IPO-guiden Kommentar Noteringsåret 2022
IPO-guiden: Tung noteringsmånad
Åtta noteringar
Börsåret 2022 har minst sagt varit turbulent. En notering i januari följdes upp med åtta stycken i februari. Småbolagen dominerade sett till antal. År 2020 och 2021 noterades 3 respektive 4 bolag var under årets andra månad.
IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.
- Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
- Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
- Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.
Månadens klart största notering var norska oljebolaget Vår Energi som noterades på Oslo Börs. Aktien är också den enda som handlas högre än teckningskursen.
E-handelsbolaget Purefun Group ligger kring teckningskursen (-0,4% nedgång) och var den enda aktien som bjöd på positiv avkastning första handelsdagen (+9%). Purefun har sedan noteringen gjort två supersmå förvärv för cirka 1 Mkr totalt.
Ras för Smart Valor
Månadens sämsta notering sett till kursutveckling var det schweiziska bolaget Smart Valor. Bolaget har utvecklat en plattform som kopplar ihop privatpersoner och institutioner med olika typer av blockkedjeteknik. Affärsvärlden lockades inte av noteringen.
Utländska bolag som har svag koppling till Sverige men ändå väljer att notera sina aktier på den svenska börsen brukar sällan ha någon större framgång. Några andra exempel är israeliska Eco Wave Power (-66%) samt irländska Kollect on Demand (-64%).
Ett annat exempel är tyska Rebelle som noterades under månaden. Bolaget har utvecklat en handelsplats för lyxiga second-hand varor. Aktiens kursutveckling får definitivt kategoriseras till andrahandssorteringen med svag kursutveckling. Affärsvärlden avrådde för övrigt från att teckna IPO:n.
Mardrömsutveckling för Learning to Sleep
En annan notering som utvecklats uselt är Learning to Sleep. Bolaget har utvecklat en digital sömnklinik och erbjuder KBT-behandling till människor med sömnsvårigheter. Kunderna kopplas ihop med bolagets legitimerade psykologer genom en mobilapp och behandlingen sker under fem veckor. Börsstarten har blivit rena mardrömmen för ägarna som fått se aktien mer än halveras.
80% teckningsgrad för Hubbster
Mjukvarubolaget Hubbster har utvecklat en plattform för att driva igenom förändring- och utvecklingsarbete i organisationer på ett effektivt sätt. Omsättningen uppgick till cirka 18 Mkr med ett rörelseresultat på ungefär -4 Mkr första nio månaderna 2021.
Initialt var planen att Hubbster skulle noteras 28 januari. Men teckningstiden förlängdes med ny första handelsdag 11 februari. Den 10 februari meddelade Hubbster att teckningstiden förlängdes ytterligare till 18 februari. Första handelsdag var planerad till 2 mars men nu är det 10 mars som gäller.
Att bolag förlänger teckningstiden tyder ofta, men inte alltid, på att intresset är klent. Hubbster meddelade förra veckan att teckningsgraden i emissionen uppgick till 80,5%. Emissionen blev alltså inte fulltecknad. Detta trots att 66% av emissionen på förhand redan var säkrad av teckningsåtagare. Att bolaget trots det klena intresset ändå väljer att gå vidare och notera bolaget är illavarslande. Troligen kommer aktien pressas när handeln väl drar igång.
Minst tre noteringar i mars
Förutom Hubbster så har Beammwave, som sysslar med kommunikationslösningar inom 5G, första handelsdag under mars. Även gruvbolaget Northgold skall noteras i mars.
Norska Vår Energi var en rejäl pjäs med börsvärde kring 80 miljarder norska kronor, i skrivande stund. Annars har inga större miljardbolag meddelat noteringsplaner i närtid. Troligen är det många bolag som avvaktar med tanke på Rysslands invasion av Ukraina.
Karolinska Developments portföljbolag Promimic skall noteras under året. Kanske redan i mars. Medicinteknikbolaget Tendo har aviserat planer på börsnotering under våren 2022.
Konsultbolag uppbackat av Martin Gren och Cliens
En notering som kan bli intressant att följa är konsultbolaget CombinedX. Den 23 februari meddelade bolaget sina planer för börsnotering. 2021 omsatte Combinex 560 Mkr med en Ebit-marginal på 11%. Några av teckningsåtagarna är Cliens Kapitalförvaltning, Martin Gren genom Grenspecialisten, Edastra (Robert Ahldin) samt Investment AB Spiltan.
Noteringstempot kommer troligen vara lugnare under mars med cirka en handfull noteringar. Mars ifjol var däremot en intensiv månad med 12 noteringar.
Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.