”Tillväxtmarknaderna klarar inflationen bättre”

Laurence Bensafi är portföljförvaltare och vice chef över förvaltningen av tillväxtmarknadsfonderna på Royal Bank of Canada. Bensafi tror att tillväxtmarknader kommer klara den höga inflationen bättre än västvärlden och dessutom spår hon att gapet mellan tillväxt- respektive värdeaktier kommer fortsätta minska.
”Tillväxtmarknaderna klarar inflationen bättre” - China National Day
”Majoriteten av tillväxtmarknaderna finns i Asien just nu, och motsvarar runt 80% av fonden", säger Laurence Bensafi som är vice chef över förvaltningen av tillväxtmarknadsfonderna på Royal Bank of Canada.

Du är vice chef för RBC:s tillväxtmarknadsavdelning och är även med och förvaltar tillväxtmarknadsfonderna. Hur har ni positionerat er inför hösten?

”Under året har vi skiftat alltmer fokus mot värdeaktier. Tillväxtaktier har haft flera starka år i rad, vilket är ganska ovanligt. Den typen av aktier brukar leva upp under väldigt korta, intensiva perioder vid stora teknikskiften som exempelvis IT-bubblan på 90-talet. Men med högre räntor och inflation kommer det bli svårare för tillväxtbolag, såväl i tillväxt- som utvecklade marknader. Rotationen mot värdeaktier har pågått i snart 18 månader, men gapet mot tillväxtaktier är fortfarande stort och kommer nog fortsätta stängas de närmaste åren.”

Hur ser er geografiska exponering ut?

”Majoriteten av tillväxtmarknaderna finns i Asien just nu, och motsvarar runt 80% av fonden. Den största marknaden är Kina, som svarar för runt 25% av fondens innehav. Efter det följer Indien, Korea och Taiwan. ”

Det händer mycket i världen, inte minst i Kina. Har detta gjort att ni ändrat om er portföljsammansättning något?

”Vi har en långsiktig investeringsstrategi vilket innebär att vi sällan ändrar om i portföljsammansättningen, särskilt inte den geografiska exponeringen. Vi hade en stor undervikt mot Kina när tillväxtbolagen var som hetast, men den positionen har stängts i takt med att det varit stora utflöden ur Kina det senaste året. Nu värderas den kinesiska marknaden rekordlågt. Det har gett oss möjligheter att köpa in oss i fina kvalitetsbolag som vi haft koll på tidigare.”

Vilka sektorer har ni gått in i?

”Bland annat hälsovård, som är ett av våra huvudteman. Det är en sektor som det verkligen har underinvesterats i på tillväxtmarknaderna, trots ett växande behov. Hälsovården i dessa marknader står för runt 7% av BNP, medan motsvarande andel ligger på 15% i utvecklade länder.”

Hur ser ni på den politiska risken i en fond som är så koncentrerad till Kina?

”Vi får den frågan hela tiden. De senaste månaderna har flera kunder undrat om Kina överhuvudtaget är investeringsbart, vilket är en fråga jag aldrig tidigare har fått. Investerare är väldigt oroade kring Kina, framför allt kring den ökade regleringen i landet. Kommer bolagen överhuvudtaget tillåtas att göra vinst eller kommer allt vara statligt ägt? Sedan finns det såklart en stor oro kring relationen till Taiwan, särskilt efter Rysslands invasion av Ukraina.”

Hur har ni hanterat denna risk?

”Vi har såklart lagt ned otroligt mycket tid och energi på att tänka kring riskerna i Kina, och vi har kommit fram till att det inte är så farligt som marknaden verkar prisa in. Statens inblandning i de kinesiska bolagen är inte något nytt, men i takt med att nya typer av sektorer och bolag har växt fram har inte regleringen hunnit med. Det finns bolag inom exempelvis e-handel som har haft en enorm tillväxt där staten var väldigt tillåtande till en början. Bolagen skapade mycket jobb och hade även viss framgång utomlands. Men till slut blev flera av dessa bolag väldigt dominanta och det skapades en ganska ohälsosam konkurrenssituation med marknadsandelar på uppemot 40%.”

Vad har detta fört med sig?

”Den kinesiska staten har ökat regleringen i dessa bolag. En stor märkeshändelse var i oktober 2020 när det Alibaba-ägda Ant Financial skulle börsnotera sig men stoppades av staten. Det hade inte tidigare varit känt hur stor del av den oreglerade lånemarknaden som bolaget stod för, och vilken risk det innebar för landets ekonomi. Vi har gått igenom de statliga rapporterna kring denna granskning och vi förstår varför staten uppmuntrar till en mer hälsosam tillväxt.”

Det låter som svårnavigerad terräng detta. Hur gör ni för att hitta rätt bolag?

”Ska man investera i Kina måste man investera med staten, så har det alltid varit. Men det gäller att hitta de rätta bolagen. Ett exempel är bolag inom förnyelsebar energi. Kina har en ambitiös plan för att få ned sina koldioxidutsläpp och bolag inom denna sektor får mycket stöd av regeringen.”

Vad skulle du säga att den största risken med att investera i Kina är?

”Kina är inte perfekt. Landet står inför många utmaningar nu när en större andel av befolkningen blir del av medelklassen. Risken är att landet fastnar i en medelinkomstfälla som exempelvis Brasilien och Malaysia har gjort tidigare. Det är svårt att nå över det, som Taiwan och Korea har lyckats med. Kina har en åldrande befolkning och en hög skuldsättning, problem de verkligen måste ta itu med på sikt. På kort sikt tycker vi dock att marknaden är översåld. Den kinesiska marknaden har aldrig värderats så här lågt tidigare.”

Så slutligen, vad tror du om utsikterna för tillväxtmarknaderna framöver?

”Tillväxtmarknaderna har gått knackigt sedan den globala finanskrisen 2008-09. De har inte återhämtat sig på samma sätt som västvärlden utan har haft motvind i form av en låg tillväxt och stark dollar. Tillväxtmarknaderna är mer vana vid att inflationen går upp och ned ungefär vartannat år, och centralbankerna höjer och sänker räntan därefter. Men här i väst har vi varit betydligt långsammare med att höja räntorna, vilket har gjort att inflationen bitit sig fast hårdare och vi har byggt upp en högre skuldsättning. Så i detta klimat med hög inflation ser det bättre ut för tillväxtmarknader.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF