IPO-guide till JonDeTech och I-Tech

JonDeTech: Tekniken utlovar att tillverkare av konsumentelektronik för en mycket liten peng kan integrera funktion för att mäta temperatur i sina produkter. Antalet tillämpningar är stort. Från Smartphones till plåster med inbyggd febertermometer. Nu finns ett 10-tal kunder på gång. Att bolaget redan misslyckats en gång tidigare och går till First North med hygglig hög värdering är minus.—I-Tech: Har utvecklat en substans som tillsätts i marin färg för att förhindra påväxt av havstulpaner på fartygsskrov. Minskad bränsleförbrukning är säljargumentet och två av världens största färgtillverkare har lanserat produkter med I-Techs substans. Vi är mer positiva än negativa även om värderingen drar åt det dyrare hållet.

SvD Börsplus siktar på att ha Sveriges bästa och mesta bevakning av börsnoteringar.

Flödet av nya bolag är dock så skiftande att vi inte kan göra fullskaliga analyser av dem alla. För utvalda IPO-er publicerar Börsplus därför ett förenklat analysformat som kommer i två delar.

1. Prospektet granskas enligt Börsplus ramverk ”IPO-guiden”. Fokus är att granska själva noteringen och villkoren för den snarare än själva bolaget. Förutom basfakta som man vill veta om varje börsnotering så söker vi aktivt efter det vi valt att kalla för ”varningsflaggor”. (En varningsflagga är inte en stoppskylt. Även IPO-er med varningsflaggor är ofta värda att teckna.) IPO-guidens granskning syftar till att du som investerare ska slippa ödsla tid på att leta efter basfakta eller slamkrypare i prospektet. Istället kan du lägga fokus på att fundera på själva bolaget och verksamheten.

2. Börsplus reflektioner och magkänsla för börsnoteringen. Det handlar om några korta eller längre reflektioner efter en översiktlig titt på bolaget och värderingen.

IPO-guide till JonDeTech

Bolaget i korthet

JonDeTechs har med hjälp av nanoteknik utvecklat en infraröd sensor som är minimal till storleken. Det gör att sensorn, till skillnad från traditionella sensorer, får plats i mindre vardagsprylar som mobiltelefoner. Sensorn har många planerade funktioner. Närmast i tiden är ett överhettningsskydd. First North är nästa anhalt och i samband med det tar man in 30 Mkr. Börsvärdet direkt efter noteringen är nästan 300 Mkr. Verksamheten har inga intäkter. Den intresserade kan läsa mer om bolaget på hemsidan.

IPO-GUIDE JonDeTech
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 9
Teckningskurs 16,00 kr
Rådgivare Redeye
Storlek på erbjudande 30 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 290 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (16,7% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 67%
Investerare som ska teckna i IPO Ålandsbanken, LMK, Robert Ekström, Back in Black Capital, m.fl. (67% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** Två varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-05-14
Beräknad första handelsdag 2018-05-25 (11 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt JonDeTech

Applikationsområdena spänner sig över konsumentelektronik (mobiltelefoner, datorer, laddare), så kallade smarta plåster och andra produkter inom det diffusa men väldigt heta området ”Internet of Things”. Följande står ut på den positiva sidan:

  • Produkten ska vara en tiondel så tjock och en tiondel så dyr som andra infraröda sensorer. Det låter spontant som två väldigt bra försäljningsargument om allt funkar som tänkt.
  • Den huvudsakliga utvecklingsfasen ska vara klar och nästa steg är att anställa mer personal och att vinna kundprojekt. Allt annat lika är det mindre riskabelt att köpa förhoppningsbolag i sena skeden. Då återstår ju ”bara” att bolaget ska bevisa att produkten fungerar i kommersiell skala.
  • 10 kundprojekt är i rullning. I detta nu pågår förhandlingar med framförallt en kund där man hoppas landa ett kommersiellt avtal och därmed lansera IR-sensorn under 2018. Det är alltså upp till bevis ganska snart för JonDeTech.
  • Insiders äger mycket aktier. Efter emissionen har styrelse och ledning runt 57 procent av aktierna. På det en del teckningsoptioner. Lock-up uppgår till 12 månader. Bra.

En sak står ut som särskilt negativt. Bolaget har tidigare existerat i annan form men gick i konkurs 2012. Man hade då sålt 10 000 sensorer till cirka 50 kunder. Förklaringen till konkursen är att bolaget hade som ambition att ha all tillverkning i egen regi. Det krävde höga investeringar som i kombination med en misslyckad kapitalanskaffning orsakade konkursen. Nu är istället strategin att använda kontrakttillverkare och att fokusera på att anpassa produkten till konsumentelektronik.

Det är inte särskilt svårt att måla upp ett best case-scenario för JonDeTech. Marknaden uppskattas till 5 miljarder sensorer 2020 och bolaget tror att man kan nå bruttomarginaler kring 90 procent (varje enhet beräknas kosta cirka 0,1 USD i full produktion) med produktion i full rullning. Skissar man på att JonDeTech kan ta någon enstaka procent av den uppskattade marknaden blir då uppsidan hög.

Börsplus magkänsla

Best case-scenariot är något man bör tro på för att köpa in sig till denna värdering. Snart ska bolaget presentera hårda resultat i form av kommersiella avtal. Bågen är helt klart spänd.

För den som väljer att teckna är det viktigt att vara medveten om den skyhöga risken och att läsa på (prospeket är informativt och bra). Börsplus stannar vid en neutral syn.

Två varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar två varningsflaggor i JonDeTech.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Börsplus hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

JonDeTech betalar cirka 5 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 17 procent av erbjudandet.

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

JonDeTech visar ingen utförlig förteckning över teckningsåtagarna. Detta är ingen större sak men det vore exempelvis intressant att veta hur mycket vd Robert Ekström, som deltar i nyemissionen, väljer att teckna för.

IPO-guide till I-Tech

Bolaget i korthet

Göteborgsbaserade I-Tech har under tio år utvecklat en substans (Selektope) som tillsätts i marin färg för att förhindra påväxt av exempelvis alger och havstulpaner på fartygsskrov. Påväxt är ett problem eftersom det ökar skrovets friktion mot vattnet vilket ökar bränsleförbrukning och utsläpp. I-Tech befinner sig nu i en kommersialiseringsfas. Kunderna är tillverkare av marin färg och hittills har två av de största tillverkarna i världen lanserat produkter med Selektope. Nu söker I-Tech notering på First North och tar in 38 Mkr för att satsa ytterligare på marknadsföring, uppskalning av produktion samt utveckling av nya användningsområden för Selektope. Mer information finns på hemsidan.

IPO-GUIDE I-Tech
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 22 Mkr
Antal anställda 4
Teckningskurs 20,50 kr
Rådgivare Erik Penser Bank
Storlek på erbjudande 38 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 239 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (10,7% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 69%
Investerare som ska teckna i IPO Unionen, Göran Källebo, Zonda Partners, Chirp AB, Akilakonsulting, m.fl. (69% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** Två varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-05-18
Beräknad första handelsdag 2018-05-28 (10 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt I-Tech

Forskningen bakom Selektope kommer ursprungligen från Göteborgs Universitet och Chalmers. I dag är kopparbaserade färger den dominerande metoden för att förhindra marin påväxt. Ett enda gram Selektope ska enligt bolaget ersätta upp till ett halvt kilo koppar i en liter färg.

Tester visar att Selektope tycks fungera och håller nere vattenmotståndet bättre än traditionell färg, även efter flera år. Japanska CMP, en av världens största marina färgtillverkare, har gjort flera långa tester och målat Selektope-baserad färg på över 200 fartyg. Danska Hempel är en annan som lanserat en färgprodukt med Selektope.

I-Tech uppger att de flesta stora färgtillverkarna har gjort tester med Selektope och bedömer att ytterligare en kund kommer lansera en Selektope-baserad produkt under 2018.

Produkten verkar helt klart seriös men det finns några funderingar:

  • Varför så lång utvecklingstid? Produkten började testas på större fartyg redan 2009 och första kommersiella ordern från CMP kom 2014. Varför har inte bolaget kommit längre? Omsättningen är fortfarande bara 18 Mkr. Svaret tycks vara att Selektope (som är ett sorts gift) krävt kompletterande analyser och tester i flera steg. Först av myndigheter i viktiga varvsländer som Japan, Korea och Kina och sedan av färgtillverkare och redare. Testerna har i vissa fall löpt över flera år. Det låter rimligt att sådant tar tid.
  • Är konkurrens ett hot? Det finns åtminstone en annan biocid med myndighetsgodkännanden, Econea. Även den fungerar effektivt och verkar ha kommit lite längre på marknaden. Nackdelen med Econea är att substansen måste utgöra 5 procent av den färdiga färgen vilket gör den svårare att integrera i befintliga färgformuleringar. Selektope kräver en koncentration på bara 0,1 procent och är därmed relativt enkelt att integrera i de flesta färgkombinationer. Däremot kan andra ännu bättre motmedel förstås alltid dyka upp.
  • Kommer omsättningen ta fart? 2016 blev omsättningen 17 Mkr. 2017 steg den till 18 Mkr. Men nu ser bolaget framför sig tillväxt om 50 procent årligen. Är det rimligt? Kanske, men det hade varit mer trovärdigt om man åtminstone kunde ana det i siffrorna här och nu. Men till saken hör att färgjätten CMP verkar satsa på Selektope, lyfter produkten tydligt på sin hemsida och dessutom har åtagit sig att köpa för motsvarande 50 Mkr under kommande två år. Det bådar gott.
  • Blygsamma mål eller knepig marknad? På sikt ser I-Tech framför sig att nå en omsättning över 100 Mkr år 2021. Då målning av ett medelstort fartyg ger en försäljning på 0,25-0,50 Mkr motsvarar det 200-400 fartyg per år. Totalt målas 20 000-25 000 fartyg i världen varje år. Antingen har I-Tech lagt ribban lågt eller så är marknaden betydligt svårare att bearbeta än att bara få in produkter hos de stora färgtillverkarna.

Når I-Tech en omsättning över 100 Mkr och bruttomarginaler över 50 procent är det inte orimligt att bolaget år 2021 kan tjäna säg 15-20 Mkr i rörelsen. Då blir EV/Ebit kring 10 på en sådan vinst. Kanske inte skyhögt men väl generöst för ett nytt börsbolag inom tidig kommersialiseringsfas och räknat på en hypotetisk vinst som ligger flera år framåt i tiden.

Börsplus magkänsla

Första magkänslan säger att man ska vara skeptisk när ett litet forskningsbolag från Sverige påstår att man har lösningen på ett viktigt och kostsamt problem inom den globala shippingindustrin.

Andra magkänslan säger att det vore fel att avfärda Selektope som nonsens. Att några av de största potentiella kunderna i världen själva lyfter fram substansen och dessutom lagt stora beställningar gör att I-Tech förtjänar att tas på allvar.

Exakt hur försäljningen kommer utvecklas på sikt är omöjligt att säga men inledningsvis kommer siffrorna åtminstone peka åt rätt håll. Och det låter som att man ska räkna med att fler färgtillverkare är på gång med Selektope-produkter. Att befintliga ägare (se tabell nedan) inte säljer aktier är positivt (även om de inte heller ställt upp med teckningsåtaganden i emissionen).

Värderingen ser hög ut även om man tar ledningen på orden och drar ut prognoserna till 2021. Det gör att vi lutar åt att inte teckna aktier I-Tech. Men om marknadspotentialen är så stor som bolaget påstår är det väl värt att följa utvecklingen framöver.

I-Techs största ägare Ägarandel före erbjudandet Kommentar
Vicore Pharma Holding AB 21,2% Svenskt börsnoterat biotech-bolag.
Cambrex AB 19,9% Svensk arm av amerikansk kontraktstillverkare av små molekyler. Ägde tidigare produktionsteknologin till Selektope men blev ägare i I-Tech i samband med att I-Tech förvärvade teknologin.
ALMI Bolag 19,4% Statligt riskkapital.
Pomona-gruppen AB 12,9% Svenskt investmentbolag. Stora i bl. a. ITAB och Xano.
Nyckelpersoner totalt Cirka 9% Främst styrelseordförande och vd.

Två varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar två varningsflaggor i JonDeTech.

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

I-Tech är otydliga om en övertilldelningsoption, som ska användas vid stort intresse. Det är otydligt vad som anses vara ett fulltecknat erbjudande. Från prospektet: “Vid full teckning kommer Bolaget att tillföras 44,1 MSEK före emissionskostnader”. Av detta är cirka 6 Mkr övertilldelningsoption.

Det står också att övertilldelningsoptionen består av befintliga aktier, medan den i en uppställning kring aktiekapitalet utgörs av nyemitterade aktier.

# Oseriöst intryck från prospekt

Ett prospekt som andas hastverk eller vårdslös “haussighet” ger inget bra intryck. Stavfel och sifferslarv i ett prospekt leder till misstanken att bolaget också slarvar i de dagliga affärerna.

I-Tech har flera stavfel i prospektet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET