IPO-året 2023: 3 av 4 aktier har klättrat

Under 2021 och 2022 noterades totalt 179 bolag. Över 80% av aktierna handlas nu lägre än teckningskursen vid IPO. 2023 var det stiltje på IPO-marknaden med mindre än en handfull noteringar.
IPO-året 2023: 3 av 4 aktier har klättrat - nasdaq-borsen-900
Foto: Tobias Ohls

85% av aktierna under IPO-kurs

Antal noteringar 2021 143 Andel
Positiv avkastning 22 15%
Negativ avkastning 121 85%
>50% kursfall 82 57%
>75% kursfall 44 31%
>90% kursfall 12 8%
Uppköp 8 6%

De senaste åren har det noterats många nya börsbolag. 2021 noterades 143 bolag som hade ett erbjudande riktat till allmänheten och som därmed granskades av IPO-guiden. Därtill tillkom cirka en handfull direktnoteringar.

Av bolagen som noterades under 2021 handlas endast 15% av aktierna (22 bolag) högre än teckningskursen två år efter noteringen. 85% av aktierna har alltså fallit sedan IPO. Det är anmärkningsvärt.

82 av 143 aktier har mer än halverats. 44 aktier har fallit mer än 75% medan 12 aktier har rasat 90% eller mer. Totalt har det kommit bud på 8 av 143 bolag. Enda budet som presenterats och som inte gick igenom var Sleep Cycle som fortsatt är noterade. Nu i december kom ett bud på Pagero Group.

Antal noteringar 2022 36 Andel
Positiv avkastning 9 25%
Negativ avkastning 27 75%
>50% kursfall 19 53%
>75% kursfall 8 22%
>90% kursfall 4 11%
Uppköp 1 3%

2022

2022 sjönk aktiviteten rejält och 36 stycken bolag noterades. En fjärdedel av aktierna (9 st) handlas högre än teckningskursen vid IPO.

27 av 36 bolag har alltså fallit sedan noteringen. Drygt hälften av bolagen (19 st) har mer än halverats. Åtta stycken har sjunkit mer än 75% och fyra har tappat 90% eller mer. Ett av bolagen (Sensidose) har blivit uppköpta. Detta efter en budstrid mellan norska Navamedic och svenska EQL Pharma där norrmännen till slut drog det längsta strået.

Antal noteringar 2023 4 Andel
Positiv avkastning 3 75%
Negativ avkastning 1 25%

2023

2023 blev ett väldigt lugnt IPO-år. I mars planerade danska bolaget Meew att noteras. I slutet av teckningstiden framkom uppgifter om att bolagets VD Armin Kavousi ljugit om sina utbildningsmeriter. Det resulterade att investerare hoppade av och till sist avgick hela bolagets styrelse och noteringen ställdes in.

Det skedde dock en notering i mars då teknikbolaget RanLOS gjorde IPO på First North. Göteborgsbolaget har tagit fram ett mätsystem till bland annat bilindustrin som är tänkt att användas i produktutvecklingsprocessen för att snabbt kunna identifiera och åtgärda komponentfel. Aktien har gått uselt sedan IPO och är ned 80% från teckningskurs. RanLOS har fått två retroaktiva flaggor, en för kursfall dag ett samt en för dålig relativ avkastning.

I mitten av oktober noterades detaljhandelskedjan Rusta på Stockholmsbörsen. Rusta fick en flagga i IPO-guidens granskning för kort finansiell historik.

Initialt fick aktien ett ljummet mottagande. Bolagets första kvartalsrapport som noterat börsbolag strax innan jul var stark och Rusta-aktien har nu stigit över 50% från IPO. Vi på Afv har ett neutralt råd på aktien.

Teknikkonsulten Sibek gjorde IPO i början av november. Bolaget är inriktade på signalsystem för järnväg och har 65 anställda. Syftet med noteringen var att en noterad aktie ger personalen bättre möjligheter att bli delägare. Inget kapitalbehov fanns. Aktien är upp cirka 30% från IPO.

IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.

  • Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
  • Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
  • Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.

IPO-guiden granskade även noteringen av norska konsultbolaget Norconsult som noterades på Oslo Børs i november då noteringen riktade sig till svenska investerare. “Norconsult påminner en hel del om Sweco men utan svenskarnas relativt höga värdering”, skrev vi på Afv i vår IPO-analys. Norconsult är upp omkring 20% sedan noteringen.

Sedan 2017 när Affärsvärldens IPO-guide började granska alla noteringar har det genomförts 437 stycken börsnoteringar. Det är 62 bolag per år i snitt. Både 2017 och 2021 var extrema noteringsår med 104 respektive 143 stycken börsnoteringar. 2018-2020 noterades femtio bolag per år i snitt jämförelsevis.

2021 var det två bolag som publicerade prospekt men som sedan ställde in sina noteringar av olika skäl. År 2022 var det fem inställda noteringar samt en inställd notering 2023.

Fler direktnoteringar

Antalet direktnoteringar, det vill säga bolag som noteras utan ett erbjudande riktat mot allmänheten, har också ökat senaste åren. Gissningsvis fortsätter denna trend. Bland annat har Investmentbolaget Spiltan aviserat att de kommer genomföra en direktnotering på NGM under våren 2024.

Efter ett extremt hektiskt 2021 minskade antalet noteringar kraftigt 2022. Aktiviteten under 2023 var riktigt låg. Hur intensivt noteringsåret 2024 blir återstår att se. Mycket hänger på hur konjunkturen utvecklas och det allmänna börshumöret. Men gissningsvis blir det fler noteringar än i år.

En hel del bolag har tillfälligt skjutit upp sina planer på att börsnotera sig på grund av de osäkra konjunkturutsikterna och volatila börsklimatet. Några tänkbara noteringskandidater för år 2024 är läkemedelsutecklingsbolaget Cinclus Pharma.

Tandvårdskedjan Dentalum siktar också på en börsnotering. Bolaget kan beskrivas som en slags serieförvärvare av tandvårdskliniker i Norden. Dentalum har en obligation noterad på Nasdaq. Serieförvärvaren Röko med den förra Lifco-VD:n Fredrik Karlsson är också en tänkbar noteringskandidat. Även nätläkaren Doktor.se har aviserat noteringsplaner.

I höstas listade vi på Affärsvärlden en rad tänkbara noteringskandidater. IPO-guiden kommer fortsätta att granska alla noteringar med investerarnas bästa för ögonen. Förhoppningsvis blir 2024 ett mer spännande noteringsår.

Grafiken nedan visar antal noteringar på kvartals- och  månadsbasis de senaste åren.

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.