Minskat värde i Smart Valor

Årets fjärde börsnotering är schweiziska Smart Valor. Bolaget har utvecklat en plattform för kryptohandel och vill nu sälja in produkten till traditionella finansinstitut. Aktien faller rejält i börsdebuten.
Schweziska Smart Valor tillhandahåller en plattform som kopplar ihop privatpersoner och institutioner med olika typer av blockkedjeteknik. Foto: Smart Valor
Schweziska Smart Valor tillhandahåller en plattform som kopplar ihop privatpersoner och institutioner med olika typer av blockkedjeteknik. Foto: Smart Valor

Smart Valor (47,00 kr) tillhandahåller en plattform som kopplar ihop privatpersoner och institutioner med olika typer av blockkedjeteknik. Bolaget grundades av det äkta paret Feldmeier i Schweiz 2017 och har idag 35 anställda.

Affärsvärlden analyserade bolaget inför IPO:n: “Smart Valor innehåller alltför många riskmoment för att vi ska känna oss bekväma med ett teckna-råd. Det äkta paret Feldmeier behåller mycket makt i bolaget, B2B-lösningen är oprövad och framförallt har vi svårt att sia om framtiden för kryptomarknaden.”

IPO:n var på 21,7 Mkr, och övertecknades enligt bolaget. Parallellt gjorde bolaget två andra väsentligt större nyemissioner. En var på 73,6 Mkr som riktas till kvalificerade, men icke-namngivna, investerare. Den andra avser kvittning av brygglån och brygglåneränta. I denna tecknar bland annat huvudägarna aktier. Det något röriga erbjudandet ledde till att IPO-guiden hissar en flagga för komplext erbjudande.

Teckningskursen var 57,50 kronor, men aktien föll direkt i börsöppningen. Vid lunch handlas aktien kring 47 kr, motsvarande en nedgång på drygt 18%. Börsvärdet är 605 Mkr räknat på senast betalt.

Hittills under 2022 är det främst mindre bolag som har och planerar att noteras. Men troligtvis kommer det dyka upp ett par miljardbolag med noteringsplaner inom kort.

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET