Sveafastigheter: Trög start för SBB-avknoppningen

SBB-avknoppningen Sveafastigheters är i skrivande stund ned -1% på bolagets första handelsdag. Detta trots att teckningskursen sattes lägst i intervallet.
Sveafastigheter: Trög start för SBB-avknoppningen - prastgarden
På bilden syns Vaxholms prästgård. 2019 avtalade Svea Bostadsfastigheter om att köpa fastigheten av Kyrkan med en plan om att i ett senare skede bygga ett äldreboende på de obebyggda delarna av tomten. Något äldreboende har dock inte börjat byggas och den gamla prästgården har förfallit.

Sveafastigheter (39,08 kr) skapades i somras som en hopslagning av flera olika bostadsportföljer som samtliga ägdes av SBB. Det krisande fastighetsbolaget SBB säljer nu 44% av Sveafastigheter genom en IPO. Idag (18 oktober) gör Sveafastigheter handelsdebut på First North. Teckningskursen sattes till 39,50 kr vilket var lägst i intervallet (39,50 – 45,50 kr). Enligt bolaget blev erbjudandet övertecknat.

INGA PENGAR LÄMNADE PÅ BORDET

Givet SBB:s utsatta finansiella situation framstår det som ganska osannolikt att prislappen på Sveafastigheter ska ha satts så att några pengar lämnades på bordet till de som tecknade. Hade förtur getts till SBB-ägarna att teckna ett lågt värderat Sveafastigheter hade SBB:s långivare kunnat betrakta det som en olovlig utdelning.

Att SBB inte lyckades få in en enda institutionell investerare som teckningsåtagare stärker bilden av att något är fel på noteringen. Vi på Afv konstaterade i en analys av Sveafastigheter inför noteringen att det inte är något större fel på bolagets bestånd.

FÖRTROENDET ETT CENTRALT PROBLEM

Rådgivarna menar att prislappen på Sveafastigheter är låg både sett till intjäningen och substansvärdet. Det stämmer om man rakt av utgår från Sveafastigheters egna siffror. Efter att ha följt SBB i ett antal år är vi på Afv (och förmodligen även de flesta andra) dock mycket skeptiska till att lita på prognoser från SBB. 

Rabatten sett till Sveafastigheters rapporterade substansvärde är 51% sett till teckningskursen. Det är rejält lågt jämfört med andra bostadsfastighetsbolag. Om man ställer Sveafastigheters intjäningsförmåga mot beståndets bokförda värde får man dock bara 3,5% i direktavkastning. Det skulle kunna vara ett tecken på att bolaget har varit lite väl generösa i de antaganden som ligger till grund för fastigheternas värderingar. I så fall skulle rabatten inte vara några 51%.

Om Sveafastigheter lyckas uppnå sitt eget mål om att höja överskottsgraden från 62,5% till 70% ger teckningskursen en värdering om P/E 15. Det är rejält billigt för ett bostadsfastighetsbolag med okej bestånd. Även här spökar det dåliga förtroende för SBB för oss. SBB har nämligen själva i princip aldrig lyckas prestera i närheten av sina egna prognoser. SBB:s intjäningsförmåga har även systematiskt överskattat bolagets faktiska lönsamhet.

Givet SBB:s historik och trängda läge har vi svårt att tro på att man inte har sålt in Sveafastigheter som bättre än vad det egentligen är. Vi låter härmed vårt råd om att inte teckna aktien gå över i ett säljråd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold