TIN Fonder-förvaltaren efter jätteraset: ”Inget klang och jubel”

Teknikfonden TIN Ny Teknik har ett dåligt år i ryggen och 2022 har hittills inte bjudit på någon bättring. Fondförvaltaren Erik Sprinchorn verkar inte se någon omedelbar ljusning varken i omvärlden eller på börsen. "Historiskt har krigsutbrott utgjort en cynisk köpsignal, men det är en alltför enkel analys idag", säger han.
Erik Sprinchorn, grundare och förvaltare av TIN Fonder.
Erik Sprinchorn, grundare och förvaltare av TIN Fonder.

Det har varit en tuff start på det nya året. Om vi skjuter den humanitära katastrofen åt sidan, hur bedömer du situationen ur ett finansiellt perspektiv?

”Kriget är ett historiskt event. Världen kommer aldrig bli sig lik igen och det finns ingen återvändo till status quo. Nu trampar vi på osäker mark, in i en ny världsordning. Det är kanske inte krig i sig som gör marknaden orolig, utan att man inte vet hur framtiden kommer se ut. Det är som att vi har fått en existentiell riskpremie på marknaden och det marknaden fruktar är fruktan i sig. Men historiskt har krigsutbrott utgjort en cynisk köpsignal.”

Är det en köpsignal även för dig och fonden?

”Det är en för enkel analys. Detta är ett historiskt event, där stora förändringar sker. Tyskland rustar upp igen och Europa ska göra sig av med rysk gas. Detta kommer ta tid. Energipriserna skjuter i höjden vilket såklart biter realekonomiskt.”

ERIK SPRINCHORN

Förvaltar: TIN Ny Teknik

Utveckling i år: -26%

Utveckling 3 år: +64%

Avgift: 1,5%

Så hur agerar ni i fonden nu?

”Vi har ju avgränsat oss till vår lilla innovativa värld, med bolag som har förmåga att växa strukturellt och helst lönsamt. Vi kommer nog bli ännu strängare med lönsamhetskraven framöver. Fokus just nu ligger på att bedöma om eller hur mycket vi kommer behöva skruva ned vinstantaganden i de befintliga innehaven. Det låter som en sliten klyscha, men aktierna går ju dit vinsterna går.”

TIN Ny Teknik var ned -8,1% i februari, nästan dubbelt så mycket mot jämförelseindex nordiska småbolag -4,2%. Tror du att era innehav kommer återhämta sig snart, eller kan det vara fortsatt tufft ett tag?

”Våra bolag har gått svagt under en ganska lång tid nu, och det senaste börsfallet kommer ovanpå den nedgången. I ett sådant här läge är det lika svårt att veta när billigt är för billigt, som det är att veta att dyrt är för dyrt i en topp. Vi ser fortfarande dessa bolag som strukturellt gynnade. Digitaliseringstrenden kan stanna av momentant, men den slutar ju inte. Samtidigt har vi en extremt stark dollar och kronan är svag. Paradoxalt nog är detta bra för de flesta bolagsvinsterna, inte minst i de bolag vi investerar i. Vi kan inte göra något åt det som händer, men vi kan kontrollera hur vi förhåller oss till det. Vi försöker vara konstruktiva och titta på data och göra det bästa vi kan för våra investerare.”

Du sa att ni kommer titta närmre på vinstförmågan i bolagen. Finns det risk för att ni kommer göra större omtag eller ändra strategin i fonden?

”Nej, det tror jag absolut inte. Våra investerare förväntar sig att vi ska investera i detta tema. Attraktionskraften med denna typ av investeringar är långsiktig. Vi är ganska happy med det fokus vi har. Vi kommer skruva upp lönsamhetskraven för våra nya investeringar, men det är på marginalen.”

Hur ser det ut med utflöden i fonden? I februari sa du att det var marginellt.

”Jag tycker det är ganska lugnt, även om det såklart inte är någon klang och jubel. Vi har många olika typer av investerare, en ganska jämn investerarbas. Jag har full respekt för att privatsparare kanske måste knapra på sina besparingar när man betalar 25 spänn vid pumpen.”

Ni har haft Saab i fonden tidigare, men sålde för drygt ett år sedan. Funderar ni på att plocka in aktien igen?

”Saab är ett av de mest innovativa bolagen i Sverige. Det fanns inga ESG-resonemang eller moraliska motiv till att vi avyttrade innehavet, men det var ett bolag som hade lägre strukturell tillväxt än många andra bolag i portföljen. Vi tyckte att det fanns andra bolag med större potential i fonden. Krigsutbrottet har gjort att hela branschen omvärderats, men det är inget som betyder att vi kommer att göra en dramatiskt annorlunda bedömning av aktien.”

Så slutligen: vad tror du om börsen framåt?

”Nu har vi en dragkamp mellan positiva och negativa faktorer. Rent generellt är det ju ett helt annat värderingsläge på börsen, och i synnerhet i de segment vi investerar i. När saker sker snabbt är det extra svårt att hitta rättvisa värderingar, både i absoluta och relativa tal. Det är en utmanande tid, men någonstans kommer vi hitta stabil mark och därifrån ser det relativt optimistiskt ut. Det finns ett geopolitiskt bullcase i detta. Varje dag som Ukraina står emot så talar det för en bättre världsordning framöver.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group