Flodin i sitt vd-ord i prospektet.

Samtidigt har Toadman under 2017 ingått avtal om att utveckla ett nytt spel åt den kinesiska spelförläggaren Leyou Technologies. Avtalet beräknas ge Toadman intäkter på 40 Mkr över cirka ett år, samt därefter royalties i form av en andel (”tiotals procent”) av spelets vinst.

Börsnoteringen Toadman Interactive
Lista Nordic MTF
Teckningskurs 12,90 kr
Rådgivare Eminova
Storlek på erbjudande 22 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 194 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (4,1% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 100%
Investerare som ska teckna i IPO S.Johansson, G.Vesslund, J.Halldof, A.Albedj, m.fl. (50% i åtagande)
Garanter A. Albedj (50% i åtagande)**
Varningsflaggor*** Två varningsflaggor
Sista teckningsdag 2017-11-24
Beräknad första handelsdag 2017-12-06 (12 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Vederlagsfritt garantiåtagande
*** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar två varningsflaggor i Toadman Interactive

# Kompisemission tätt inpå IPO

Att ett bolag gjort en nyemission väldigt kort tid inför IPO till en värdering som är rejält mycket lägre så kräver det en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför.

Toadman genomförde under 2017 en emission till teckningskursen 0,3 kr. Teckningskursen i börsnoteringen uppgår till 12,9 kr. Vidare har bolagsstämman tätt inpå börsnoteringen inrättat ett optionsprogram som ger rätt att teckna aktier till kursen 7,5 kr mellan oktober 2017 till 2020.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Toadmans båda grundare har tidigare drivit ett bolag som gått i konkurs. En annan person i styrelsen satt som ledamot i ett bolag som slutförde konkurs i september i år. Det ska dock sägas att Börsplus ser grundarnas konkurs som väldigt oproblematiskt. De är väldigt unga och verksamma i en bransch där konkurser inte är något konstigt.

Börsplus syn på Toadman

Vi ser Toadman som en förhoppningsaktie eftersom värderingen handlar om framtidsförhoppningar och inte går att koppla till historiska vinster. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Här är bilden ljus. Alla i ledningen har ordentligt med aktier och grundarna Robin Flodin (vd) och Rasmus Davidsson (design director) sitter på majoriteten.

2. Track record nyckelpersoner

Som tredjepartsutvecklare verkar Toadmans ledning har lyckats mycket bra. Bolaget har gått från nära noll till 25 anställda på några år och tjänat pengar längs vägen. Det visar på kvalitet, även om det bara är typisk konsultmarginal vi talar om.

Intrycket är att det är ordförande Alexander Albedj som står för börs- och finanskollen. Gissningsvis är det han som gått i god för rimligheten i ett börsvärde på nära 200 Mkr för vad som fram till nu är ett konsultbolag.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Toadman säger att de ska ha en AAA-speltitel ute nästa år vilket enligt branschbedömare är i princip omöjligt att tro på. AAA anses ju definitionsmässigt vara toppskiktet av spel, vilket normalt betyder utvecklingsbudget på runt 30 miljoner dollar eller mer. Ovanpå det brukar man lägga kanske dubbelt så mycket på marknadsföring. Toadman får nu in cirka 20 Mkr så den matematiken går ju inte alls ihop. Det gäller även beaktat att spelet ”till viss del” finansieras av en privat investerare med en delad intäktsmodell.

Toadman marknadsför sig mot investerare med vad man kallar sin ”spelportfölj”. Det är en ganska rejäl glidning. Det här är ju spel där Toadman i varierande utsträckning varit underkonsulter eller ”legoutvecklare”.

Det är också oklart hur Toadman ska fullgöra ett externt kontrakt för Leyou som ska vara värt 40 Mkr samtidigt som de ska utveckla två egna spel på en studio med 25 anställda. Visserligen ska Toadman anställa en del men det är ändå magstarkt att försöka göra allt samtidigt – både ta på sig ett superstort utvecklingskontrakt, rekrytera nya människor och ta helhetsansvar för flera egna speltitlar.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Toadman måste lyckas fullgöra Leyou-kontraktet
  • Toadman trollar med knäna så att cirka 20 Mkr i kassan räcker till att utveckla ett spel som i vanliga fall ”borde kosta” kanske tio gånger så mycket.
  • Spelet Immortal: Unchained kan lanseras 2018 eller åtminstone 2019
  • Man klarar att bygga en organisation som klarar att både göra egna produkter och utföra tjänster åt andra. Här stupar många.
  • Toadman lyckas, trots att man saknar erfarenheter här, marknadsföra sina spel så att de når ut. Många bra spel stupar på att man inte slår igenom bruset.

Optimistiskt scenario

Till noteringskurs får Toadman ett börsvärde på cirka 200 Mkr. I ett optimistiskt scenario kommer det ut positiva signaler om Immortal: Unchained det kommande året och kanske till och med en lansering.

Hur pengarna ska räcka till att göra detta till AAA-kvalitet förstår vi inte men kanske räcker det om spelet är ett bra ”mellanbudgetspel”. På dagens halvgalna börs kan man tänka sig att ett framgångsrikt Toadman kan bli värt uppåt en halv miljard eller mer.

Pessimistiskt scenario

Vi ser två hypotetiska risker.

1. Toadman är och förblir en konsultlåda. Egna spelsläpp skjuts på framtiden och blir mest en motor för pressreleaser och haussande av aktien.

2. Toadman kör med full fart på med den egna spelutvecklingen och får slut på pengar eller har åtminstone inte råd med marknadsföring varpå första spelet floppar.

I båda fallen bör aktien ledigt halveras i värde.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Toadman framstår som ett sympatiskt och bra bolag. Synd bara att det är en helt annan aktie man säljer in. Det här påminner lite om ett Attana, som Börsplus skrev om nyligen (se länk bredvid). En ”underkonsult” som säkert är duktig på många sätt men som sminkats upp och bjuds ut till aktiemarknaden som något helt annat.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF