Intervju Fondförvaltare
”Superintressant – och superdyrt”
Sedan februari i år förvaltar du Humles småbolagsfond. Berätta om fonden och vad som skiljer den från andra småbolagsfonder?
”Det är en hyggligt koncentrerad fond, med runt 35-40 innehav. Jag är väldigt fundamental i min investeringsstrategi och letar bolag som har potential att generera vinsttillväxt i framtiden. Jag är ganska långsiktig i min filosofi. Jag vet inte hur det skiljer sig mot andra, men vi har ett tydligt hållbarhetsfokus i vår analysprocess. Jag har arbetat mycket med hållbarhet under hela min karriär. En av lockelserna med att komma över till Humle var att få en chans att på riktigt integrera hållbarhetsanalysen i de fundamentala investeringsbesluten.”
Du har flera serieförvärvare i fonden, bland annat Addlife, Addtech och Lagercrantz. Hur hållbara är egentligen värderingarna i dessa bolag?
”Det är klart att de ser dyra ut, värderingarna ligger ju på ATH-nivåer. Marknaden har ju successivt under åren förstått kraften i dessa multipelarbitrage. Analytikers förväntansbild på bolagets vinster bestäms ju ur den affären bolagen har idag och tar inte hänsyn till framtida förvärv. Men marknaden har börjat prisa in att bolagen kommer fortsätta att göra förvärv, och det är därför multiplarna har expanderat. Det är klart att det kan få en att dra öronen åt sig, men det är sällan att en hög värdering allena är det som knäcker aktiekursen.”
Men ni har sålt i Indutrade. Varför?
”Det är flera olika anledningar, delvis för att minska exponeringen mot denna typ av bolag. Men sen hade Indutrade också blivit ett för stort bolag för att kunna klassas som ett småbolag.”
Du har också en hel del fastigheter i portföljen. Hur kommer det sig?
”Jag gillar fastigheter där NAV:et byggs upp av starka kassaflöden. På den fronten har ju Sagax varit en lysande stjärna under många år, men nu har även det bolaget blivit lite för stort för att klassas som småbolag. Men vi har också det mindre bolaget NP3, som man kan säga är Norrlands motsvarighet till Sagax. De har mycket handels- och logistikfastigheter, vilket ger låga kvadratmeterkostnader och relativt låga hyror om man jämför med exempelvis Hufvudstaden. Direktavkastningen på fastigheterna är runt 6,5%, medan finansieringskostnaden ligger runt 2%. Så den så kallade yield-spreaden däremellan är ganska bra i denna typ av bolag. NP3 har gjort det jättebra historiskt med fin kassaflödestillväxt och har goda förutsättningar framåt. Sagax har faktiskt tagit en ägarposition i NP3. Om till och med Mindus tror på det så gör man nog rätt att gå på detta case.”
Varför tror du att Mindus köper i NP3? Kan det handla om ett samgående?
”Jag tror att fastighetsentreprenörerna har lite olika rationaler till att ta sådana maktpositioner. Det kan ju handla om långsiktiga strukturaffärer, men också att man har branschkännedom och ser att det rent finansiellt kan bli en bra affär. Jag tror att Mindus investering i NP3 är det senare.”
Vi lämnar förvärvsmaskiner och fastigheter och går över till Finland. Ni äger aktier för 110 Mkr i finska QT. Vad är det för bolag?
”Det är ett bolag som har tagit fram programvara och verktyg som utvecklingsstöd för att producera olika typer av interaktiva skärmar, som till exempel infotainment-systemet i en bil. QT säljer systemet genom licenser till utvecklarna av respektive skärm. Det bästa av allt är att när väl produkterna, exempelvis en bil eller kylskåp, säljs i handeln så tickar royaltyintäkter in även till QT. Redan idag har bolaget byggt upp en väldig bas med licenser hos utvecklare, vilket gör att de närmsta åren kommer det komma en puckel med massa produkter som ska ut på marknaden.”
PETTER LÖFQVIST
Förvaltar: Humle Småbolagsfond
Utveckling i år: +40,6%
Årlig avgift: 1,57%
Det låter som ett väldigt intressant case.
”Det är superintressant – och superdyrt. Man måste blicka tre-fyra år bort för att kalkylen ska gå ihop. Men bolaget är bevisat marknadsledande på en marknad som växer snabbt. Man räknar med att denna typ av skärmar i världen kommer gå från 32 miljarder i år till 62 miljarder kommande tre år. Antalet utvecklare växer inte alls i samma takt, utan kommer behöva stöd i utvecklingen. Vi räknar med en riktig vinstexplosion ett par år ut.”
Ni har också danska Chemometec i portföljen. Vad gör det bolaget?
”Det är ett medtech-bolag som arbetar med cellräkning. Just det är det många som gör, men Chemometec har en väldigt precis teknologi. Bolaget säljer maskinen med tillhörande provkit, vilket det är väldigt höga bruttomarginaler på.”
Det är inte alla medtech-bolag som har någon försäljning. Varför går det så bra för Chemometec?
”Det forskas otroligt mycket inom immunterapi i cancerbehandling och där håller Chemometecs produkter på att designas in i olika behandlingsformer. De växer mer än väntat och har en väldigt fin historik av att överträffa marknadens förväntningar. Dessutom finns det väldigt många forskningsbolag som håller på med sådan här typ av forskning, vilket sänker risken i caset. Man får exponering mot forskningen, utan att det blir så binärt som det annars lätt blir i den sektorn. ”
Så slutligen: har du något tips för att bli en bättre investerare?
”Min ledstjärna i min investeringsstrategi är att vinstutveckling och kursutveckling hänger ihop över tid. Att leta investeringar bland bolag som växer snabbare än snittet är ett ganska bra sätt att sätta ihop en aktieportfölj. Leta efter bolag med är det finns en fin tillväxthistorik, där du förstår tillväxtdrivaren.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer