Stayble Therapeutics: IPO för den som inte ryggar för risk

Kronisk ryggsmärta på grund av degenerativ disksjukdom är en vanlig och svårbehandlad åkomma. Noteringsaktuella Stayble Therapeutics utvecklar ett läkemedel som kan ändra på det. Projektet är i tidig fas men har lovande inslag.
Stayble Therapeutics: IPO för den som inte ryggar för risk - ONT I RYGGEN
Foto Christine Olsson / SCANPIX
Stayble Therapeutics Februari 2020
VD: Andreas Gerward
Styrelseordförande: Catharina Bäärnhielm
Antal anställda: 2
Nyckelpersoners ägande: Cirka 20 %
Lista: Nasdaq First North
Aktiekurs: 12,30 kr
Antal aktier ink. utspädning: 9,8 miljoner
Börsvärde: 121 Mkr*
Nettokassa: 26 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -25 Mkr
Källa: Börsplus /Bolaget *Räknat på max antal aktier.

Stayble Therapeutics (teckningskurs 12,30 kr) är ett forskningsbolag grundat 2015 i Göteborg som avser ta fram en behandling mot kronisk ryggsmärta. Diagnosen kallas degenerativ disksjukdom och ibland segmentrelaterad smärta. Arbetet baseras på forskning av professor Kjell Olmarker som är en auktoritet på området. Han är också en av storägarna i bolaget.

Degenerativ disksjukdom är en samlingsdiagnos vid kronisk ryggsmärta där smärtan uppstår vid rörelse i ett eller flera rörelsesegment. Smärtan uppstår på grund av att disken sjunker ihop och sprickbildning uppstår. Ofta är smärtan lokaliserad till nedre delen av ryggen.

Det är en vanlig åkomma som typiskt sett behandlas med smärtstillande eller sjukgymnastik. Stayble bedömer att cirka 70 procent av patienterna inte hjälps av detta. Ett mer genomgripande alternativ är steloperation men det gör endast 1 procent av patienterna. Bolagets idé är att utveckla ett läkemedel som behandlar den underliggande orsaken till smärtan. Läkemedelskandidaten kallas STA363.

STA363 fokuserar på två av anledningarna till degenerativ disksjukdom; läckage av inflammatoriska substanser och instabilitet i disken. STA363 är baserad på mjölksyra som är en känd substans. Läkemedlet injiceras i ryggdisken. Det omvandlar den läckande disken till bindväv vilket ger stabilitet och förhindrar läckage.

Äldre personer lider generellt i mindre utsträckning av degenerativ disksjukdom. Det tros bero på att bindvävsomvandling sker naturligt i kroppen med stigande ålder. Det stärker tron om att STA363 är en effektiv behandling.

Behandlingen är tänkt som en engångsinjektion. Proceduren är enkel och patienten kan gå hem samma dag. Omvandlingen till bindvävnad tar tid. Förväntad effekt beräknas nås inom tre månader.

Konceptet är patentskyddat i bland annat USA, Europa och Kina till 2035. Patentet täcker användningen av mjölksyra för behandling av ryggsmärta.

Stayble genomför nu en emission av units som ska inbringa 35 Mkr. En unit innehåller en aktie och en teckningsoption. Aktiepriset är 12,30 kronor och teckningsoptionen är vederlagsfri. Kapitalet ska gå till att återbetala lån och finansiering av en fas 2b-studie på STA363.

Läs mer om erbjudandet på bolagets sida på IPO-guiden

IPO-GUIDE Stayble Therapeutics
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 2
Teckningskurs 12,30 kr
Rådgivare Mangold FK
Storlek på erbjudande 35 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 85 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (10,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 80%
Investerare som ska teckna i IPO Bertil Lindkvist, Dragfast AB, Jens Olsson, Mangold FK, Mikael Blihagen, m.fl. (80% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2020-02-18
Beräknad första handelsdag 2020-03-09 (20 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

 

Tre flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 218 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,2 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar tre flaggor i Stayble Therapeutics

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Stayble använder Mangold som rådgivare. Mangold har lämnat teckningsförbindelser i emissionen och kommer vara bolagets Certified Adviser.

# Svaga finanser

Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det smärtsamt tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar inom ett år.

“Bolaget gav i oktober 2019 ut obligationer med ränta på 30%. Löptiden är visserligen bara till 1 mars 2020 men räntesatsen som synes hög. Efter avdrag för emissionskostnader, återbetalning av obligationslån och ränta för obligationslån kommer bolaget vid fulltecknad emission att få kvar 23 MSEK av emissionsbeloppet på 35 MSEK. Samtidigt uppgår rörelsekapitalbehovet till 20 MSEK för kommande år. Det ger små marginaler. Om emissionen inte fulltecknas är risken för nyemission stor inom 12 månader.”

# Framtida kapitalbehov

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

Det ges ingen information i prospektet om finansieringsbehovet efter 12 månader.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

En styrelseledamot har varit ordförande i ett bolag som försatts i konkurs. Vi har nöjt oss med att upplysa om detta på detta sätt och inte hissa någon flagga.

 Börsplus syn på Stayble

Det här är ett forskningsdrivet utvecklingsbolag utan intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

 1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersonerna i projektet äger ungefär 20 procent av aktierna räknat före eventuell utspädning från teckningsoptionerna som ingår i erbjudandet. VD Anders Gerward har ett ägande på 5 procent. Medgrundaren Kjell Olmarker som sitter i styrelsen har cirka 10 procent av aktierna.

Enskilt största ägare är Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola med cirka 25 procent före erbjudandet. De har svarat för en stor del av finansieringen hittills. Bland de större ägarna noterar vi också Bertil Lindkvist (ca 2,5 procent av aktierna), bland annat känd som storägare i Diamyd.

Ägare till cirka 80 procent av aktierna, före erbjudandet, har en lock-up på ett år efter notering. Det tillsammans med att Chalmers och flera befintliga mindre aktieägare deltar med teckningsförbindelser sänder en positiv signal. Erbjudandet är säkerställt till 80 procent genom teckningsförbindelser.

2. Track record nyckelpersoner

VD Andreas Gerward är i grunden ingenjör. Grundare professor Kjell Olmarker är styrelseledamot. Han betraktas som en av världens ledande auktoriteter inom området kronisk ryggsmärta.

Styrelseordförande Catharina Bäärnhielm känner vi igen som styrelseordförande i Cereno Scientific. Med lång erfarenhet från seniora positioner inom läkemedelsindustrin står hon för ett betydande kontaktnät. Styrelseledamot Jane Buus Laursen är chef för Novo Nordisks kommersiella affärsutveckling.

Den nio man starka ledningsgruppen har kompetenser inom alla relevanta områden från kapitalanskaffning och att verka i en noterad miljö till klinisk utveckling, affärsutveckling och kommersialisering av läkemedel. Till det har bolaget ett vetenskapligt råd med tre experter inom diskrelaterad ryggsmärta.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Målsättningen är att STA363 ska bli standardbehandlingen för patienter med degenerativ disksjukdom.

Stayble uppskattar att cirka 80 miljoner patienter årligen diagnosticeras med kronisk degenerativ disksjukdom. Majoriteten av patienterna återfinns i spannet 30-50 år. Det är en betydande marknad inte minst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv med tanke på patienternas ofta unga ålder. Inom EU uppskattas den totala kostnaden för degenerativ disksjukdom till 380 miljoner Euro årligen. Ungefär hälften är kostnader för vården och hälften är samhälleliga kostnader.

Att sätta en siffra på marknaden som Stayble adresserar blir svårt men en steloperation kostar cirka 200 000 kronor. Om STA363 kan vara ett alternativ är bara den marknaden värd många hundra miljoner kronor. Skulle STA363 bli en standardbehandling är marknaden värd flera miljarder kronor årligen.

Stayble har genomfört en fas 1b-studie tillsammans med Stockholm Spine Center på 15 patienter. Studieresultatet var positivt och STA363 är därmed att betrakta som säkert och tolererbart.

Studien visade också behandlingseffekt i form av bindvävsomvandling i diskarna vilket konstaterades genom magnetröntgen. Det bådar gott inför den föreliggande studien. Tidigare har studier på gris bekräftat bindvävsomvandlingen.

Nästa steg är att genomföra en fas 2b-studie med start innevarande halvår. Om den pågående emissionen fulltecknas tillförs Stayble drygt 31 Mkr efter kostnader. En del av kapitalet kvittar ett obligationslån på 7 Mkr, som löper till 30 procents årsränta till en grupp befintliga ägare. Nettolikviden blir cirka 24 Mkr.

Kapitlet ska användas för att starta fas 2b-studien och behandla de första patienterna. För det krävs bland annat tillverkning av läkemedel som kostar en del. För att fullfölja studien krävs mer kapital. Tanken är att det ska finansieras med teckningsoptionen.

Teckningsoptionen går till lösen i november 2020. Lösen är 30 procents rabatt mot aktiens snittkurs under början av november – dock lägst 12,30 och högst 24,60 kr. Optionerna kan tillföra 35-70 Mkr före kostnader. Med det kapitalet på plats kan fas 2b-studien slutföras.

Totalt handlar det om cirka 100 patienter. Studien är dubbelblind och placebokontrollerad och testar två olika doser av STA363. Det primära målet är att påvisa signifikant minskad smärta. Studien avslutas 6 månader efter behandling men varje patient följs i 12 månader för att bättre förstå långtidseffekter.

När den studien väl är genomförd med goda resultat är tanken att knyta till sig en partner. Framtida intäktsflöden kommer via engångs- och milstolpsbetalningar samt royalties. Stayble uppger att flera potentiella partners redan nu följer bolagets utveckling.

Det finns alternativa behandlingar under utveckling. Stamcellsterapi kan tänkas vara ett alternativ. Australiska Mesoblast befinner sig i fas III-studier inom stamcellsterapi för ryggsmärta.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Börsplus optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Inleda den kliniska fas 2b-studien
  • Finansiera fas 2b-studien
  • Avsluta studien med positiva resultat

Tanken är att ansöka om och inleda fas 2b-studien första halvan av 2020. I vinter vill det till att aktiemarknaden upplever att Stayble gjort framsteg så att teckningsoptionen går till lösen och kan finansiera slutförandet av studien. Redan 2021 borde studien stå klar. Kan Stayble visa att behandling med STA363 leder till signifikant minskade smärtor har betydande värden skapats.

Optimistiskt scenario

Stayble Therapeutics Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe  Kliniska studier  Framgångsrik fas 2b
Kommande värdedrivare (i) Klinisk fas 2b Partnerskap/licensavtal
Värderingsmodell (ii)  e.m  e.m
Resultatnivå, årstakt  Cirka -25 Mkr  neg
Börsvärde, Mkr (iii)
121 Mkr
500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 310%

Efter fulltecknad unitemission värderas Stayble till cirka 85 Mkr. Om teckningsoptionen går till lösen för 12,30 kronor i vinter är värderingen cirka 120 Mkr. Det är inte dyrt jämfört med många andra noterade bolag som befinner sig i klinisk fas2b. Faller studieresultaten ut väl kan vi se en betydande uppsida i samband med en licensaffär.

Till den optimistiska bilden ska också läggas potentialen i den teckningsoption som följer med i en unit. Teckningsoptionen är redan i lösenintervallet eftersom lägsta lösenkurs för optionen är satt till samma kurs som teckningskursen för aktien, 12,30 kronor. Det ger en betydande hävstång uppåt om aktien stiger.

Det innebär att potentialen i det korta perspektivet får betraktas som stor ur ett spekulativt perspektiv om aktien tas emot väl.

Pessimistiskt scenario

Att genomföra en fas 2b-studie på flera kliniker är ett stort projekt och det är mycket som kan ta längre tid än beräknat. Stayble är beroende av ett betydande kapitaltillskott i vinter för att slutföra fas 2b-studien. Om inte aktien har en positiv utveckling och teckningsoptionerna går till lösen måste kapitalbehovet lösas på annat sätt. Det kan resultera i en betydande utspädning för aktieägarna.

Om studierna inte kan belägga att patienter upplever signifikant minskad smärta efter behandling så är värdet på projektet troligen noll.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Stayble är en seriös satsning. Det medicinska behovet är stort och marknadspotentialen för STA363 är betydande. Bolagets hypotes kring verkningsmekanismen låter vettig. Att man sockrat erbjudandet med en teckningsoption som redan från början är i lösenintervallet ger en extra gratis hävstång för den som tecknar.

Nackdelen är att projektet kan möta ett finansieringsgap redan om ett drygt år, om aktien inte utvecklas bra. Det är också ett enprojektsbolag där värdet troligen är nära noll om studierna inte faller ut enligt förhoppningarna.

Sammantaget tycker vi investerare som sysslar med förhoppningsbolag kan teckna Stayble. Detta är dock en lottsedel och en investering passar bara de som är beredda att förlora hela insatsen.

  • Börsplus skribent Peter Nilsson är aktieägare i Stayble Therapeutics.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.