Intervju Jämställdhet
”Uppenbart att kvotering behövs”
Hur ser du generellt på frågan om andelen kvinnor i börsbolags styrelser?
”Det är en angelägen fråga som vi måste hålla levande även under en pandemi. Vi har sett att när vi har en levande diskussion så ökar andelen såväl på börsen som utanför börsen. Vi behöver en förnyad offentlig diskussion om detta. Så fort den dör så verkar det stagnera.”
Idag ligger andelen på 34% i börsbolagen men har inte rört sig särskilt de senaste åren. Vad tänker du om det?
”Det som är allvarligt är kanske inte själva nivån utan att det slutar öka. Det står stilla. Det finns ett samband mellan när riksdagen avförde hotet (2017), eller möjligheten beroende på hur man ser det, och utvecklingen i styrelserna. Det är uppenbart att så fort det inte finns hot om lagstiftning på bordet så blir det stiltje och jag tror det är en förlust både för näringslivet och vårt land. Jag håller med till hundra procent att det är kompetens som gäller. Men kvinnor har högre utbildning och resultat på nästan alla nivåer. Det kan inte vara kompetensen det handlar om ifall man vill göra någonting.”
Vill du ha kvotering?
”Jag är i grunden skeptisk till den typen av verktyg men det är uppenbart att det behövs. Det är inte för att jag tror att kvotering är naturligt utan utifrån att jag tror att det är bra för vårt näringsliv och bra för vårt samhälle om vi använder den begåvning som finns i hela befolkningen. Hade jag trott att den här frågan kommer lösa sig av sig självt, som en del tror, då hade jag naturligtvis inte valt lagstiftning. Det är inte mitt förstaval. Jag skulle gärna gå vidare och hitta en lagstiftning när och om en majoritet i riksdagen är beredd att aktivt vidta åtgärder. Men med tanke på hur majoritetsförhållandena ser ut i riksdagen, att det idag tyvärr saknas en majoritet för att införa en sådan lagstiftning, så är jag inte förvånad att det då blir stiltje. Perioden då det var en diskussion och en öppning för att kunna införa en lagstiftning, då ökade andelen kvinnor i bolagsstyrelser. Men sedan riksdagen under förra mandatperioden avvisade detta så har det faktiskt stått still. Det är ett faktum. Det är så det ser ut.”
Andelen kvinnor är ännu lägre bland mindre noterade bolag. Vad säger du om det?
”I grund och botten hänger det där ihop. Många av de stora företagen och många stora ägarna är ju också förebilder på många sätt. När man avfärdar detta eller inte jobbar aktivt med det så tror jag också att det fortplantar sig. Detta är inte bara en rättvisefråga utan för min del också fråga om dynamik i näringslivet, om ett näringsliv som inte tar den fulla potentialen och möjligheten att kunna växa. Det finns en hel del forskning som visar att blandade grupper presterar bättre, inte minst när det gäller marginaler och tillväxt.”
Även bland beroende ledamöter som ofta representerar ägarna är andelen lägre.
”Det är väldigt synd och jag kommer att fortsätta att framföra och påtala detta med näringslivets organisationer och direkt med de ägarfamiljer jag träffar.”
Blir kvotering en valfråga?
”Frågan har varit uppe i valrörelsen tidigare och jag ser framför mig att den återkommer igen, ja.”
Den statliga bolagsportfölj du ansvarar för var (2019) andelen ledamöter 47 procent och andelen ordförande 53 procent kvinnor. Vad gör ni annorlunda?
”Jag har väldigt målmedvetet jobbat med den portfölj som staten själv förfogar över. Vi har gått inför att aktivt rekrytera såväl kompetenta män som kvinnor och jag kan berätta för de som tvivlar att det finns kompetens av båda könen. Det går utmärkt att hitta båda.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer