”Vi fokuserar på post-pandemic”

Carl Armfelt förvaltar TIN Ny Teknik tillsammans med Erik Sprinchorn. För Affärsvärlden berättar han om varför de investerar mer som ett investmentbolag och hur man hanterar mellanmjölksår.
Carl Armfelt,
Carl Armfelt, TIN Fonder.

I TIN Fonders senaste månadsbrev skriver ni en del om vikten av att lägga tid på den uppsökande verksamheten. Vad innebär det?
”Som fondförvaltare kan man arbeta på två sätt för att hitta nya innehav. Antingen kan man sitta vid datorn och vänta på att en bank ringer med en färdig transaktion. Eller så kan man jobba mer som en aktiv investerare i privat miljö och leta upp investeringarna själv. De senaste åren har vi jobbat mer på ett sådant sätt där vi aktivt har letat efter privata bolag eller bolag på väg till börsen.”

Varför är det så viktigt med den uppsökande verksamheten?
”En bra sak är såklart att vi hittar intressanta bolag i ett tidigt skede, men dessutom söker vi ju konkurrenter till redan befintliga innehav. Detta är väldigt viktigt. Man får ett helt annat perspektiv och marknadskännedom än om man bara skulle lära sig de egna bolagens verksamheter.”

Men det låter som väldigt tidskrävande?

”Ja men det är ett jobb som måste göras, det finns inga ”shortcuts”. Ska man investera framgångsrikt över tid måste man lägga ned otroligt mycket tid i de bolag man investerar i. Man måste vara nyfiken och leta i både noterat och onoterat. Att ha en sådan uppsökande investeringsprocess har varit väldigt viktigt för oss i att bygga nätverk och branschkännedom.”

Carl Armfelt

Förvaltar: TIN Ny Teknik
Förvaltat kapital: 19,3 Mdkr
Utveckling i år: +5,9%
Utveckling sedan start (feb 2019): 132%

Det låter lite som ni är på väg att bli ett litet private equity-bolag.

”Nej, men jag skulle säga att vi är mer som ett investmentbolag, både sett till synen på investeringar och till vår tidshorisont. Även om vi är en dagligt handlad aktiefond så är inte en investering bara i ett värdepapper, utan i en faktisk del av ett bolag. Och när vi investerar på längre sikt går det oftast bättre. De senaste åtta åren har våra främsta bidragsgivare varit de som vi ägt längst. Även när det gäller snabbväxande tech-bolag gäller det att vara otroligt långsiktig när man har hittat ett riktigt bra bolag.”

Har du något bra exempel på något sådant innehav i fonden?

”Vi har gjort flera nyinvesteringar under 2020 som är lite mindre innehav men som kan bli bra bidragsgivare över tid. Ett exempel är danska Trustpilot som nyligen kommit till börsen, och som verkligen kan växa i kostymen om de gör rätt saker framöver. Ett annat sådant bolag är nynoterade Rugvista. De har en bra affärsmodell som definitivt kan bli en kategorivinnare på mattor i Europa om 10-15 år.”

Ni investerar i teknikbolag som gynnats av den accelererande digitaliseringen under pandemiåret 2020. Vad tror du om 2021 för dessa bolag?

”Vi fokuserar väldigt mycket på bolagens verksamheter post-pandemic. Ett bra exempel på det är Pexip som gör videokommunikationslösningar för företag, lite liknande Zoom och Teams men mer åt B2B-hållet. 2020 hade bolaget ett otroligt stort intag av kunder där nästan alla kunder fick ganska temporära lösningar. Nu under 2021 kommer vi få se hur köpen går från nödlösningar till långsiktiga kontrakt och nya upphandlingar när stora företag på riktigt ska bli digitala. De stora post pandemic-vinnarna kommer inte bara må bra i år, utan 5-10 år i framtiden.”

Ni har flera spelbolag som också har gått väldigt bra under pandemin. Kommer sektorn fortsätta växa även när samhällen öppnar upp?
”Det är en bra fråga. Vid årsskiftet var vi lite oroade för att spelintresset skulle gå ned, men om vi tittar på statistik för i år så ser det ut som att dataspel som bransch kommer att fortsätta växa under 2021. Men det är faktiskt inte i den yngre generationen som den största tillväxten finns. Under 2020 var det mycket 70- och 80-talister som kom tillbaka till spelvärlden, och verkar ha stannat kvar även under 2021. De är ju digitital natives i sina övriga konsumtionsbeteenden, och har lite starkare köpkraft än den yngre generationen. Det är bra för spelbolagen.”

Vi har haft lite av en sektorrotation på börsen, där investerarna i allt högre grad har lämnat tillväxt för värde. Hur påverkas era fonder?

”Hittills är det lite av ett mellanmjölksår. TIN Ny Teknik är upp runt 6 procentenheter per idag, vilket ju inte är lika bra som Stockholmsbörsen under detta år där värde och verkstad har kommit tillbaka. Men historiskt har vi haft tre dåliga månader efter ränteuppgångar. Men det som varit tydligt under 2021 är att vi trots ränteuppstället och den relativt svaga kursutvecklingen i våra innehav fortfarande får fina rapporter från bolagen. Det blir lite lättare att vara långsiktig när innehaven ändå fortsätter leverera. Vi lever i en digital tidsålder och vårt fokus är superrelevant.”

Slutligen: har du något tips för att bli en bättre investerare?

”Om man ska investera i ny teknik så är det ofta ganska bra att fundera över hur bolaget är positionerat i relation till big tech, alltså de stora globala teknikjättarna. De har ju en sådan otrolig skala i sin nisch att det är omöjligt att konkurrera mot dem. Jag läste nyligen en biografi om Disneys tidigare VD Bob Iger som handlar en del om det. En intressant anekdot är när Steve Jobs 2006 sålde Pixar till Disney. Trots att Pixar var världens mest innovativa bolag inom 3D-animering så insåg Jobs att Apple inte hade skalan att ta det vidare – Disney var helt enkelt en för stor konkurrent. Boken heter ”Ride of a lifetime” och är sjukt intressant om man vill förstå det nya konkurrenslandskapet. Det är nog särskilt viktigt att förstå för oss här i Norden. Våra champions är ändå hyfsat små ute i stora världen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer