Bibb Instruments borrar sig in på marknaden

Förbättrad cancerdiagnostik är visionen bakom Lundabolaget Bibb Instruments ”tumörborr” Endodrill. Det första instrumentet är lanserat och utrullningen av ytterligare flera varianter är på gång. Nu listas Bibb på Aktietorget och verka få en bra start. Det kommer att krävas mer kapital längs vägen men aktien är rimligt prissatt och potentialen finns där.

Bibb startades 2013 efter att doktor Charles Walther vunnit TV4-programmet ”Uppfinnarna” med det instrument som ligger till grund för bolaget. Bibb är ett medicinteknikbolag som marknadsför Endodrill, en familj av instrument för biopsitagning (se faktaruta i slutet). Endodrill borrar i tumören till skillnad från traditionella instrument som är utformade som tänger eller nålar. Borrfunktionen ger enligt Bibb bättre biopsier, framför allt vid djupare tumörer, och det leder till en tidigare och mer fullständig cancerdiagnos. Endodrill är ett engångsinstrument och kommer att erbjudas i sex olika versioner beroende på var biopsin ska tas. De aktuella cancerformerna är lung-, bröst-, tjocktarms-, lever-, prostata- och magsäckscancer. Den första versionen Endodrill GI Upper är utformad för att ta prover på djupa tumörer i magen vid misstänkt magsäckscancer. Lanseringen skedde i augusti och leverans har skett till sju svenska sjukhus. Borrfunktionen är patenterad och Endodrill GI Upper är CE-märkt sedan augusti.

Den första produkten Endodrill GI Upper är kliniskt testad på 60 patienter på flera sjukhus i Sverige. En randomiserad studie som utförts vid universitetssjukhuset i Lund visade att Endodrill GI Upper gav signifikant större biopsier och mer djup vävnad än konventionella biopsitänger. Övriga instrument ska lanseras i rask takt. Nästa år lanseras Endodrill GI Lower (för biopsier i tarmarna), Endodrill Lung (vid misstänkt lungcancer) och Endodrill Needle (bröstcancer mm). 2019 lanseras Endodrill Lung EBUS (lungcancer, ultraljudsledd provtagning) och Endodrill Therapy (används vid förträngningar).

Bibb ska nu listas på Aktietorget. Kapitalet ska användas till att utveckla försäljningsorganisationen, utveckla och CE-märka de kommande produkterna. För att utveckla sidoprojektet Model X och skapa global närvaro bedömer Bibb att ytterligare cirka 10 Mkr kommer att behöva skjutas till av aktieägarna i framtiden.

Bibb Instruments
VD: Fredrik Lindblad
Styrelseordförande: Erik von Schenk
Antal anställda: 7
Nyckelpersoners ägande: Cirka 49 %
Antal aktier ink. utspädn: 8.2 miljoner
Nettokassa: 17 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -5 Mkr
Börsplus IPO-guide Bibb Instruments
Lista Aktietorget
Teckningskurs 5.85 kr
Rådgivare Sedermera
Storlek på erbjudande 13 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 48 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (10,8% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 35%
Investerare som ska teckna i IPO Sedermerakunder, Bruno och Charles Walther, Fårö Capital (35% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor*** 1 st (se faktaruta nedan)
Sista teckningsdag 2017-10-05
Beräknad första handelsdag** 2017-10-27 (22 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Väntetiden är beräknad som perioden från sista teckningsdag för allmänheten och första beräknade handelsdag.
*** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus granskar flertalet börsnoteringar (IPO-er) och söker då bland annat efter ett tjugotal olika så kallade varningsflaggor, varav några beskrivs i krönikan här. Börsplus har granskat nästan 100 IPO-er enligt denna metodik och de allra flesta bolag får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter. Däremot bör man vara väldigt försiktig med bolag som drar på sig många eller allvarliga varningsflaggor.

Börsplus hittar en varningsflagga i Bibb Instruments

1. Svaga finanser

Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar redan inom ett år.

Bibb Instruments skriver i prospektet att rörelsekapitalbehovet de närmaste 12 månaderna uppgår till 10 Mkr. Lägsta gräns för att genomföra nyemissionen är också 10 Mkr men vi tolkar det som att emissionskostnaden på 1,4 Mkr ska dras från detta belopp. Vid lågt intresse för aktien kanske nettolikviden tar slut inom ett år. Visserligen lär Bibb Instruments bli övertecknat men finanserna blir ändå i svagaste laget givet att man i bästa fall bara får in 12 Mkr och har en mycket diger att-göra-lista framför sig det kommande året.

Börsplus syn på Bibb Instruments

Detta är en förhoppningsaktie, ett bolag i tidig fas med låga intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Vd och styrelse som tillsammans äger cirka 50 procent av Bibb har ingått en lock-up som innebär att de inte får sälja några aktier det första året som noterat bolag. Det är en föredömlig lock-up som fler bolag borde ta efter (generellt brukar lock-up avtal medge att 10 procent av innehaven får säljas första året). Föredömligt är också att alla fem ledande befattningshavare och samtliga befintliga aktieägare har teckningsåtaganden i nyemissionen. Bland övriga ägare kan nämnas LU Holding som äger 18 procent av Bibb efter nyemissionen. Bland mindre ägare kan nämnas ALMI Invest och Christer Fåhraeus.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Fredrik Lindblad har bl a erfarenheter som marknadschef för Jostra och vd på BioActive Polymers. Styrelseordförande Erik von Schenk har en ledande befattning inom amerikanska Stryker och har haft ledande befattningar på bl a Jostra och Gambro. Han är ledamot i Xvivo noterat på First North. Grundare, uppfinnare och största ägare Charles Walther är överläkare på universitetssjukhuset i Lund. Han är son till ledamoten Bruno Walther som är professor och en erkänt skicklig kirurg med över 150 kirurgiska publikationer till sitt namn. Stephan Dymling är teknisk chef och ledamot. Han har en lång erfarenhet av motsvarande befattning i noterade medicinteknikbolag som CLS, SpectraCure och ProstaLund. Sammantaget är det en erfaren kvintett som leder Bibb.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Varje år drabbas cirka 7 miljoner människor globalt av cancer i Endodrills segment (lunga, mage, tarm, bröst och prostata). Det säljs tio gånger så många biopsistänger. Marknaden för endoskop med tillbehör omsätter 225 miljarder kronor årligen. I det segment Bibbs produkter konkurrerar är den årliga omsättningen uppskattad till 30 miljarder kronor.

Endodrill GI Upper CE-märktes nyligen och säljs sedan två månader tillbaka. En viktig del i Bibbs strategi är att utbilda sjukhusen som ska använda instrumenten. Hittills har utbildning skett på 15 svenska sjukhus. Tanken med att erbjuda utbildning är självklart att sjukhusen därefter ska beställa instrument men det är också sättet att undvika handhavandefel som skulle kunna innebära att Endodrill ifrågasätts och misslyckas som produkt. Priset för instrumenten ligger i intervallet 3 000 – 9 000 kronor. Det betyder att det är en enkel beslutsprocess att beställa instrument en första gång. Det är återkommande beställningar som bevisar Bibbs plats på marknaden och att endoskopisterna upplever att Endodrill verkligen gör skillnad.

En avgörande sak för Bibb är att man inte blir utmanade på patentområdet. Bibb har patent och patentansökningar avseende borrfunktionen och handtaget i alla världsdelar för ett par av produkterna. Fler patentansökningar är att vänta men vi ser en risk att man inte är tillräckligt skyddad.

Bibb kommer att bearbeta den skandinaviska marknaden med den egna säljorganisationen. I resten av världen kommer försäljning att ske via distributörer. Även om det inte är uttalat ser upplägget ut att vilja ”klä bruden”. Ett fotfäste på den skandinaviska marknaden kommer att sätta Bibb under lupp från större aktörer som Olympus och Boston Scientific som verkar globalt.

De fem instrument som ska lanseras de kommande två åren kommer att genomgå kliniska studier för att bevisa nyttan och ska CE-märkas. Denna process kommer att ta tid och resurser i anspråk. Men det blir nog lite enklare än tidigare eftersom Endodrill GI Upper banat vägen. Borrfunktionen och handtagen är gemensamma för produkterna så utvecklingen går fortare och det förenklar processen.

4. Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Försäljningsframgångar med Endodrill GI Upper
  • Studier för resten av portföljen ger ”proof of concept” för nya produkter
  • Framgångsrika lanseringar av nya produkter
  • Pengarna räcker någorlunda för att hinna visa merparten av ovanstående framgångar.

Tempot kommer att vara högt. Endodrill GI Upper behöver nå försäljningsframgångar och på så sätt öka Bibbs trovärdighet. Proof of concept-studier och CE-märkning för resten av portföljen ska avlösa varandra med start nästa år.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är proof-of-concept och lansering av nya produkter samt så klart framgång för GI Upper. Längre fram behövs en global distributör.

Bibb Instruments Idag Tänkbart 2019
Värdedrivare (i) Framgång för Endodrill GI Upper och lansering av fler instrument Global distributör
Uppnådd nivå Värdedrivare Första lansering gjord. Används på sju sjukhus. Lanserat 5-6 instrument och har 5 % marknadsandel Skandinavien
Värderingsmodell (ii) e.m P/S 10
Resultatnivå, årstakt Cirka -5 Mkr 0 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 48 Mkr 225
Optimistisk vinstchans (iv) 360%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Bibb anger som målsättning att nå 5 procents marknadsandel i Skandinavien redan år 2019. Vad det innebär i kronor och ören är inte helt enkelt att uppskatta. Cirka 900 personer diagnostiseras med magsäckscancer (Endodrill GI Upper) i Sverige per år. Det ger uppskattningsvis det dubbla i Skandinavien. Vi uppskattar att hundra gånger fler biopsier genomförs. Endodrill GI Upper ska främst användas i de fall då tumören ligger djupt. Så är det i cirka 10 procent av fallen. Med ett pris på 8 000 kronor innebär det en potentiell marknad i Skandinavien på 144 Mkr. 5 procents marknadsandel innebär en omsättning på 7,2 Mkr för Endodrill GI Upper. Om vi utgår från den uppskattade potentialen globalt för Endodrill GI Upper, Endodrill GI Lower, Endodrill Lung, Endodrill Lung EBUS och Endodrill Needle så skulle det innebära att dessa sex instrument omsätter cirka 20-25 Mkr år 2019 i Skandinavien. En värdering på cirka 10 gånger omsättningen kan då vara rimlig. Det blir 200-250 Mkr att jämföra med börsvärdet av Bibb på strax under 50 Mkr.

Lyckas Bibb få fotfäste i Skandinavien är det inte osannolikt att man på sikt blir uppköpt av en större aktör som Olympus eller Boston Scientific. För dessa att få in ett instrument som löser ett kliniskt problem som inte andra instrument klarar av är värt mer än försäljningspotentialen eftersom det förstärker en hel portfölj och ökar chanserna i större upphandlingar. Exempel på uppköp inom endoskopi är Boston Scientifics förvärv av Xlumena för cirka 75 miljoner dollar 2015 och förvärv av EndoChoice för 210 miljoner dollar 2016.

Utöver detta finns chansen att Bibbs sidoprojekt Endodrill Model X lyckas. Det är ett utvecklingsprojekt där man inte förlitar sig på borrfunktionen. Model X ska ersätta konventionella biopsistänger och nålar. Model X har stor marknadspotential men är något av en joker och kräver också mer utvecklingsresurser, cirka 10 Mkr skissas det på.

Pessimistiskt scenario

Generellt brukar inte prognoser från små innovativa förhoppningsbolag infrias i tid. De potentiella problemen i ett pessimistiskt scenario kan vara ökade utvecklingskostnader, nya innovativa konkurrenter, patentintrång och problem med leverantörer.

Den största risken vi ser förutom pengabrist är relaterad till handhavandefel. Endodrill tar djupare och större biopsier. Det innebär ett något djupare ingrepp. Om borrfunktionen hanteras fel kan det innebära risk för att kärl skadas. Konsekvenserna av ett sådant misstag är svåra att överblicka men känns intuitivt allvarligt.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Till skillnad från många andra mindre noterade medicinteknik bolag har Bibb lanserat sitt första instrument. De kommande åren ska det gå snabbt och totalt ska sex instrument finnas på marknaden år 2019. Marknaden är stor och växande och att alla befintliga ägare väljer att delta i nyemissionen skickar positiva signaler.

Fakta Endoskopi och biopsi

Endoskopi (flexibel) innebär att en böjbar slang med kamera förs in i kroppsöppningar för närmare undersökning. Endoskopet har en kamera som tar stillbilder och filmar. Det finns en tillgänglig kanal för provtagning av misstänkt tumörvävnad. Proverna som tas på misstänkt tumörvävnaden kallas biopsier. Proverna analyseras för att avgöra vad som hittats, t ex cancer. Biopsins kvalitet och storlek är viktig för att kunna ställa en fullständig diagnos. Moderna skräddarsydda behandlingar av cancerpatienter kräver bättre diagnoser än vad konventionella biopsi-instrument klarar av. Är kvaliteten dålig får provet göras om vilket kostar pengar för vården och innebär patientlidande. Generellt är biopsi-instrumenten engångsprodukter. Standardtekniken är att använda en biopsitång som bara kan ta ytliga prover. Endodrill-familjen använder en borrfunktion som ger djupare och större prover. Dålig kvalitet på biopsin innebär ökad risk för osäker diagnos.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Santander