”Vi ville bli en svensk folkaktie”

Skånska bostadsutvecklaren K-fastigheter med vd Jacob Karlsson har haft en flygande start på börsen. ”Vi vill att människor ska kunna cykla förbi våra byggprojekt och säga där är jag delägare”, säger han.
”Vi ville bli en svensk folkaktie” - kfast-ipo-1
Jacob Karlsson, vd K-Fastigheter.

K-fastigheter noterades i november 2019 och kursen har nästan fördubblats sedan dess. Hur känns det?

”Det känns fantastiskt. Vi var inte i något jättestort behov av kapitalet, eftersom vår affärsmodell har genererat så starka kassaflöden att vi egentligen kunde leva på det. Men jag tycker att vi verkligen har fått ut de effekter vi ville av noteringen.”

Vad var det för effekter?

”Den primära anledningen till noteringen var att de som förtjänar det skulle få möjligheten att vara delägare. Den andra anledningen till att vi gick till börsen är för att öka transparensen och kvaliteten i bolaget. Det är inte så ofta man gör en due diligence på sitt eget bolag, vilket har varit väldigt lärorikt att göra. I och med noteringen är ju all information officiell, vilket hjälper när vi går in i andra kommuner och nya länder.”

Det var ju en ganska stor medial hausse kring er IPO. Vad betydde det för er?

”Det spelade en väldigt stor roll för oss. Vårt fokus var ju inte på London och de större investerarna, som sedan visade sig vara de som verkligen var intresserade. Vi ville ju bli en svensk folkaktie. Det mediala intresset gjorde att vi fick över 40 000 teckningar i aktien. Det är ju helt galet, det är mer än vad EQT fick. Vi vill att människor ska kunna cykla förbi ett av våra byggprojekt och säga ”där är jag delägare”, och det går ju verkligen idag.

Även bland era egna anställda var noteringen eftertraktad.

”Ja, 90 procent av personalen tecknade sig. Det var lika starkt intresse från kollektivsidan som från tjänstemannasidan, vilket är grymt kul. Vi fick ett mo- mentum där alla verkligen kan påverka bolaget oaktat vilken funktion man har. Det är guld värt. Ett bolag med mycket driv har fått ännu mera driv.”

Och mer pengar. Ni tog in 906 miljoner kronor i samband med noteringen. Hur har ni investerat kapitalet?

”Vår ”equity story” var att vi skulle bygga upp en större projektportfölj, vilket vi ju har gjort. Bara under nu under första kvartalet har vi lyckats investera i 1 600 nya byggrätter, vilket skapar den framförhållning eftersträvar.”

Hur är marknaden nu, i coronakrisen?

”Det finns många säljare, men inte så många köpare. Just nu kan vi göra många affärer på kort tid. Vi hade ju verkligen tur med tajmingen. Hade vi noterats ett kvartal senare hade vi inte alls fått den effekten.

Hur påverkar krisen er?

”Rent krasst är vi lyckligt lottade. Den absoluta majoriteten av våra hyresgäster är bostadshyresgäster, belägna i Sverige där vi har det sociala skyddsnätet med a-kassa, socialbidrag etc. Det påverkar inte oss som bolag så mycket, förutom att vi har fått vidta väldigt starka åtgärder i förebyggande syfte.

Och ni påverkas då inte heller så mycket finansiellt?

”Kostnadsmässigt har vi än så länge bara en mindre kommersiell hyresgäst som har gått omkull. Mindre än två procent utav våra hyresintäkter är hänförliga till verksamheter som vi anser direkt hotade av coronaepidemin. Vi har också lyckats göra affärer på nivåer som vi tycker är väldigt attraktiva. Det är hemskt att säga, men de positiva effekterna har för vår del övervägt de negativa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold