Intervju Investeraren
”Uppsida i Vestas”

Hur länge har du förvaltat den här fonden?
”Jag har förvaltat den sedan november 2018. I samband med att jag började på DNB hade man en diskussion om det skulle vara två eller en förvaltare, och det blev en. Jag har jobbat med nordiska aktier sedan 2007, först på Delphi Fonder, sedan på Skagen Fonder.”
Ni ska investera i bolag som är i linje med FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för företag. Innehaven är allt ifrån läkemedelsbolag till vindkraftverk och gruvbolag. Vad letar du efter för bolag/vilka kriterier/vilken strategi har du?
”DNB Grönt Norden letar först och främst efter gröna aktier i det nordiska universumet, det vill säga aktier som vi anser har en positiv påverkan på miljö och klimat. Vi letar efter företag som har en stark affärsmodell, goda tillväxtutsikter och som genererar ett bra kassaflöde över tid. Lägg till en vettig värdering så har du en bra kandidat för portföljen.”
Øyvind Fjell
Förvaltar: DNB Grönt Norden
Förvaltat kapital: 3,9 mdr SEK
Utveckling i år (t o m 2020-11-09): 13 procent
Tre år (genomsnittlig årsavkastning): 14,5 procent
Vilket var det första bolaget du tog in?
”Ett av mina första innehav blev vindkraftsbolaget Vestas i Danmark, den var ganska billig i förhållande till traditionell industri. Jag tog också in Holmen och SCA. Generellt sett har ju skogsbolagen dragit nytta av de låga räntenivåerna. Skogen är på många sätt som en lång obligation, du har en avkastning som är väldigt långsiktig.”
Har du kvar både Holmen och SCA idag? Varför/inte?
”Både Holmen och SCA skrev upp sina skogvärden 2019 och fick en fantastisk resa på det. När den svenska kronan började stärkas under 2020 minskade vi våra positioner något av rädsla för att intjäningen skulle gå ner.
Vestas är fortsatt en av era största positioner, varför?
”De har en bra position vad gäller vindturbiner. En position som de kommer att behålla i många år baserat på deras ledande teknologiplattform och att de har de lägsta kostnaderna i klassen. Förutom att man har en bra tillväxt inom vindturbiner i flera decennier så växer servicedelen för turbiner år för år. Det intressanta med service är dels en stabil business, dels högre marginaler. Marginalerna på turbiner ligger på mellan 5 och 10%, jämfört med service som ligger på mellan 25 och 30 procent.
Utför de även service för andra bolag?
”Främst på sina egna men de har också några konkurrenter. Detta med service är någonting som alla konkurrerande bolag eftersträvar. Även jättar som Siemens vill utföra service på sina egna turbiner. Men i Vestas fall anser jag att eftersom serviceandelen växer så skulle bolaget egentligen ha en högre värdering mot vad de har idag. Särskilt om man jämför med andra nordiska bolag som har ökat sin servicegrad, exempelvis Atlas Copco eller finländska Kone, så finns det en uppsida på 10-20% som jag ser det.”
Ert största innehav i portföljen är det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk. Om du blickar framåt, vad är det mest intressanta som de har på gång?
”Novo Nordisk är globala marknadsledare inom diabetes, vilket är en intressant marknad. Om man ser globalt så är diabetes en sjukdom som växer och det är många som inte får någon bra behandling idag. I framtiden har de störst potential på sjukdomar som ligger nära diabetes, olika fetmarelaterade sjukdomar. Här väntar marknaden på flera mediciner, ett exempel är Semaglutide som kan användas i flera områden. Om man är väldigt överviktig idag kan man få en operation där man stramar åt magsäcken men här har Novo Nordisk produkter till en lägre kostnad än sådan operation. Det innebär också ett mindre ingrepp på den drabbade patienten. Aktien handlas på ett P/E-tal för 2021 runt 20. Det är väldigt acceptabelt för ett bolag som årligen växer med 10-15%.”
Astra Zeneca och Novo Nordisk är ganska jämstora i storlek och Astra fokuserar också allt mer på en välfärdssjukdom kan man säga.
”Ja, Astra har flyttat sig allt mer mot cancer och har det som sin främsta tillväxtdrivare. Visserligen har Astra Farxiga som är för diabetes och även läkemedel mot andra metaboliska sjukdomar såsom Nexium och Bydureon.”
Vilka är Astra Zenecas främsta konkurrenter på cancerområdet?
”Det är svårt att säga eftersom konkurrensen finns överallt. Men Astra fokuserar på lungcancer och bröstcancer och här är konkurrenterna bland annat schweiziska Roche samt amerikanska Merck och Glaxo Smith Kline. ”
Vilket är det senaste innehavet du har tagit in?
”Dometic som är leverantör till husbilar och också har exponering mot den marina marknaden i USA. Där tror jag att marknaden kommer att ha en högre tillväxt efter covid-19, när man ser vilken flexibilitet som kommer med en husbil. Det finns också en önskan om att vara lite mer aktiv där husbilar och båtar blir motsatsen till att resa med flyg och bo på hotell. Det där tror jag är positivt för Dometic. De har också lanserat en förbättringsagenda, och ska fokusera på att minska sina kostnader, vilket kan leda till fler förvärv på sikt.”
I sin senaste kvartalsrapport redovisade de en minskad omsättning för tredje kvartalet, samtidigt som ebitda-resultatet ökade under perioden. Vad säger du om Dometics senaste rapport?
”Rapporten visade en stark förbättring jämfört med andra kvartalet, på så sätt var det positivt. Aktien föll ändå något på grund av att intäkterna var lägre än förväntat vilket berodde på störningar i leverantörskedjan. Vi tror dock det är tillfälligt och ser att orderboken ser väldig solid ut framöver. Det talar också för en solid prisbild.”
Vad gäller problem med leverantörskedjor så har det också påverkat bolag i vitt skilda branscher. Inom gruvindustrin har flera bolag vittnat om stillastående gruvor under epidemin. Ni har Boliden som relativt stort innehav i portföljen, varför?
”Främst för att bolaget är bra i grunden. Det är ett gruvbolag med lite mindre risk eftersom de dels har gruvorna, dels smältverk vilket gör att volatiliteten blir lägre, samtidigt som den finansiella gearingen i princip är noll. Värderingen är också väldigt attraktiv, med P/E-tal runt tio. Marknaden runt om i världen har generellt prisat upp teknikbolag, inte minst Faangbolagen, men om det kommer en vändning till fördel för cykliska bolag så tycker jag att Boliden ser väldigt bra ut.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer