IPO-guiden hissar en flagga inför SBB-avknoppningens notering

IPO-guiden har granskat SBB-avknoppningen Sveafastigheters prospekt inför bolagets notering på First North. En flagga hissas.
IPO-guiden hissar en flagga inför SBB-avknoppningens notering - MG_0143-1920×1280
På bilden syns en av Sveafastigheters bostadsfastigheter i Sundbyberg.
Sveafastigheter
Lista First North
Storleksklass Miljardbolag
Börsvärde efter noteringen 8 500 Mkr
Sista teckningsdag 2024-10-16

Sveastigheter noteras på First North med 18 oktober som förväntad första handelsdag.

IPO-guiden har granskat bolagets memorandum. Granskningen resulterade i en flagga.

TVEKSAMMA INCITAMENT

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sveafastigheter förvaltar ett bestånd åt SBB Residential Property som ägs av SBB och Morgan Stanley. Under H1 2024 uppgick Sveafastigheters intäkter från avtalet till 22 Mkr och kostnaderna till 21 Mkr.

Även om det finns risk för intressekonflikter bedömer vi att det i dagsläget inte skulle ligga i SBB:s intresse att missgynna Sveafastigheter till förmån för SBB Residential Property.

IPO-guiden stannar vid en upplysning.

Sveafastigheter kommenterar:

“Sveafastigheter ska förvalta detta bostadsbestånd under en övergångsperiod. Villkoren för uppdraget är reglerat i ett förvaltningsavtal som löper till 2026”.

KOMPLEXT ERBJUDANDE

Breda kursintervall är den vanligaste formen av ett komplext erbjudande. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller lägen där antal aktier eller nettoskuld är svårt att beräkna.

SBB är i ett trängt läge. Erbjudandets konstruktion med teckningsintervall och en förhållandevis stor övertilldelningsoption gör att det är svårt att säga om SBB kommer att prioritera en bra IPO eller maximerade intäkter.

IPO-guiden hissar en flagga.

Sveafastigheter kommenterar:

“Både prisintervall och övertilldelningsoption förekommer i de allra flesta noteringar av denna storlek, både i och utanför Sverige. I noteringar med prisintervall har investerare större inverkan på prissättningen vilket möjliggör en mer rättvis prissättning än i fall med ett fast pris. En övertilldelningsoption om 15%, som i denna transaktion, är ett sedvanligt önskemål från investerare och syftar till att möjliggöra stabilitet på eftermarknaden vilket gynnar alla aktieägare”.

Här hittar du Sveafastigheters bolagssida på IPO-guiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.