Svolders VD om tunga New Wave och vikten av utdelning: ”Vi gör småbolag på riktigt”

Trots att Tomas Risbecker slimmat portföljen står en tungviktare för hela 19% av Svolders substansvärde - som ökat nästan dubbelt så mycket som index det senaste kvartalet. Investmentbolags-VD:n har byggt kassa för nya innehav och berättar för Afv om styggt behandlade aktier, vikten av utdelning och Arkimedes hävstång
Svolders VD om tunga New Wave och vikten av utdelning: ”Vi gör småbolag på riktigt” - Svolder
"Jag är 57 år och ville ta chansen att få jobba med det jag gillar allra mest - småbolag", säger Tomas Risbecker, som är VD för Svolder sedan april 2023. Foto: Mildef / New Wave / Itab

Det är en glad Tomas Risbecker som precis levererat sin fjärde delårsrapport som VD för investmenbolaget Svolder.

Substansvärdet har stigit 14% de senaste tre månaderna och slår jämförelseindex Carnegie Small Cap som är upp 8%.

”Det är jag nöjd med”, säger han och betonar på klassiskt förvaltarmanér vikten av långsiktigt arbete, ödmjukhet och kvartalsvariationer.

Det är snart ett år sedan han tog över den väl insuttna VD-stolen efter veteranen Ulf Hedlundh.

”Jag älskar mitt jobb och tycker att det här är superkul. Jag har jobbat med förvaltning i 30 år och alltid brunnit för småbolag”, säger Risbecker som lämnade pensionsjätten AMF för Svolder.

Tomas Risbecker

Gör: VD för Svolder
Ålder: 57
Bakgrund: Förvaltare på AMF, Handelsbanken, WR Capital och Swedbank Robur.
Innehav i Svolder: 40 000 aktier

SVOLDER

Portföljvärde: 5 320 Mkr
Utveckling: I år -2,2%, 1 år +0,8%, sedan start 1993 3 583%

KONCENTRERAD MÅLSÄTTNING

Under sitt första år har han slimmat investmentbolagsportföljen från 20 till 17 bolag och målsättningen är en koncentrerad portfölj.

“När jag började sa jag att vi snarare kommer att röra oss ner mot 15, än upp mot 25 innehav och det är precis vad vi har gjort nu.”

Det genomsnittliga börsvärdet på Svolders portföljbolag är strax under 5 miljarder.

”Det gör att vi kommer väldigt, väldigt nära bolagen och blir stora ägare. Vi sitter i 11 valberedningar och kan bidra i ägararbetet. Vi gör småbolag på riktigt”, säger han och jämför med Carnegies småbolagsindex, där de största bolagen har över 100 miljarder kronor i börsvärde.

Torsten Jansson
Torsten Janssons New Wave är störst i portföljen. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Risbecker lyfter entreprenörandan bland bolagen han träffar och tungviktaren Torsten Jansson toppar innehavslistan med sitt New Wave, som står för 19% av substansvärdet.

”Vi har varit ägare sedan 2005 och har fortsatt stor tilltro till bolaget. Vi valde dock att sälja av 1% nyligen då det växte sig lite för stort i portföljen. Tumregeln är att ett enskilt innehav i normalfallet inte ska överstiga 15% av substansvärdet.”

Över tid tror inte Risbecker att det är några problem för New Wave att uppnå de höjda marginalmålen.

”För vissa bolag är det utmanande att växa, men här handlar det snarare om att prioritera intressanta tillväxtområden. Exempelvis kommer Tenson att inkluderas under New Wave-paraplyet, vilket gynnar dem båda.”

HÖNA OCH ÄGG I SHOPKONCEPT

Ett annat positivt bidrag under kvartalet var ITAB med sina shop-koncept, trots en utmanande slutmarknad.

”De har utvecklats bra och verksamheten har stabiliserats. Bolaget är fortfarande relativt billigt och det finns stora besparingsmöjligheter framöver. Återköpen har nog också bidragit till uppgången, även om det är svårt att säga vad som är hönan och ägget.”

Carl Bennets Arjo har stigit drygt 25% i år och Svolder har ökat innehavet med 8% det senaste kvartalet.

”Ibland får man betalt direkt. De har varit relativt styggt behandlade av aktiemarknaden ett tag så det är kul att de kommit tillbaka. Det betyder inte att aktien är fullvärderad, för efter ett starkt fjärde kvartal förväntar vi oss att vinsttillväxten fortsätter.”

Risbecker har full tilltro till Engcons grundare Stig Engström och VD Krister Blomgren. Foto: Anneli Åsén / BILDBYRÅN

TILLTRO TILL TILTROTATORN

Tiltrotatorn Engcon grävde däremot ett rejält hål i aktiekursen, efter en rapport som inte gladde marknaden. Enligt bolaget var det bland annat byte av affärssystem som satte käppar i rotatorn.

Innehavet minskades nyligen med 10%, vilket inte hade med rapporten att göra, utan värdering, säger Risbecker.

”Vi har träffat bolaget och de har situationen under full kontroll. Man kan underskatta arbetet kring byte av ett affärssystem, men det är övergående. Sedan finns det såklart utmaningar i marknaden med ett tufft Nordamerika, men det är ett otroligt entreprenöriellt bolag med fantastiska tillväxtmöjligheter.”

KÖPTE POLYMERDIPPEN

Kvartalets största köp gjordes i Nolato, där innehavet ökades med 80% i polymertillverkarens rapportras. Där fick dock inte aktieägarna betalt direkt som i ökningen Arjo, utan raset har fortsatt och aktien är ner 16% hittills i år.

”Nolato har haft en tuff period och vi tycker att bolaget är attraktivt värderat på de här nivåerna. Marginalstabiliteten kommer tillbaka och i takt med att medical solutions-segmentet får en större del i bolaget så förväntar vi oss en förbättrad vinsttillväxt.”

Svolders VD hoppas på medical solutions-delen i Nolato.

I försvarsbolaget Mildef har Svolder ökat med 33% och Risbecker tror på en fortsatt positiv utveckling, allt eftersom försvarsanslagen ökar.

”Vi tycker att det finns en stor potential i Mildef och värderingen är attraktiv. Det finns många underliggande drivkrafter och vi tror att de kan växa med ökad lönsamhet.”

Försvarsjätten Saab har tidigare funnits i portföljen men har vuxit sig allt för stor för Svolder-kostymen.

”Vi fokuserar på bolag mellan 1 och 20 miljarder i börsvärde. Är det så att bolag växer över det så avvecklar vi positionen i takt med att de når sin fulla värdering.”

Rusta har packats ur Svolderportföljen.

NEDRUSTADE INNEHAV

Tre innehav har fått lämna portföljen under kvartalet, Lime, Rusta och Nivika Fastigheter.

”Vi var med i börsintroduktion av både Lime och Rusta. Lime är ett fantastiskt bolag och det är inte osannolikt att vi kommer in som ägare igen, det var helt enkelt av värderingsskäl.”

”Rusta tyckte vi var lågt värderade i sitt segment, men sedan gick det ganska fort innan de nådde de nivåer vi tyckte var rimliga. Avyttringen av Nivika var ett led i att koncentrera portföljen.”

Att bolagen delar ut är viktigt tycker Risbecker.

”Vi har bara två mål, att utvecklas bättre än småbolagsindex och att leverera utdelningstillväxt till våra aktieägare. Svolder har över tid haft en utdelningstillväxt på 15% och därför vill vi äga bolag som också tycker att utdelning är viktigt.”

Arkimedes räknar ut hävstången på substansvärdet i Svolder.

Under de senaste tre månaderna har Svolder nettosålt aktier för 188 miljoner kronor.

”Vi har byggt en ganska stor kassa och gjort utrymme för nya investeringar, så man kan nog räkna med några nya innehav under nästa kvartal…”

I VD-ordet citerar du Arkimedes, hur kom han in i rapporten?

”Haha, det handlar om hävstång. Att ha belåning är inte dåligt om man är disciplinerad, men bolag som inte har sina finanser i ordning bör vara försiktiga, nu när vi helt plötsligt har fått ett pris på pengar”, säger Risbecker som har en helt obelånad Svolderportfölj.

”Att ta marknadsrisk på det sättet är inte vår spetskompetens, men vi har linor klara om vi behöver stötta våra innehav. Vi ska inte på något sätt spekulera i marknadsrörelser, utan vara en fast punkt för våra aktieägare.”

Afv:s analytiker Björn Rydell skrev i höstas att du hade stora skor att fylla, hur sitter de än så länge?

”Det är ett fantastiskt spännande uppdrag och jag har massor av idéer och drivkraft inför framtiden. Hur jag lyckas får andra bedöma!”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer