APAC – en SPAC som sprack

Noteringen av den nya, kändistäta, SPAC:en blev ett antiklimax. Aktien föll snabbt under teckningskursen.
APAC – en SPAC som sprack - APAC Core team
Kärnteamet bakom det andra SPAC-bolaget att noteras i Sverige, APAC. Från vänster: Peder Egnell (VD), Anna Sundberg (finanschef och chefsjurist), Hans Eckerström (investeringschef och ansvarig för investerarrelationer) och Richard Båge (styrelseordförande). Fotograf: Tobias Ohls.

Aligro Planet Acquisition Company (99,25 kr) eller förkortat APAC gör idag debut på börsen. Teckningskursen var 100 kr men den nivån bröts rätt omgående och i skrivande stund ligger aktien på knappt -1%. Detta trots att intresset för noteringen beskrivs som stort och 6 300 ägare tecknade sig för aktier.

SPAC?

Detta är en förkortning för Special Purpose Acquisition Company. I praktiken är det ett tomt skal som tar in pengar vid en börsnotering för att köpa ett bolag. En SPAC erbjuder en enklare väg till börsen för onoterade bolag. I USA är de mycket vanliga. I Sverige finns numera två: ACQ Bure och APAC.

Säkerligen svider det en smula för de inblandade efter att Bures förvärvsbolag ACQ Bure fått ett varmt mottagande. 35 000 personer tecknade och aktien steg 8% redan första handelsdagen. Men det avgörande för framgång blir förstås vad de bägge SPAC-bolagen hittar att investera kapitalet i.

Hos APAC ligger nu en miljard kr på ett spärrat konto i SHB och väntar på att sättas i bruk. Idén är att köpa ett eller flera nordiska bolag med hållbarhetsprofil.

Afv var skeptiskt inställda mot APAC:s notering men gav inget klart råd att avstå. Upplägget sågs som väldigt generöst mot initiativtagarna bakom bolaget men det fanns också bra inslag för investerarna. En är möjligheten att få sina aktier inlösta för 100 kr om ett föreslaget förvärv inte upplevs som en bra sak. En annan att man på köpet kommer få optioner (om ett förvärv görs) som kan ge extra uppsida om aktien stiger.

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.