IPO-guiden Börsnotering
IPO-guiden hissar två flaggor i Sibek
Rusta |
|
Lista | First North |
Storleksklass | Småbolag |
Börsvärde efter noteringen | 164 Mkr |
Sista teckningsdag | 2023-10-26 |
Den 6 november noteras Sibek på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hissar två flaggor.
HÖG EMISSIONSKOSTNAD
För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.
Sibek betalar cirka 2 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 13,3 procent av erbjudandet.
Sibeks VD David Berg kommenterar:
“Erbjudandet är ju ganska litet och en hög andel av kostnaderna är fasta och sammantaget leder det till en hög kostnad relativt erbjudandets storlek. Detta ska absolut inte tolkas (som det står i den generella förklaringen till flaggan) som att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Sibek är inte och har inte varit i penningknipa och det råder ingen oordning i bolaget.”
FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE
En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.
TVEKSAMMA INCITAMENT
Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.
Flera av Sibeks storägare har konsultuppdrag för Sibek, dock främst som avser kundarbete. Vi tycker att det är en udda struktur som skapar osäkerhet och frågetecken. Vi hissar en flagga.
Sibeks VD David Berg kommenterar:
“Det stämmer att grundarna både äger och fakturerar genom sina respektive bolag. Det faktum att de var och en (även efter IPO:n) äger så stor andel av Sibek, bör dock göra det uppenbart att de har väldigt goda incitament att se till Sibeks bästa.”
KORT FINANSIELL HISTORIK
Bra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden.
Sibek har funnits sedan 2007. I prospektet finns bara finansiell historik två år tillbaka. Vi hade gärna sett en längre historik. Vi stannar vid en upplysning.
Sibeks VD David Berg kommenterar:
– Sibek har inte tidigare publicerat kvartalsvisa rapporter, men genom att studera offentliga årsredovisningar går det åtminstone att konstatera att företaget har en fin historik avseende lönsamhet och tillväxt.
HÄR HITTAR DU SIBEK PÅ IPO-GUIDEN
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.