Bioextrax: IPO inom bioplast

Lundabolaget siktar på en börsnotering mitt under brinnande coronakris. Förhoppningen är att man hittat en kostnadseffektiv teknologi för produktion av miljövänlig plast.
Bioextrax: IPO inom bioplast - Forbud mot engangsartikler av plast
Oslo 20181219. Plastbestikk og plastkopp. EU har nå banket igjennom det varslede forbudet mot q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast. Engangsplast. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Bioextrax April 2020
VD: Edvard Hall
Styrelseordförande: Per Hökfelt
Antal anställda: 8
Nyckelpersoners ägande: Cirka 47 %
Lista: Sportlight
Aktiekurs:                                                           9,80 kr
Antal aktier ink. utspädn: 3,2 miljoner
Börsvärde: 31 Mkr
Nettokassa: 6 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -2 Mkr
Källa: Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Bioextrax (teckningskurs 9,80 kr per aktie) bildades 2014 och har sitt ursprung i forskning på avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet. Hjärnan bakom bolaget är grundaren Mohammad Ibrahim. Han är största ägare med 17 procent av aktierna och jobbar idag som teknikchef (CTO).

Bolaget är verksamt inom industriell bioteknik. Idén är att förbättra produktionsprocesser där organiska restprodukter från industrin används för framställning av plaster med mera. Det finns flera tillämpningar, men den bolaget särskilt lyfter fram avser framställning av bioplast. Då avses en version av bioplast kallad PHA.

Att producera biologiskt nedbrytbar plast ur avfallsprodukter som melass sker i industriell skala idag. Varken marknaden för bioplast i allmänhet eller den version som Bioextrax fokuserar på är stor, runt 550 Mkr i det senare fallet. Kruxet är att produktionen är dyr jämfört med oljebaserad plast. För dyrt för att bioplast ska slå igenom på allvar – något som vore bra ur miljömässig synpunkt.

Det som är speciellt med Bioextrax är att de har en egen, bakteriebaserad, metod för att ”ta ut” bioplasten ur de bakterier som finns i råvaran samtidigt som cellväggarna i dessa bakterier också bevaras. Detta ger en biprodukt bestående av ren aminosyra. Den, tror bolaget, kan säljas som ingrediens till djurfoder.

Intäkten från biprodukten skulle göra produktionen av den miljövänliga bioplasten mycket mer ekonomiskt intressant än idag.

Detta är en av ett flertal tillämpningar av den plattformsteknik som Bioextrax anser sig sitta på. En annan viktig tillämpning är produktion av djurfoder ur kalkon- och kycklingfjäder från slakterier. Idag finns inte vettig användning av de runt 5 miljoner ton fjäder som produceras globalt. Även här tror Bioextrax att man kan framställa en proteinrik ingrediens till djurfoder med hjälp av sin teknologi.

På det här området har Bioextrax ett samarbete med ett stort avfallsbolag. Om allt går enligt plan ska detta tyska företag börja produktion nästa år.

Det finns fler tillämpningar men dessa bägge är huvudfokus för bolaget 2020-2022.

En fulltecknad emission tillför 5,9 Mkr efter 0,6 Mkr i emissionskostnad. Kapitalet ska finansiera byggnation och drift av en pilotanläggning i Lund, kapabel att producera 2-3 kilo material per vecka. Detta ska tillgodose potentiella kunders efterfrågan på provmaterial för utvärdering. Anläggningen ska vara klar under våren 2020.

Erbjudandet omfattar units som består av två aktier och en teckningsoption. Priset är 19,60 kr för hela paketet. Teckningsoptionen ger rätt att teckna en ny aktie till 30 procents rabatt mot kursen i början av 2021.

Mer om noteringen finns att läsa på IPO-Guidens hemsida.

IPO-GUIDE Bioextrax
Lista Spotlight
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 8
Teckningskurs 9,80 kr
Rådgivare Ingen rådgivare
Storlek på erbjudande 6 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 31 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (9,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 50%
Investerare som ska teckna i IPO Richard Tooby, Stefan Lundgren, John Moll, Peter Nilsson, Edvard Hall, m.fl. (50% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2020-04-08
Beräknad första handelsdag 2020-04-28 (20 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget


Tre flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 219 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,2 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar tre flaggor i bioextrax

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

“Bioextrax har ingått flera väsentliga avtal. Men motparterna namnges inte. Det är såklart en brist och vi hissar en flagga.

Bolagets VD Edvard Hall kommenterar:

Vi förstår varför denna flagga hissas, men av legala skäl kan vi inte nämna majoriteten av våra samarbetspartners. Istället har vi försökt beskriva dem så detaljerat vi kan utan att bryta mot sekretessavtal och liknande. De vi kan nämna – som exempelvis H&M, Perstorp och Tretorn – nämns i memorandumet. ”

# Val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

“Det är en dålig signal när ingen rådgivare vill bli förknippad med en notering. IPO-guiden har som policy att utdela dubbla flaggor när ingen huvudrådgivare anges i memorandumet. I Bioextrax finns ingen huvudrådgivare angiven och bolaget tilldelas därför två flaggor för detta.

Bolagets VD Edvard Hall kommenterar:

Vi har aktivt valt att inte betala en finansiell rådgivare av två skäl: 1. Vi har mycket erfarenhet i ledning och bland större aktieägare av emissioner och börsnoteringar, och har därmed den nödvändiga kompetensen inom bolaget och 2. Det är en liten emission som till mer än 50% är säkerställd genom teckningsåtagande från personer som är aktiva i bolaget eller har varit med som aktieägare länge. Vi har använt Eminova för att ta fram memorandum samt agera emissionsinstitut, och EY har såsom beskrivits i memorandumet reviderat/granskat den finansiella informationen.

Börsplus syn på Bioextrax

Det här är ett forskningsdrivet utvecklingsbolag med låga intäkter och högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. Incitament nyckelpersoner

Mohammad Ibrahim och Rajni Hatti Kaul är grundare som äger 16,7 respektive 13,7 procent av aktierna efter nyemissionen.

Insiders tecknar aktier i noteringsemissionen för 1,6 Mkr. Största åtagande har bolagets nya strategichef som kommer äga 4,9 procent av bolaget. VD kommer äga 2,9 procent. Totalt insiderägande ligger på 44 procent. Vd och CTO har även teckningsoptioner motsvarande 6 procent av aktierna i bolaget. Lösenkursen är 13,13 kr och optionerna kan nyttjas oktober 2022.

Det finns en lock-up på 12 månader men den omfattar bara de två grundarna och vd. Den gäller inte hela deras aktieinnehav utan 90 procent. En tiondel får alltså säljas direkt.

2. Track record nyckelpersoner

Mohammad Ibrahim är från den akademiska världen och har 15 års forskning kring bioplaster i Lund i bagaget. VD Edvard Hall kom in i bolaget 2018. Han har bakgrund inom juridik och managementkonsulting.

I styrelsen är Per Hökfelt ordförande. Han har en bakgrund inom hållbarhetsfrågor och ansvarar för den funktionen på Ratosägada Diab. Ledamoten Håkan Björnberg är innovationschef på Perstorp. Rajni Hatti Kaul är professor i bioteknik vid avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet. Ledamoten Leif Nilsson har en bakgrund i plastindustrin.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Bioextrax planerar att licensiera ut sin teknologi till företag som producerar till exempel bioplast. Det finns inga planer på att bolaget självt ska starta industriell produktion utan den anläggning som ska byggas i Lund är helt inriktad på att förse potentiella kunder med material för utvärdering.

Det är ingen unik utrustning som används utan teknologin handlar om att tillsätta en speciell bakterie som sköter konverteringen av råvara till slutprodukter. En kort film om hur detta ser ut i labb-miljö kan ses här.

Bolaget har patent på att utvinna PHA-plast med hjälp av sin metod i Europa. I USA finns ansökan inlämnad.

Tanken är att dela intäkter eller vinster med kunderna. Bioextrax talar om 10 procent av omsättningen som en rimlig nivå för en produkt som PHA. Detta kan bli mycket stora belopp om bioplaster på allvar börjar ersätta oljeplaster, vilket EU och många andra institutioner jobbar för.

En tillverkare av PHA-produkter är amerikanska Danimer Scientific. Med rapsolja som bas har de bland annat utvecklat ett material för sugrör som är helt biologiskt nedbrytbart åt sin kund Wincup.

Möjliga kunder för bolaget är företag med befintliga anläggningar för produktion av bioplast. För dem krävs en uppgradering för 30-60 Mkr för kunna använda Bioextrax metod. Även företag vars processer genererar stora mängder organiskt avfall som är lämplig råvara är möjliga kunder. Sockerbruk är ett sådant exempel. Då är dock investeringen större, runt 200 Mkr.

Ännu har inte Bioexrax lyckas få någon producent att satsa på tekniken utan har hittills fokuserat arbetet på möjliga slutkunder för en miljövänlig PHA-plast. Ett exempel är ett stort kosmetikabolag som medfinansierar en validering av materialet med 11 000 euro. Målet är nu att producera större mängder för tester i den nya pilotanläggningen. Det ska ge slutkunderna underlag nog för att göra åtaganden att köpa, är tanken. Med sådana åtaganden blir risken för producenterna att investera i Bioextrax teknologi mindre.

De aktörer som bolaget måste övertyga är producenterna. Fokus ligger på företag som överväger nyinvesteringar.

Situationen är annorlunda inom den andra stora tillämpningen bolaget satsar på, fjäder till foder. Här har ett tyskt avfallsbolag tecknat ett avtal (”term sheet”) med Bioextrax som ger tyskarna global exklusivitet till metoden. Målet är att detta ska formaliseras till ett samarbetsavtal i år. Sedan är förhoppningen att en anläggning kan står klar under 2021 och full produktion 2022.

Avfallsbolaget, som Bioextrax inte får namnge, ska stå för investeringen. Avtalet ger Bioextrax rätt till 6-18 procent av vinsten som produktionen skulle ge.

Upplägget har bedömts som gynnsamt då det tyska företaget har relationer till många slakterier och därmed tillgång till råvara. Det är också en stor koncern som kan finansiera investeringen. Omsättningen uppges överstiga 14 miljarder euro.

Vid fulltecknad emission väntas bolaget ha rörelsekapital fram till oktober 2021. Då är tanken att utvecklingen varit bra nog för att teckningsoptionen innan dess tillfört ytterligare medel. I så fall ska det ta bolaget till positivt kassaflöde under 2022.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Börsplus optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Avtalet med det tyska avfallsbolaget fullföljs och leder till intäkter under 2022
  • Flera av de pågående utvärderingarna av bioplastapplikationer leder till avtal om vidare kommersialisering.

Optimistiskt scenario

BOLAG Idag Tänkbart 2022
Avklarad milstolpe Flertal samarbetsavtal + licenstagare inom “fjäder till foder” Intäkter från “fjäder till foder” + kommersiella avtal inom PHA
Kommande värdedrivare (i) Formellt avtal inom “fjäder till foder” Order från PHA-producent
Värderingsmodell (ii)
Resultatnivå, årstakt  Cirka -2 Mkr  Break-even
Börsvärde, Mkr (iii)  31 Mkr  150 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 380%

Det är tillämpningen inom ”fjäder till foder” som ligger närmst till hands att ge intäkter till bolaget. Förhoppningen är att den tyska avfallsjätten ska vara i full produktion redan 2022. Bioextrax uppger att bara detta skulle vara tillräckligt för att bolaget skulle nå ett positivt kassaflöde.

Marknaden för bioplaster är potentiellt sett mycket stor. Dessa material kan ersätta upp mot 70 procent av oljebaserad plats vilket vore en god miljövinst. Besked som visar att bolaget kan sälja sin biprodukt som ingrediens till fodertillverkare och således få bättre ekonomi i bioplastproduktionen är en viktig värdedrivare. Liksom att Bioextrax kan konvertera de utvärderingar som nu pågår till kommersiella avtal.

Följer bolaget ett optimistisk scenario så finns troligen mycket stor uppsida i aktien. Datapunkterna kring värdering är få men vi har funnit att den italienska PHA-tillverkaren Bio-on hade en värdering på närmre 10 miljarder kr i Milano som mest 2018. Det bolaget gick dock senare i konkurs.

Pessimistiskt scenario

En tydlig risk är att konceptet inte kan skalas upp till industriell nivå och behålla sin fördelaktiga kostnadsprofil. Fullständig förlust av insatsen är en realistisk risk för en investerare.

Börsplus slutsats

Bioplast och PHA är ett lovande område. Intresset från stora konsumentföretag som IKEA, H&M, Unilever med flera är stort för miljövänliga alternativ till dagens plaster. Så gott som alla bolag i PHA-branschen har projekt med spelare av den kalibern.

Det är också tydligt att det problem Bioextrax försöker lösa, produktionskostnaden, är ett hinder för marknaden att lyfta. Det bekräftas av flera PHA-producenter som Danimer Scientific och Newlight Technologies (läs exempelvis här).

Bolaget är dock i tidig fas och allt hänger på att konceptet håller i industriell miljö, vilket inte är bevisat ännu. Börsvärdet vid noteringen, på 31 Mkr, matchar dock den tidiga utvecklingsfasen. En investerare får också med en teckningsoption som kan bli värdefull.

Det kan vara värt att teckna för en investerare i den här typen av bolag. Erbjudandet är dock litet och omvärlden mer osäker än på länge med oljepriskrasch och viruskris. Vem vet hur världen ser ut om drygt 20 dagar när Bioextrax-aktien enligt plan ska börja handlas?

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.