”Tobii väldigt intressant case”

Som långsiktiga investerare älskar vi rörelser i marknaden som inte är motiverade av bolagsspecifik fundamenta, säger Carl Mattiasson som förvaltar Nordea Innovation Stars.
”Tobii väldigt intressant case” - Carl-Mattisson-nordea-900
Carl Mattiasson.

I juni 2020 startade du och Niklas Kristoffersson fonden Nordea Innovation Stars. Berätta lite om fondens inriktning.

”Vi investerar huvudsakligen i bolag med innovation som värdedrivare. Vi har runt 55 bolag, varav 70% är nordiska. Det är en Stars-fond, vilket innebär att alla bolag vi investerar i ska vara bra utifrån ett ESG-perspektiv. Jag och Niklas Kristoffersson är förvaltarna men vi har ett starkt team på Nordea som är med och bidrar.”

CARL MATTIASSON

Förvaltar: Nordea Innovation Stars tillsammans med Niklas Kristoffersson

Förvaltat kapital: 1,2 miljarder sek

Avkastning i år: 5%

Avkastning sedan start: 35%

Avgift: 1,4%

Hur hittar ni dessa bolag?

”Vi har fyra investeringskriterier; en tydlig affärslogik, stor tillväxtpotential och goda utsikter på return on invested capital, höga inträdesbarriärer och bra management. Dessa kriterier går vi igenom i varje potentiell investering. På så sätt sållar vi agnarna från vetet.”

Har du något exempel på ett innehav som uppfyller dessa kriterier?

”Ett exempel är Cavotec. Aktien handlas runt 22 kronor idag, men vi tror att kursen kan dubbleras på 4-5 års sikt. De har gjort en turnaround och vi tror att bolaget nu står inför en period av accelererad tillväxt, drivet av deras Ports & Maritime-division. Hållbarhet är en viktig tillväxtdrivare då de har positionerat sig för den växande elektrifieringen av hamnar och fartyg. Dessutom tror vi att eftermarknadsaffären kan växa. Idag är eftermarknaden drygt 20%, men vi tror att den kan bli 40-50% över tid.”

En fördubbling, alltså. Hur ska detta gå till?

”Cavotec har gjort många förvärv genom åren, men man har inte integrerat dem så bra. Försäljnings- och tillverkningsorganisationerna har inte kommunicerat särskilt bra, och det är också därför man har tagit in ett nytt management. Bolaget fungerar bättre operationellt idag och kan börja fokusera på tillväxt och med ett tydligt mål att driva upp eftermarknadsförsäljningen.!

Ni har även Tobii i fonden. Hur kommer det sig?

”Det är ett väldigt intressant case. Vi gillar framför allt Dynavox-divisionen, som tar fram konversationshjälpmedel för personer som har talsvårigheter. Det är en väldigt bra affär då industrin har låg penetration och en lång tillväxtresa framför sig. Tobii är redan idag globala marknadsledare och har investerat mycket i produktportföljen de senaste åren. Det är en väldigt hög ”stickiness” i dessa produkter eftersom det blir lite som att lära sig ett språk. Har man väl lärt sig ett språk ska det mycket till för att man ska byta.”

Vad tror ni om framtiden för de olika divisionerna?

”Vi tror att Dynavox kan växa omsättningen med runt 10% per år, samtidigt som man kommer ha marginalexpansion. Så vi räknar med att divisionen kan växa vinsten med drygt 15% om året. Tech-divisionen är också väldigt spännande på längre sikt. Men idag ser vi den lite som en gratis option.”

Ni har en hel del finska bolag i fonden också. Cybersäkerhetsföretaget F-Secure är ett av dessa. Vad ser ni i det bolaget?

”Bolaget har funnits i 25 år och har långa kundrelationer och över 100 patentfamiljer. Vi tror att cybersäkerhetsindustrin kommer växa framöver, och F-Secure har investerat mycket i sin produktportfölj och nu börjar det bli dags att skörda frukterna. Dessutom är F-Secure ett av fåtal cybersäkerhetsbolag som finns med på Salesforces AppExchange. Det ger en väldigt snabbväxande intäktsström för dem, vilket vi tror kommer att börja synas i tillväxtsiffrorna framöver.

Värderingen då?

Den är lite klurig. F-Secure har sex olika divisioner, men det går hyfsat bra att göra en ”sum of the part-analys” på hela verksamheten. Blickar vi fyra år framåt tycker vi att aktien borde vara värd runt 7 euro. Idag handlas den kring 4,2, så ungefär 15% uppsida per år då.”

Ert största innehav är danska Novo Nordisk. Hur kommer det sig?

”Det är faktiskt det enda pharma-bolaget vi har, och både värdering och verksamhet är verkligen intressanta. Vi lockas särskilt av det stora innovationsinslaget då Novo har en lång historik av att forska på områden som ligger nära deras expertis inom insulin. Detta öppnar upp nya dörrar för att finna lösningar på andra livsstilssjukdomar, exempelvis övervikt.”

Och hur slår det ut i siffrorna? 

”Vi räknar med att Novos eps-tillväxt kommer kunna accelerera ordentligt framöver. De senaste åren har den vuxit i genomsnitt 4-5% per år, men vi tror att det kan dubblas till 10% under kommande femårsperiod. Sett till värderingen så finns det ett par gratisoptioner på de nya läkemedlen utanför diabetes. Inräknat dessa kan det nog bli 3-4 procentenheters extra eps-tillväxt, alltså 13-14%. Då har vi en uppsida på runt 35%.”

Slutligen: vad tror du om ekonomin och börsen det kommande året? Vad ser du för risker och möjligheter?

”Generellt sett är jag positivt inställd till ekonomin. Vi kommer ur en pandemi där sparandet har varit högt, och rimligen kommer spenderarbyxorna åka på när vaccineringen är genomförd. Gällande börsen tror jag att det är lite för sent för att positionera sig rätt för 2021, utan man behöver lyfta blicken mot 2022. Efter den senaste tidens sektorrotation finns det en del fyndlägen. Vi tittar på vilka aktier som har det svårt i år, utan att bolagsspecifika nyheter kan motivera det. Därefter kollar vi på framåtblickande värderingsmultiplar för, 2022, för att sedan kontrollera att bolaget kommer kunna leverera bra under 2021. På det här sättet kan man utnyttja det faktum att vissa aktier har gått dåligt men är billiga om vi blickar mot 2022. Vi som långsiktiga investerare älskar ju rörelser i marknaden som inte är motiverade av bolagsspecifik fundamenta, det är då köptillfällena uppstår.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF