Intervju Trävarusektorn
Svenska trävarumarknaden sämsta på decennier: ”Bottenrekord”
Sverige går mot de lägsta leveranserna av sågade trävaror till den inhemska marknaden på två decennier. Det slår branschorganisationen Skogsindustrierna fast i en ny marknadsrapport.
“På svenska trävarumarknaden är det riktigt, riktigt dåligt. Redan förra året hade vi den lägsta efterfrågan från den svenska marknaden på 20 år. I år kommer vi övertrumfa det och slå ett nytt bottenrekord. Och det är en rätt stor sättning jämfört med förra året också”, säger marknadsanalytikern Christian Nielsen till Affärsvärlden.
Halverat byggande
Främsta skälet till iskylan är den frostiga byggsektorn. Under fjolåret halverades byggtakten av flerbostadshus. Christian Nielsen lyfter också fram “ROT-sektorn”, det vill säga privatpersoners hemmafixande.
“Den har fått sig en rejäl törn av det höga kostnadsläget för hushållen”, säger han.
När vänder det?
“Jag hoppas att när byggsäsongen drar igång till våren att efterfrågan då även normaliseras på den svenska marknaden”, säger Christian Nielsen, innan han lägger till:
“Men det finns ett visst mått av optimism i den förhoppningen.”
Ansträngd lönsamhet
80% av svenska skogsprodukter går dock på export. Och efter sommaren har sågverken överraskat med “oväntat starka volymer”, enligt marknadsrapporten.
Efterfrågan från andra europeiska länder, inte minst Storbritannien, men också länder som Egypten håller sågklingorna fortsatt varma i svenska sågverk.
Lönsamheten är dock ansträngd enligt Christian Nielsen.
“Även om produktionen går hyfsat bra – och riktigt bra med tanke på trävarukonjunkturen – är kostnadsläget så pass högt att det är fortsatt svårt med lönsamheten.”
Det är brist på virke, och flera stora skogsägare har – eller har för avsikt – att avverka mindre, enligt Skogsindustrierna.
“Råvaruläget är en utmaning just nu. Det driver på kostnadsläget och påverkar absolut lönsamheten för sågverken”, säger Christian Nielsen, som ändå ser ljusglimtar i statistiken.
“I den senaste statistiken som släpptes såg det ändå ut som det kom fler avverkningsanmälningar. Vi har en förhoppning om att det ska balansera ut sig.”
Tonar ned tullhotet
Ett större orosmoln än kostnadsläget som tornat upp sig för de exportberoende skogsbolagen är Donald Trumps föreslagna tullar. Det kan handla om 10–20% i påslag för europeiska producenter, och uppåt 60% för import från Kina.
Om tullarna blir verklighet skulle Sveriges export till USA kunna minska med 16%, enligt uppskattningar från Kommerskollegium.
“Jag tror att påverkan på trävarumarknaden är mer begränsad än vad man först hade kunnat tro, säger Christian Nielsen.
“Tittar vi på trävarumarknaden så är det väldigt tydligt att det finns ett utbudsunderskott i USA. De kommer att behöva importera. Redan idag har de höga importkostnader från Kanada och Kanadas utbud minskar.”
USA har inget alternativ till svenska skogsprodukter?
“Nej, precis. De kommer att behöva importera även fortsatt. I viss mån är det kanske de amerikanska konsumenterna som drar det kortaste stråt och drabbas hårdast.”
“Sen kommer det att få en viss positiv effekt för de amerikanska producenterna. Där finns det regioner i USA som skulle kunna öka sitt utbud”, fortsätter Christian Nielsen.
“Väldigt oroade över”
USA har kort tid blivit en av Sveriges viktigaste exportmarknader för trävaror och står idag för 8% av trävaruexporten.
“Det är en marknad som har ökat oerhört kraftigt under de senaste tio åren. USA har gått från nästan ingenting till att bli en av våra enskilt största exportmarknader, med en förväntan på att marknaden ska fortsätta växa.”
Skogsindustrierna är mer oroade för vad tullarna ska få för konsekvenser i nästa steg, som handelskrig.
“Det är vi däremot väldigt oroade över. Svensk skogsindustri exporterar dryga 80% av vad vi producerar. Då är det väldigt viktigt med en välfungerande frihandel.”
Christian Nielsen lyfter fram att Donald Trump talat om tullar på uppåt 60% mot Kina.
“Vilka följdeffekter som det skulle få på det globala handelsklimatet är mer oroande ur vårt perspektiv.”
3 ljusglimtar…
- Höga produktionen under hösten. “Överraskar, och ger mersmak för inledningen av 2025.”
- Storbritannien. “Visar tecken på att kunna axla manteln över att vara först ut i att vända” trävarukonjunkturen på riktigt!”
- Räntesänkningar.
…och 3 orosmoln inför 2025
- Svenska hemmamarknaden för trävaror. “Den är nattsvart och visar inte än några direkta tecken på vändning.”
- Kostnadsläget och råvarutillgången. “Lär fortsätta utmana inledningen av 2025.”
- Handelskrig. “En värld som rör sig mer mot tilltagande handelskonflikter ger oro inte bara på kort utan även lite längre sikt.”
Läs också: Analytikern: Glöm Akelius och SCA – Wallenbergarna kan utlösa skogsrally
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer