IPO-guiden: Det lönar sig att göra hemläxan

IPO-guiden: Det lönar sig att göra hemläxan - 5945294f-f975-4a74-b704-c55cc2db6307fitcroph450q80upscaletruew800s5f478fc491df62cfeaa9d4265af6771cfaa19147

Det är alltid lärorikt att hålla sig uppdaterad kring nya bolag som kommer in på svenska börslistor. Tre färska händelser på den fronten är:

  • JonDeTech. Vi skrev om bolaget inför noteringen med en slutsats som löd: ”Bågen är helt klart spänd. För den som väljer att teckna är det viktigt att vara medveten om den skyhöga risken och att läsa på.” Aktien har nu tappat drygt 30 procent från noteringspriset 16 kr sedan handeln inleddes i fredags.
  • Bodyflight. Inte heller upplevelsebolaget fick någon flygande start på börsen utan handlas kring teckningskursen. Vi får se om bolagets första rapport som kommer i dag ändrar på den saken.
  • I-tech. I dag på morgonen inleddes också handeln i I-tech. Aktien stiger visserligen men det är en beskedlig uppgång på 7 procent.

Tre svajiga börsmottaganden alltså. Är det tecken på ett trögare börsnoteringsklimat?

Grafiken ovan visar antalet noteringar hittills i år jämfört med 2017 enligt Börsplus IPO-guide – vårt nylanserade initiativ där ett tungt syfte är att ledsaga investerare i den snåriga noteringsdjungeln.

Det är tydligt att antalet noteringar hittills under ”vårsäsongen” är betydligt färre än i fjol. Samma mönster gäller även för mottaganden på börsen där investerarna i snitt 2017 fick 3 procents avkastning första handelsdagen medan motsvarande siffra i år är -8 procent.

I ett sådant klimat är det än viktigare att göra hemläxan innan man investerar. Belöningen är stor för den som lyckas. Tabellen nedan visar de noteringar från 2017 och framåt med bäst avkastning.

Två slutsatser av detta:

  • Även små bolag på små listor kan bli stora kursvinnare. Totalt sett har ungefär var sjätte nynoterad aktie avkastat 50 procent eller mer. Merparten av dessa har fått få (0-2) varningsflaggor i vår IPO-bedömningsprocess.
  • Det finns betydligt fler förlorare men återigen är trenden tydlig – man kan undvika mycket skräp genom att undvika noteringar med många varningsflaggor.

Via länken här kommer du till IPO-guidens screeningverktyg. Där kan du själv filtrera och sortera bland alla noteringar i vår databas. Kanske hjälper det dig att hitta nästa vinnare?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.