”Vi är inga cowboys”

Janis Kitsakis är förvaltare på Fjärde AP-fonden. För Affärsvärlden berättar han om varför det är annorlunda att förvalta pensionspengar, och varför hälften av fonden är investerad i hälsosektorn.
Janis Kitsakis, förvaltare på Fjärde AP-fonden
Janis Kitsakis, förvaltare på Fjärde AP-fonden

Du är ansvarig för förvaltningen av 30 miljarder pensionskronor. Hur skiljer sig din förvaltningsstrategi mot andra fonder?

”Fjärde AP-fonden är ju betydligt större än 30 miljarder, jag förvaltar den delen som är inriktad mot små- och medelstora bolag. Det som jag tror sticker ut i vår organisation är att pengarna är relativt konstanta. Vi har inte några in- och utflöden att ta hänsyn till, vilket gör att vi har möjlighet att vara långsiktiga, på riktigt. Investerar vi i ett bolag vill vi vara kvar länge.”

JANNIS KITSAKIS

Förvaltar: Fjärde AP-Fonden

Förvaltat kapital: 30 Mdkr

Avkastning i år: 12,4%

Vad är egentligen lång sikt för en pensionsfond?

”Här på Fjärde AP-fonden beror det ju såklart på vilken kalkyl man sitter med, jag har andra kollegor som räknar 40 år fram i tiden. Men internt i vår grupp som investerar i svenska aktier tänker vi oss en investeringshorisont på 3-5 år, i praktiken blir det ofta längre än så.”

Du har arbetat på Fjärde AP-fonden i 14 år och förvaltat portföljen i drygt tio år. Hur har portföljen ändrats under tiden?

”Framför allt har den växt. När jag tog över portföljen var den betydligt mindre, drygt tre miljarder kronor. Av naturliga skäl är portföljen ganska bred. Idag har jag runt 70-90 innehav, där nästan 50% av värdet är investerat inom hälsovård, alltifrån bioteknik till vårdgivare. Det är en effekt av att den delen av portföljen har haft bäst tillväxt, samtidigt som hälsa är ett starkt långsiktigt tema som vi tror på. Jag har byggt portföljen kring en kärna bestående av stabila bolag med fina kassaflöden, bra utdelningskapacitet och starka balansräkningar. I och med att jag har den trygga grunden kan jag också investera i bolag som bär större risk, men där chanserna till hög tillväxt är större. Men vi har självklart stor respekt för att det är mycket pengar som vi förvaltar åt allmänheten. Vi är inga cowboys som skjuter från höften, utan försöker alltid ta balanserade risker.”

Har du något exempel på ett sådant kärninnehav?

”Ett exempel är Gränges, där vi har varit delägare sedan IPO:n 2014. Det är ett bolag och en verksamhet som på sätt och vis kan uppfattas som lite tråkig, en processindustri som producerar aluminiumprodukter. Men bolaget står inför en väldigt spännande framtid när dagens bilflotta i allt högre grad kommer bytas ut mot elbilar som behöver mer av de aluminiumprodukter som Gränges tillverkar. Gränges är bäst i sin nisch och tillväxtmöjligheterna ser väldigt goda ut. Bolaget är välskött med bra ledning och styrelse, samtidigt som det finns bra värderingsstöd för aktien.”

Ni har också en del förhoppningsbolag i portföljen. Kan du berätta om några sådana bolag?

”Ja, vi har exempelvis ett gäng spännande läkemedelsbolag i sista fasen innan de förhoppningsvis får sina produkter marknadsgodkända inom en inte allt för lång framtid. BioArctic är ett exempel, där Biogen fick sin konkurrerande läkemedelskandidat mot alzheimer nyligen godkänd. Mycket tyder på att BioArctics kandidat är ännu bättre, vilket skulle innebära ett godkännande om drygt ett år. Ett liknande spännande case är Infant Bacte­rial Therapeutics, IBT, som förbättrar möjligheterna för för tidigt födda barn att klara sig. De är också inne i fas 3 och vi väntar på ett studieresultat under nästa år.”

Ni har också läkemedelsbolaget Xspray i fonden. Vad gör det bolaget?

”Xspray har en spännande modell där man tar fram generika/förbättrade produkter av en viss typ av cancerläkemedel. Bolaget har jobbat med detta i flera år och är nu i slutfasen att få sin första produkt godkänd. Man ska självklart ha med sig att risken är stor i dessa tre bolag, men potentialen är samtidigt väldigt stor.”

Du återkommer till att ni är långsiktiga ägare, men ni är också aktiva ägare. När trycker ni på säljknappen?

”Eftersom vi är långsiktiga händer det ibland att vi säljer först när det kommer ett bud. Tre exempel det senaste året är Recipharm, Adapteo och nu senast Veoneer. Annars säljer vi ganska sällan. Men om vårt förtroende för ledningen skadas eller om vår syn på affärsmodellen ändras kan det vara en anledning. Kanske har konkurrensen ökat, eller så har bolaget helt enkelt nått sin fulla potential. Såklart spelar även aktiens värdering in.”

Har du något exempel på när ni har sålt på grund av en hög värdering?

”Ett dåligt exempel är Sinch. Vi är fortfarande stora ägare men har sålt under några tillfällen då vi tycker att värderingen har blivit för hög. Men det har ju visat sig vara fel. Bolaget har levererat och växt in i sin värdering.”

Ni har också sålt i bioteknik-bolaget Biotage. Hur kommer det sig?

”Vi har varit ägare i Biotage i över tio år. Bolaget har utvecklats fantastiskt, men vi halverade vårt innehav för något år sedan och har fortsatt sälja ned oss. Bolaget har nått den potential vi trodde att det skulle göra, och vi kände att det fanns andra bolag vi hellre investerar pengarna i just nu.”

Slutligen: har du något investeringsråd/motto/lästips?

”Ett uppenbart råd efter alla mina år här på Fjärde AP-fonden är att påminna om hur viktigt långsiktighet och tålamod är när man investerar. Man underskattar ofta hur stor potential bra bolag har, därför är det väldigt viktigt att behålla innehav som visar sig leverera. En klok person som jag följer är Howard Marks, där hans bok ”The most important thing” på ett bra sätt lyfter fram hur man bör tänka kring exempelvis marknadssvängningar och värdering. Han publicerar också läsvärda ”memos” regelbundet, som nuförtiden också går att lyssna på som podcast.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer