Intervju David Einhorn
Tunga värdeinvesteraren: Börsen är extremt övervärderad – och trasig
Den kända värdeinvesteraren kommenterar också:
✔ "Elon Musk är en super-begåvad person"
✔ Sitt svaga fjolår på börsen
✔ Hotet från indexfonder: "Fungerar inte så bra som folk tror"
Hedgefondförvaltaren David Einhorn sitter på sitt kontor i New York, en torsdagsmorgon olik alla andra: USA-börserna har stängt för att hedra den avlidne före detta presidenten Jimmy Carter.
Einhorn beskriver det som en “semester från marknaden”.
I snart tre decennier har han drivit hedgefonden Greenlight Capital som han var med och grundade 1996, då 28 år gammal.
Fonden startade med endast 900 000 USD men blev snabbt en framgångssaga med en genomsnittlig årlig avkastning på 26% under sina första tio år.
Spola fram till idag och David Einhorn är fortfarande fondens VD. Han är också en av världens mest kända värdeinvesterare och har tidigare rankats som dollarmiljardär av tidningen Forbes.
Fondens förvaltade tillgångar har vuxit till hela 27 mrd USD och den genomsnittliga årliga avkastningen ligger på 13% sedan start.
Mest känd är både hedgefonden och Einhorn för att 2007 ha förutspått den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers konkurs. Banken kollapsade banken året därpå, mitt i finanskrisen som därmed förvärrades ytterligare och fick hela världsekonomin att darra.
Vid det laget hade Greenlight Capital blankat den krisande banken i över ett år.
“Marknaden är fundamentalt trasig”
Idag har det gått nästan två decennier sedan den storslagna blankningen och David Einhorn beskriver en marknad som har utvecklats till ett helt annat djur än då.
“Marknaden är fundamentalt trasig”, säger han till Affärsvärlden, i den enda intervjun med svenska medier.
“Majoriteten av de som investerar på börsen idag bryr sig inte om värdet när de köper aktier. Folk har en åsikt om priset men ingen om värdet på tillgångarna. Det leder till att saker blir frånkopplade från sitt faktiska värde vilket skapar en riskfylld situation.”
Einhorns investeringsstrategi är känd för att värdeorienterad och bygger på att hitta undervärderade aktier. Eller övervärderade att blanka.
Den marknad han nu beskriver som trasig kan bland annat leda till att aktier som är undervärderade förblir så under en allt längre tid. Något han nu tar i beaktning när de investerar.
“Aktiemarknaden är extremt övervärderad. Vid någon tidpunkt förväntar jag mig att övervärderingen minskar, men då tror jag ärligt talat att allt annat på marknaden kommer att följa med ner”, säger han.
Den egna fonden: “Kunde ha gjort bättre”
Samtidigt som marknaden, enligt Einhorn, är trasig så har den egna fonden också sett bättre dagar. Han berättar att Greenlight Capital avslutade 2024 med en total avkastning på lite över 7%, medan S&P 500-indexet rusade 25%.
“Jag tycker inte att det är särskilt bra. Vi kunde ha gjort bättre.”
Det var dock inte länge sedan fonden slog marknaden med rätt god marginal. Under 2022 växte den med nästan 37% vilket var mer än dubbelt så mycket som index under samma period.
Men om marknaden har gått sönder och numera drivs av passiva flöden: Varför ska någon ens överväga att investera i en värdeorienterad hedgefond?
“Vi kommer inte att överträffa marknaden varje dag, vecka, kvartal eller år. Det kommer helt enkelt inte ske och är inte heller något vi strävar efter. Om det vore målet så skulle jag väga om portföljen till 110% långa investeringar och 0% korta”, säger hedgefondförvaltaren.
“I sådana fall skulle jag också försöka hitta lite alfa i S&P 500, men om de aktierna faller så skulle det innebära stora förluster för hela portföljen. Det är inte en strategi jag är redo att acceptera. Det inte min stil.”
Musk vs Einhorn
Det senaste året har “De magnifika sju” agerat draglok på den amerikanska börsen. Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia, och Tesla. Den sistnämnda steg med över 60% under helåret 2024, och en stor del av uppgången ägde rum efter presidentvalet.
Tesla är också ett av de företag som David Einhorn uttryckt hård kritik mot. Flera gånger har han varnat för företaget och skrev bland annat 2019 att det var “på gränsen till att misslyckas”.
Då hade Greenlight Capital också kort position i elbilstillverkaren. Något Einhorn fick ångra när Teslas aktiekurs rusade med över 700% under 2020. Blankningen i Elon Musks elbilsjätte blev det årets största förlust.
Men bara två år senare upprepades draget och idag är det okänt om hedgefonden blankar Tesla.
“Jag kommer inte att dela mina tankar om Tesla”, säger Einhorn.
På grund av sin kritik mot bolaget har hedgefondförvaltaren också haft en offentlig konflikt med dess VD.
2018 var Tesla nära att gå bankrupt, vilket skapade entusiasm bland blankare. I samband med det skickade Elon Musk en kartong till David Einhorn, fylld med en bunt shorts i olika färger. Ett slags ordlek på “shorted”.
I want to thank @elonmusk for the shorts. He is a man of his word! They did come with some manufacturing defects. #tesla pic.twitter.com/qsYfO8cbkp
— David Einhorn (@davidein) August 10, 2018
Snart är det dags för samma techmiljardär att ta plats i den politiska maktens korridorer. Blivande president Donald Trump har utsett Musk till att leda en ny kommitté för effektivare skattemedelshantering.
“Idag kommer jag inte att vara kritisk mot Elon Musk. Elon är en super-begåvad person”, säger David Einhorn på Skagen Fonders nyårskonferens, en timme före intervjun med Afv.
Finns “stora möjligheter”
Med så få bolag som driver upp det amerikanska indexet ställs frågan om indexfonder är allt för exponerade mot några få jättar.
“De är inte per definition för koncentrerade, och på en individuell nivå är jag inte dömande mot dem”, säger han men tillägger:
“På sikt kan det vara så indexfonder inte fungerar så bra som folk tror. Samtidigt blir de på sätt och vis självuppfyllande så länge de är en trend.”
Han tillägger att indexfonder tenderar att göra redan övervärderade tillgångar ännu dyrare och är återigen på temat Den trasiga marknaden.
Går det att reparera marknaden?
“Marknaden kommer fortsätta att vara trasig. Den bara är det. Som något man tappat från en hylla och som krossats i tusen bitar. Hur skulle man kunna reparera den? Jag ser ingen lösning.”
Beskrivningen får det att låta som att marknaden står inför en bottenlös avgrund. Men enligt honom är det inte en fråga om hopp – utan om realism.
“Min uppfattning av marknaden är inte ett klagomål. Jag vill inte gnälla och säga att jag inte kan lyckas. Jag gör bara en observation om att marknaden inte är strukturerad på det sätt som folk tror att den är”, säger han och ser en ljuspunkt:
“Jag tror faktiskt att konkurrensen har minskat drastiskt, och att det nu finns stora möjligheter för personer som är skickliga på att analysera och lista ut vad tillgångar är värda. Jämfört med 15 till 20 år sedan så finns det inte lika många konkurrenter som är ute efter den sortens investeringar.”
Läs också:
Öppnar Trump dörren till inflationens återkomst?
Carnegies nya mäklarchef: ”Bara en fråga om när bubblan spricker”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer