IPO-guiden: Stora kursrörelser i mars

Under årets första kvartal noterades 15 bolag jämfört med 18 stycken motsvarande period 2021. 11 av aktierna handlas lägre än teckningskursen.
IPO-guiden: Stora kursrörelser i mars - noteringar november 1200
Foto: SHT, TT och Bubbleroom

Guldrusch för Northgold

Hittills under 2022 har det noterats 15 bolag som IPO-guiden har granskat. Det är tre färre än fjolårets 18 stycken men samtidigt klart mer än de sju bolag som noterades i första kvartalet 2020.

IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.

  • Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
  • Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
  • Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.

Under mars månad var det tre stycken mikrobolag som gick till börsen. Den klart bästa noteringen sett till kursutvecklingen var guldprospekteringsbolaget Northgold som är upp hela 244% sedan IPO. Northgold-aktien har stigit mest av alla aktier som noterats senaste 12 månaderna, trots att noteringen skedde så sent som 24 mars.

Vi på Affärsvärlden gav inget konkret råd i samband med IPO. Bolagets nyemission på 44 Mkr blev bara tecknad till 91%. Och då hade olika parter på förhand förbundit sig att teckna cirka 73%. Det var bara aktier för 7,6 Mkr som nya investerare tecknade. Ofta brukar sådant svagt intresse ge en klen kursutveckling initialt, men så blev det alltså inte för Northgold. Kanske har höga guldpriser och grönt ljus för gruvbolaget Beowulf i Sverige inspirerat placerarna?

Stark start för fastighetsbolaget

Årets första svenska miljardnotering var fastighetslogistikbolaget SLP (Swedish Logistic Property). En rad välkända fastighetsprofiler är engagerade i bolaget. Bland annat Balders Erik Selin som ordförande och Peter Strand, som tidigare var VD för Victoria Park.

Även SLP har fått en stark start som noterat bolag. Afv rekommenderade att teckna aktien. SLP-aktien steg hela 56% första dagen. Och är i skrivande stund upp cirka 50% från IPO.

Årets andra miljardnotering var det norska oljebolaget Vår Energi som noterades på Oslo Börs i februari (upp 26% från IPO).

Väntat ras för Hubbster

Konsultbolaget CombinedX, med bland annat Grenspecialisten (Martin Gren) och Edastra (Robert Ahldin) på ägarlistan handlas kring teckningskursen. Afv var neutrala till aktien.

Månadens sämsta notering sett till kursutveckling var Hubbster. Mjukvarubolaget har utvecklat en plattform för att driva igenom förändrings- och utvecklingsarbete i organisationer på ett effektivt sätt. Teckningstiden förlängdes flera gånger och intresset för att teckna aktier var klent. Emissionen blev inte fulltecknad (81% teckningsgrad) och aktien sjönk hela 62% första handelsdagen.

Bolaget fick nio flaggor i IPO-guiden granskning, läs mer på bolagssidan. Affärsvärlden avrådde för övrigt från att teckna IPO:n. I månadssummeringen för februari skrev vi: “Att Hubbster trots det klena intresset ändå väljer att gå vidare och notera bolaget är illavarslande. Troligen kommer aktien pressas när handeln väl drar igång.” Så blev det alltså.

Bawat Water Technologies och BeammWave handlas något lägre än teckningskursen.

Minst fyra noteringar i april

Under april kommer Spotlightbolagen Tendo och Katalysen noteras. Orderhero som säljer digitala betal- och beställningslösningar till restauranger skall noteras på First North. Analysen av Orderhero finns att läsa här.

Årets tredje miljardnotering blir mjukvarubolaget Oneflow med första handelsdag redan den 8 april (teckningstid pågår). Bolaget utvecklar, säljer och implementerar system för avtalshantering. Konkret handlar det alltså om lösningar för att hantera avtal, före, under och efter ett avtal har signerats digitalt.

Andra kvartalet 2021 var ett riktigt rekordkvartal avseende börsnoteringar. Hela 56 bolag noterades. Noteringstempot i Q2 i år kommer med största sannolikhet vara lugnare. Troligen är det många bolag som tillfälligt pausats noteringsplanerna med tanke på det volatila börsklimatet.

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.