Intervju Investeraren
Svolders veteran-VD: ”Vi i näringslivet måste stå upp för det vi tror på”
Det har hänt mycket under Ulf Hedlundhs 30 år som VD för investmentbolaget Svolder, men det är två saker som särskilt präglat tiden, menar han. Det ena är att småbolag har kommit i ropet igen och det andra är att investmentbolag har fått en renässans. Det är något som gläder honom.
Svolders portföljbolag består främst av svenska små- och medelstora bolag med ett börsvärde under 20 miljarder.
“Många av bolagen vi investerar i drivs av väldigt professionella människor, det är VD:ar och andra ledningspersoner som ofta har jobbat i större bolag förut. I ett mindre bolag får de chansen att jobba närmare affären och mindre med byråkrati och företagspolitik. Många gånger handlar det om underleverantörer till stora företag, men även bolag som själva har utvecklats från någon annan gruppering”.
Han lyfter fram deras näst största innehav som ett exempel: tillverkningsbolaget Troax. Från början var bolaget en liten del av gamla Gunnebo, men är nu värt mer än vad moderbolaget var under sin tid på börsen.
Ett självspelande piano
En viktig princip för Svolder är att investmentbolaget bara investerar i lönsamma bolag som har förmåga att ge utdelning till sina ägare. Ett självspelande piano, som han uttrycker det.
“Sedan är det också viktigt att bolagen har överlevt någon tuff situation på marknaden. Jag brukar säga att det tar minst 20 år att bygga ett börsbolag. Vi vill hitta bolag som har en framtid men som samtidigt redan blivit accepterade av kunder på olika marknader”.
Svolders största innehav som utgör 16% av portföljen är detaljhandelsbolaget New Wave som erbjuder produkter inom sport och fritid. Utvecklingen var stark under pandemins friluftshajp, men marknaden underkände den senaste rapporten och aktien föll kraftigt.
“Det är något vi har svårt att förstå. Bolaget redovisar historiska vinstrekord, starkare balansräkning än någonsin och en marginal som man inte tidigare trott varit möjlig. Aktiemarknaden tenderar att fokusera för mycket på stora lager och är väldigt rädda för svaga svenska konsumenter, när största marknaden i dag är USA”, säger han.
Försöker inte tajma marknaden
Ett annat innehav vars aktiekurs har tagit stryk i år är elinstallationsbolaget Garo, där Ulf Hedlundh är styrelseledamot. Bolaget sysslar bland annat med elbilsladdare. En konkurrensutsatt marknad där han ändå tror att bolaget har fördelar framför konkurrenterna.
“Garo har skapats från ett elkunnande som jag tycker skiljer sig från andra aktörer som mer är skapade rakt av för elbilsladdning och därmed har en mycket kortare historik. Det här är ju ett företag som har vanan att säkert hantera el och leverera bra elprodukter som kunderna redan känner till.”
Ulf Hedlundh och hans kollegor försöker sällan att tajma marknaden. Men det finns ett bolag som har kommit och gått på grund av den volatila aktiekursen. Plasttillverkaren Nolato har funnits till och från i portföljen sedan 1995.
“Under den tiden har aktien värderingsmässigt ibland börjat närmat sig molnhöjd och då har vi vid några tillfällen valt att släppa. Ett sådant var år 2000 när mobiltelefonin var på toppen. Sedan har vi köpt tillbaka. Ett annat tillfälle var när det fanns enorm tilltro till e-cigaretter, då sålde vi av det”, säger han och tillägger:
“Vi tycker att aktien är förvånansvärt volatil, trots att det är ett bolag som i grund och botten har många stabila verksamheter”.
Nolato utgör nu 2,8% av portföljen, enligt Holdings.
“Borde ha hållit aktierna längre”
Ett tillfälle när Svolder kunde ha tajmat marknaden bättre var dock när bolaget sålde av Saab i mars 2022. Kursen har sedan dess nära dubblerats. Anledningen till försäljningen var att försvarsbolaget blev för stort för Svolder.
“Vi borde ha hållit aktierna längre. Men å andra sidan var det ju en successiv process att vi köpte MilDef och den investeringen har ju blivit väldigt bra. Men visst tajmingen med Saab… det kunde vi ha gjort lite bättre”.
Just svenska försvarsaktier är ett ämne som Ulf Hedlundh ofta och gärna diskuterar. Han har vid flera tillfällen kritiserat investerare som har exkluderat dessa aktier i sina placeringar.
“Jag har menat, även innan Ukrainakrisen, att det är väldigt centralt för en demokrati att det finns försvarsföretag. Det här har vi drivit ganska hårt, men det är ju i samband med kriget som fler investerare har insett att det kanske inte är så dumt att vi har ett försvar och att vi då också har ett ansvar för att det finns svenska företag inom det området som är värda att investera i”.
Vill stå upp för riktiga värden
Att sticka ut hakan i olika sammanhang är inget han har dragit sig för genom åren. Ulf Hedlundh är känd för sina skarpa VD-ord. Något han kan sakna hos andra börsbolag.
Ulf Hedlundh
Född: 1960
Bakgrund: Civilekonom. Tidigare analys- och förvaltningsansvarig inom Alfred Berg Fondkommission och Alfred Berg Kapitalförvaltning. Anställd på Svolder sedan 1993
Innehav: Svolder 97,34%, Micropos Medical 1,28%, Arla Plast 0,99%, Garo 0,39%
Totalt portföljvärde: 29,4 miljoner
Svolder
Investmentbolag som huvudsakligen investerar i börsnoterade aktier i svenska små och medelstora företag. Bolaget aktier är noterade på Nasdaq Stockholm sedan 1993
Största innehaven: New Wave 15,95%, Troax 11,88%, Elanders 7,99%, Engcon 7,29%, FM Mattsson 6,37%
Totalt portföljvärde: 5,4 mdr kr
“Jag tycker ibland att vi som jobbar inom näringslivet är lite för flata i våra kommentarer. Någonstans ska ju vi som jobbar på förtroendeposter i näringslivet också stå upp för vad vi tror på. Om bolag eller ägare till exempel sköter sig dåligt måste vi vara beredda på att säga ifrån. Självreglering kräver etisk kompass hos företag, ledare och investerare. Ibland är vi exempelvis lite fega i vd-orden”, säger han och vill samtidigt poängtera att det inte handlar om att vara partipolitisk eller för privat.
Han tycker att det har funnits personer inom Wallenbergsfären som har vågat lite mer under åren och det uppskattar han.
Går när festen är som roligast
I mars publicerade Ulf Hedlundh sitt sista VD-ord för Svolder. I slutet av april är det dags för Tomas Risbecker att ta över stafettpinnen. Och han tror att en stor del av investeringskulturen kommer att finnas kvar.
“Men Tomas kommer ju såklart att sätta sitt avtryck”.
Det är på Ulf Hedlundhs egna initiativ som han nu avgår. Han har sett alldeles för många VD:ar släpas ut från posten, och det är inget han eftersträvar.
“30 år får räcka. Och dessutom ska man lämna när festen är som roligast”, säger han och skrattar.
Han kommer inte att sitta kvar i styrelsen, men är bara ett telefonsamtal bort för råd och stöd om så skulle behövas. Svolder-aktierna som utgör majoriteten av han privata portfölj och är värda 28,5 miljoner, kommer han att behålla. I alla fall de flesta. Han är ett troget Svolder-fan, säger han.
Här närmast väntar tid med nära och kära. Och att kunna göra allt det där som han inte har hunnit med under sina hektiska år som börs-VD.
“Nu ser jag fram emot en mycket friare tillvaro”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer