”Vi har haft 14,5% i snittavkastning”

Riskkapitalexperten Tom Berggren förvaltar PE-fonden OPM Listed Private Equity. För Affärsvärlden berättar han om hur man bäst investerar i private equity och varför han ratar EQT.
”Vi har haft 14,5% i snittavkastning” - Tom-Berggren-900

Du förvaltar OPM Listed Private Equity, som i april blir en del av Carnegie Fonder. Berätta om fonden.

”Fonden startades i oktober 2009. Jag har hållit på med private equity i många år, delvis med egna investeringar men också som VD för Svenska Riskkapitalföreningen i drygt tio år. Jag tyckte att en likvid private equity-fond saknades på den svenska marknaden, och anslöt mig så till fondbolaget OPM. Vi investerar globalt i börsnoterade private equity-bolag och investmentbolag som arbetar som aktiva ägare.”

TOM BERGGREN

Förvaltar: OPM Listed Private Equity

Förvaltat kapital: 3,6 miljarder SEK

Utveckling i år: 10,5%

De senaste tre åren: 51,0%

Avgift: 1,5%

Hur har den strategin fungerat?

”Bra, får man säga. Sedan start har vi 14,5% i genomsnittlig årsavkastning, vilket motsvarar 4,7 gånger pengarna. Det innebär att vi har slagit våra jämförelseindex och liknande fonder. Vi har också slagit alla världens större aktieindex utom USA sedan starten.”

Det är lite speciellt med PE-investeringar på börsen. Det finns tre olika huvudtyper av börsnoterade riskkapitalbolag. Vad är skillnaderna mellan dessa?

”Först har vi fondbolag, som EQT här på Stockholmsbörsen. Sedan finns de som vi kallar direktinvesterare, som exempelvis Ratos. Slutligen finns det bolag som har fondportföljer, eller fond-i-fond som man brukar säga. Här i Sverige finns Naxs som har en portfölj av PE-fonder som de har gått in i.”

Har ni några särskilda kriterier när ni investerar?

”Ja. För det första ska bolaget ha ett bra management. Vi har som mål att hitta de duktigaste private equity-förvaltarna, globalt. Men vi måste också få det till ett rimligt pris. Vårt andra kriterium är att bolaget ska ha en någorlunda attraktiv värdering. Här har exempelvis EQT fallit bort. Vi äger sedan länge de stora internationella fondbolagen som har en mer attraktiv värdering, bland annat Blackstone och KKR.”

Exempelvis EQT har ju gått oerhört starkt sedan börsnoteringen hösten 2019. Aktien är upp svindlande 370% sedan börsnoteringen 2019.

”Ja, EQT-aktien har gått väldigt bra, men faktum är att den underliggande utvecklingen inte gått anmärkningsvärt bättre än internationella konkurrenterna, som också har gått väldigt bra. Exempelvis KKR har levererat en genomsnittlig årlig avkastning på 19% sedan starten för mer än 40 år sedan. Men de senaste åren har varit särskilt starka, PE-bolagen har haft stora inflöden och har kunnat resa nya fonder. Det finns helt enkelt ett stort intresse för att investera i private equity.”

Varför detta stora intresse?

”Private equity är en växande tillgångsklass, särskilt under senare år när räntan har kommit ned så kraftigt. Då har investerarna tittat extra mycket mot private equity, som ju har levererat en överavkastning på 4-6% jämfört med breda börsindex sedan 70-talet. Och det syns i vår fondstatistik också. I genomsnitt har vi legat runt 5 procentenheter över vanliga globalfonder sedan fondens start.”

Vilket innehav har gått bäst i fonden?

”Det är HBM Healthcare, ett bolag som är aktiva ägare inom medicin och bioteknik. Den aktien har gett över 25% i årsavkastning sedan vi drog i gång 2009. Ett annat innehav som har gått bra är tyska Aurelius, som fokuserar på turnarounds. Även Blackstone, som är världens största private equity-bolag har levererat bra avkastning sedan starten.”

Vi tog upp KKR:s urstarka avkastning tidigare. Vad ligger bakom deras framgång?

”Det är en kombination av många saker, men de är otroligt duktiga på att utveckla bolag och sedan har de en bra diversifiering. De äger ju hundratals bolag, bland annat svenska Söderberg och Partners. Något som jag värderar högt är att de har en stor egen kassa som saminvesterar med deras fonder. Det är också positivt att management är med som stora ägare.”

Finns det något riktmärke för hur stor kassa ett private equity-bolag ska ha?
”Nej, egentligen inte. Det positiva med fondbolagen är ju att de inte behöver så stor kassa. Det finns fina skalfördelar i affärsmodellen. De kan hantera mer pengar med sin personal, som ju blir duktigare allteftersom. Nätverken blir starkare. De svenska riskkapitalisterna brukar prata om sina industriella nätverk. De är väldigt duktiga på att ta vara på olika branschvetare som kan fungera som rådgivare och liknande.”

Detta för oss in på personberoendet i PE-branschen. Hur tar du hänsyn till det i dina investeringar?

”Vi söker ju efter duktiga förvaltare, med bra och långt track record. Men i regel är det så att företag som har hållit på länge växer och får större organisationer, vilket minskar personberoendet. Vi investerar ju för det mesta i väldigt stora, börsnoterade bolag.”

Ett av dessa är Berkshire Hathaway, med Warren Buffet och Charlie Munger i spetsen. De är 90 respektive 97 år gamla, och har fått en del kritik för att de inte riktigt hänger med i utvecklingen längre. Vad tänker du kring det?
”Innehavet i Berkshire Hathaway är väl motiverat av bolagets fantastiska track record. Dessutom tycker vi att värderingen är rätt okej. Men jag kan hålla med om att de inte har samma potential som en del bolag som är verksamma inom exempelvis digitala affärsmodeller eller bioteknik. Men de försöker förnya sig, och har exempelvis investerat stort i Apple.”

Det känns som att man lätt kan hamna i lite tråkiga, konservativa investmentbolag när man ska gå på långa track record. Har du några exempel på nya, mer teknikfokuserade innehav i fonden?

”Jag tycker branschen i stort går mot mer teknikfokuserade investeringsfilosofier, som vi i Sverige sett hos EQT. Den generella private equity-modellen har länge varit att man investerat i bolag med utvecklingspotential, och med stabila kassaflöden har man fått med sig finansiering vilket har gett en hävstång. Men de senaste åren har trenden varit att man försöker upptäcka framtidsbranscher exempelvis inom hälsa, hållbarhet och digitala affärsmodeller. Brittiska HG Capital är ett bra exempel på det. De investerar mycket i mjukvara och ny teknik. De senaste tio åren har deras aktie ungefär 18% genomsnittlig årsavkastning.”

Slutligen, har du något tips för den som vill investera i private equity? Vad ska man hålla utkik efter?

”Jag skulle säga ett gediget track record och en hygglig värdering. Försök att undvika att köpa PE-bolag just efter en kursrusning. Fondbolagen är intressanta med en bra diversifiering och stora flöden in i deras fonder.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF
Annons från AMF