”Vi blankar inte”

Mikael Holm-Lorsell letar ”rollup-bolag” och ”speciella situationer” i den nylanserade fonden Alcur Grow.
Mikael Holm-Lorsell
Mikael Holm-Lorsell.

Du förvaltar den nylanserade fonden Alcur Grow. Hur ser investeringsstrategin ut?

”Till skillnad från våra andra fonder är Grow en long only-fond. Det betyder att vi inte blankar aktier i denna fond. Vi investerar i bolag med en värdepotential som överstiger 15% per år.”

Hur hittar ni sådana typer av bolag?

”Vi letar bolag efter specifika kriterier. Rollup-bolag som kan återinvestera sina kassaflöden med god avkastning eller bolag med goda utsikter för organisk försäljningstillväxt samt en relativt hög andel fasta kostnader vilket innebär hög operationell hävstång. Vi har också en del i vad vi kallar ”speciella situationer”, där vi tror att marknadens syn på bolaget i ett kortare perspektiv är för pessimistisk.”

Vad menar du egentligen med organisk tillväxt och operationell hävstång?

”Det kan vara bolag som drar nytta av ett trendskifte som gör att de strukturellt kan växa eller på något sätt har en unik produkt som gradvis ökar sin penetration i en marknad. Om bolaget har en relativt hög andel fasta kostnader uppstår då skalbarhet över tid med stigande marginaler.”

Kan du berätta om ett sådant bolag?

”Ett bra exempel är finska Efecte som är ett bolag med en mjukvara för serviceorganisationer. Bolaget har en bevisad framgång på sin hemmamarknad i Finland, men genomför nu en hittills lyckad expansion ut i Europa. Trots att bolaget är ett av få mjukvarubolag med en internationell expansion värderas det lågt jämfört med andra nordiska mjukvarubolag som många gånger bara finns i hemmamarknaden. Bolagets mjukvara är skalbar och över tid har intäkterna därför vuxit snabbare än kostnaderna.”

MIKAEL HOLM-LORSELL

Förvaltar: fonden Alcur Grow

Förvaltat kapital: 620 Mkr

Utveckling sedan start (jan 2021): 16,9 % Alcur Grow A och 16,6 % Alcur Grow B

Ni har också Paxman i fonden. Hur kommer det sig?

”Den kvalar också in i organisk tillväxt-temat. Paxman har en produkt för skalpkylning som används i samband med cellgiftsbehandlingar. Det som är intressant med caset är att marknadspenetrationen är väldig låg och man är den klara globala marknadsledaren inom sin nisch. Bolaget har funnits i USA i fyra år, och omsätter redan 38 miljoner kronor där, utan något stöd från försäkringsbolag eller statliga subventioner. Det är idag privatpersoner som betalar för produkten, vilket ju visar på att det verkligen finns en efterfrågan. Nu har det kommit indikationer på att kunderna kan komma att få ersättning av försäkringsbolag och liknande. Det betyder sannolikt att utnyttjandegraden kommer att stiga kraftigt. Vi räknar därför med att den trend som bolaget hade innan corona, med kraftigt tillväxt och stigande marginaler, snart visar sig igen.”

Har du några exempel på rollups i fonden?

”Det handlar egentligen om bolag som kan återinvestera sina kassaflöden med en stabil avkastning. I fonden har vi bland annat Ambea, som investerar kassaflöden i nya boenden och förvärv. Den stora grejen med caset är den väldigt låga värderingen på nuvarande kassaflöde trots att ca två tredjedelar av verksamheten (Norge & äldreomsorg) gör marginaler på knappt hälften av vad vi anser långsiktigt rimligt samt att bolaget har goda långsiktiga utsikter för vinsttillväxt. Demografiska förändringar gör att efterfrågan på äldreboenden, som står för cirka en tredjedel av bolagets försäljning, kommer växa kraftigt i många år framöver. Man brukar prata om att den privata delen av äldreboenden står för 15–20% av marknaden. Då ska man samtidigt komma ihåg att det även innefattar entreprenader som kommunen i praktiken kontrollerar. De hem som privata aktörer som Ambea bygger står för 6–7% av den totala marknaden idag, enligt vår bedömning. Till detta bör den norska verksamheten stå inför tydliga marginalförbättringar kommande år samt att förvärv inom samtliga affärsområden fortsatt kommer vara viktiga drivare”

Fondens tredje investeringstema, ”Speciella situationer”, utgör bara 15% av fonden. Varför?

”Det är ett tema som rymmer mer opportunistiska investeringar. En speciell situation kan handla om en stundande multipelexpansion eller bolag med vad vi anser vara dolda värden, som exempelvis Catella”.

På det temat har du tagit in coronaförloraren ISS i fonden. Hur kommer det sig?

”ISS är ett danskt servicebolag som har varit stabilt i 25 år, men som åkte på en rejäl smäll 2020. Delvis på grund av corona, men just innan dess drabbades bolaget av en IT-attack och fick dessutom en ny VD som tog mycket engångskostnader. Nu har vi en situation där bolaget är riktigt lågt värderat, om de framöver kommer tillbaka till de marginaler bolaget presterat historiskt. Och jag tror att en multipelexpansion ligger i korten. Bolaget har i praktiken nästan bara rörliga kostnader och skulle efterfrågan på kontorsytor sjunka med ett antal procent kommer de över tid anpassa sina kostnader för detta.”

Du har en del nynoterade bolag i fonden, däribland kursraketen Exsitec. Varför har du tagit in det bolaget?

”Det är en ganska rolig historia. Jag tittade på Exsitec redan vid IPO:n, men då var det för litet för någon av våra då existerande fonder. Men när Grow skulle startas så hörde jag av mig till VD:n för att ta ett möte. Han sa att han inte brukade ta investerarmöten men sa att han läst på om Alcur och vi var en hedgefond, vilket han tyckte var spännande om vi hade tänkt blanka hans aktie. Jag sa ’ledsen att göra dig besviken, men vi tycker ditt bolag verkar grymt och vill inte blanka det’. Jag gillar affärsmodellen skarpt där man drar nytta av ökad digitalisering hos kunderna, skapar sig återkommande intäkter via de mjukvaruprodukter man återförsäljer samt gör återkommande förvärv. En perfekt roll-up enligt vår investeringsstrategi.”

En annan nykomling är e-handlaren Rugvista. Varför har du det bolaget i fonden?

”Rugvista var den mest lönsamma e-handlaren på Stockholmsbörsen, och faktiskt också den snabbast växande under första kvartalet 2021. Trots det värderades aktien betydligt lägre än andra e-handlare. Bolaget har höga marginaler efter rörliga kostnader för produkt, frakt och marknadsföring, vilket gör att bolaget kan växa med en fin skalbarhet. Bolaget har de sista 10 åren vuxit med 25% drivet av det strukturella skiftet mot e-handel. Vi tror tillväxten kan fortsätta länge givet att penetrationen fortsatt är låg jämför med många andra kategorier.”

Slutligen, har du något tips för att bli en bättre investerare?

”En bra början är att läsa mycket, väldigt mycket, bolagsrapporter. Om man vill in i branschen tror jag att några år på sellside är en otroligt bra skola. Jag har själv gått den vägen, och jag tycker att man lär sig väldigt mycket på det.” l

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer